null Arkeologit uskovat löytäneensä todisteen profeetta Jesajasta

Profeetta Jesaja vaikutti Jerusalemissa noin 740-700 eKr. Lasimaalaus Brysselin tuomiokirkosta.

Profeetta Jesaja vaikutti Jerusalemissa noin 740-700 eKr. Lasimaalaus Brysselin tuomiokirkosta.

Ajankohtaista

Arkeologit uskovat löytäneensä todisteen profeetta Jesajasta

Yhdestä Raamatun merkittävimmistä profeetoista on ehkä löydetty konkreettinen todiste.

Jerusalemin heprealaisen yliopiston tutkijat ovat löytäneet sinettileiman, joka on mahdollisesti kuulunut Raamatussa mainitulle profeetta Jesajalle. Asiasta kertoi tiedeuutisia seuraava Sciencealert.com, joka viittaa jutussaan Biblical Archaeology Review -lehden laajempaan artikkeliin.

Saveen painettu sinettileima löytyi Jerusalemin vanhan kaupungin muurin ulkopuolelta. Vain kolmen metrin päästä leimasta löytyi vuonna 2015 kuningas Hiskian sinettileima.

– Raamatun Vanhan testamentin mukaan Jesaja oli kuningashuoneen profeetta, joka teki läheistä yhteistyötä Hiskian kanssa. Hänestä on puhuttu profeettojen kuninkaana ja kuninkaiden profeettana ja Jesajan kirja Raamatussa laaja ja teologisesti merkittävä. Löytö on erittäin mielenkiintoinen, arvioi alueen arkeologiaan perehtynyt teologian tohtori Eero Junkkaala.

Sataprosenttista varmuutta siitä, onko sinettileima kuulunut juuri profeetta Jesajalle ei ole, mutta se on mahdollista. Ongelmana on, että Jesajan nimen jälkeen on jäljellä vain kolme neljästä profeettaa tarkoittavasta kirjaimesta. Siinä kohdassa sinetti on hajonnut ja neljäs kirjain voi muuttaa sanan merkitystä.

Sinettileimoja käyttivät oman aikansa merkkimiehet. Niillä leimattiin esimerkiksi saviruukkuja. Nyt löydettyä leimaa on mahdollisesti käytetty vaatepakkauksen sinetöimiseen.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kuningas Daavidista kaivettiin lisää todisteita – tutkijat uskovat löytäneensä filistelaiskaupungin, jonne Daavid pakeni Saulia

Ajankohtaista

Israelin arkeologiaan perehtyneen teologian tohtori Eero Junkkaalan mukaan löytö on kiinnostava ja tutkijat alan huippuja. Toisaalta hän kehottaa odottamaan lisätietoja, sillä kytkös Raamattuun on hätäinen.

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.