null Arkkipiispa: Kirkon tehtävä on vahvistaa keskinäistä luottamusta

Arkkipiispa Kari Mäkinen ja sisäministeri Paula Risikko tapasivat viime vuoden lopulla. Risikko mietti pari päivää sitten, pitäisikö paperittomia turvapaikanhakijoita auttavia rangaista.

Arkkipiispa Kari Mäkinen ja sisäministeri Paula Risikko tapasivat viime vuoden lopulla. Risikko mietti pari päivää sitten, pitäisikö paperittomia turvapaikanhakijoita auttavia rangaista.

Ajankohtaista

Arkkipiispa: Kirkon tehtävä on vahvistaa keskinäistä luottamusta

Arkkipiispa Kari Mäkinen toivoo julkisen vallan kunnioittavan kirkon perustyön lähtökohtia: auttamistyöhön kuuluu luottamuksellisuus.

Kirkon kansainvälisen työn foorumin Helsingin kulttuurikeskus Sofiassa avannut arkkipiispa Kari Mäkinen käsitteli puheessaan Turun puukkoiskun seurauksia. Mäkinen piti tärkeänä, että julkisessa keskustelussa tuetaan luottamusta eri ihmisryhmien välillä eikä vahvisteta epäluuloja ja uhkakuvia.

– Tällä hetkellä ilmassa on monenlaista hämmennystä, järkytystä ja epäluuloa. Herkässä tilanteessa tämä on nostanut esiin myötätuntoa ja rohkeutta. Se on nostanut myös kovia äänenpainoja, sekä sosiaalisessa mediassa että julkisessa poliittisessa keskustelussa, Mäkinen totesi.

Mäkinen näkee, että epäluuloja ja epävarmuutta herättävässä tilanteessa kirkon rooli on vahvistaa keskinäistä luottamusta. Mäkisen mukaan uskonnot seisovat rinnakkain ja kamppailevat epäluuloa ja väkivaltaa vastaan.

Viranomaisten kanssa yhteistyö on ensiarvoista ja välttämätöntä, mutta aina lähtien avunsaajan tarpeista ja hänen suostumuksellaan.

– Arkkipiispa Kari Mäkinen

Arkkipiispa arvioi, että järkyttävien tapahtumien seurauksena tarvitaan paljon henkistä tukea. Sitä tarvitsevat myös erilaiset maahanmuuttajayhteisöt, turvapaikanhakijat prosessin eri vaiheissa sekä muslimiyhteisöt. Hänen mukaansa huomio kiinnittyy nyt siihen kristillisen uskon ytimestä nousevaan työhön, jota seurakunnat ja monet muut tahot ovat tehneet turvapaikanhakijoiden kanssa inhimillisen vastaanottamisen ja kotoutumisen vahvistamiseksi.

– Kirkon näkökulmasta yksikään ihminen ei ole, ei paperiton sen paremmin kuin kukaan muu, lähtökohtaisesti uhka tai epäluulon kohde vaan ihminen, joka ansaitsee tulla kohdelluksi ihmisenä, Mäkinen totesi.

Mäkinen painotti toimivaa yhteistyötä viranomaisten kanssa. Hänen mukaansa on tärkeää, että kirkko auttaa osaltaan tunnistamaan radikalisoitumisuhan ja puuttumaan siihen. Samalla hän muistutti seurakuntien auttamistyöhön kuuluvasta vaitiolovelvollisuudesta ja luottamuksellisuudesta.

– Viranomaisten kanssa yhteistyö on ensiarvoista ja välttämätöntä, mutta aina lähtien avunsaajan tarpeista ja hänen suostumuksellaan. On kohtuullista, että myös julkisen vallan taholta tätä kirkon perustyön lähtökohtaa kunnioitetaan, Mäkinen toivoi.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Arkkipiispan vaalissa on viisi ehdokasta

Ajankohtaista

Arkkipiispa Kari Mäkisen seuraajaksi on ehdolla neljä miestä ja yksi nainen.




Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.