null Arkeologit löysivät alkuperäisen "Joulupukin" luunkappaleen

Kolajuomamainoksesta tuttu omenavartalomallinen pukki on hieman myöhempien aikojen

Kolajuomamainoksesta tuttu omenavartalomallinen pukki on hieman myöhempien aikojen "pyhä".

Ajankohtaista

Arkeologit löysivät alkuperäisen "Joulupukin" luunkappaleen

Oxfordin ja Turun yliopistojen tutkijoiden käsissä ollut luunpala on samalta ajalta kuin Joulupukin esikuvana tunnettu Myran piispa.

Arkeologit ovat saaneet uutta tietoa nykyään Suomen ja Venäjän rajapinnassa sijaitsevalla Korvatunturilla asustavan Joulupukin alkuperäisestä esikuvasta.

Oxfordin yliopiston professorin Tom Highamin ja Turun yliopiston kollegiumtutkijan Georges Kazanin tutkimus paljastaa, että Myran piispan Pyhän Nikolaus Ihmeidentekijän (270–342) pyhäinjäännöksenä pidetty luunkappale on peräisin 300-luvulta. Antiikin aikainen Myran kaupunki sijaitsi nykyisen Antalyan maakunnan alueella Turkissa.

Higham ja Kazan johtavat Oxfordin yliopiston Oxford Relics Cluster -tutkimusryhmää. He analysoivat Pyhän Nikolauksen luiksi arveltuja jäännöksiä radiohiiliajoituksella. Heidän mukaansa joulupukin esikuvana pidetyn Nikolauksen reliikki voi olla aito.

Nikolauksen jäännöksinä pidettyjä luita on 1000-luvulta lähtien säilytetty Italiassa. Joitain luunpaloja on pidetty Apuliassa sijaitsevassa Pyhän Nikolauksen basilikan hautaholvissa. Nikolauksen jäännöksiksi uskottuja luita on myös Venetsiassa.

Wikipedian mukaan aikuisella ihmisellä lasketaan olevan 206 luuta. Niinpä ei ihme, että Nikolauksen luita löytyy kaikkialta maailmasta. Highamin ja Kazanin 300-luvulle ajoittama luunkappale on osa yhdysvaltalaisen papin Dennis O’Neillin reliikkikokoelmaa.

Nikolaus peri huomattavan omaisuuden, ja legendojen mukaan hän huolehti erityisesti lapsista jakamalla heille avokätisesti lahjoja. Keskiajalla Nikolausta alettiin pitää erityisenä lasten suojelijana, ja 1500-luvulla hänestä kerrottujen tarinoiden perusteella syntyi Klaus-niminen joulupukki. Englanniksi joulupukki on Santa Claus juuri Pyhän Nikolauksen mukaan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.