null Narinkkatorilla vietettiin uskontojen hiljainen hetki Turun iskun takia

Apulaispormestari Nazima Razmyar puhui Narinkkatorilla Turun puukotusten uhrien muistoksi järjestetyssä uskontojen ja kulttuurien hiljaisessa hetkessä.

Apulaispormestari Nazima Razmyar puhui Narinkkatorilla Turun puukotusten uhrien muistoksi järjestetyssä uskontojen ja kulttuurien hiljaisessa hetkessä.

Ajankohtaista

Narinkkatorilla vietettiin uskontojen hiljainen hetki Turun iskun takia

Eri uskontokuntien ja kulttuurien edustajat hiljentyivät maanantaina yhdessä muistamaan Turun iskun uhreja ja rukoilemaan yhteiskuntarauhan ja yhteisymmärryksen puolesta.

Kampin kappelin edustalla Narinkkatorilla vietettiin maanantaina eri uskontojen ja kulttuurien yhteinen hiljainen hetki Turun veitsihyökkäyksen uhrien muistoksi. Helsingin seurakuntayhtymän, Uskontojen yhteistyö Suomessa – USKOT-foorumin ja Suomen Muslimiverkoston järjestämässä tilaisuudessa oli mukana ainakin kristittyjä, muslimeja, juutalaisia, hinduja, buddhalaisia ja sikhejä.

Turussa kaksi ihmistä kuoli ja kahdeksan loukkaantui perjantaina iskussa, jota poliisi tutkii terroristisessa tarkoituksessa tehtyinä murhina ja murhien yrityksinä.

Narinkkatorin muistohetkessä puhuttiin ja rukoiltiin yhteiskuntarauhan ja yhteisymmärryksen puolesta niin Suomessa kuin koko maailmassa. Uskontokuntien edustajat halusivat esimerkillään osoittaa, että erilaiset uskonnolliset ja kulttuuriset yhteisöt voivat elää sovinnossa ja rakentaa maata rauhanomaisesti.

Ulkona monet ihmiset näkevät meidät eri uskontojen edustajat yhdessä ja se on juuri nyt tärkeää.

– Helsingin seurakuntien uskontodialogin asiantuntija pastori Heidi Rautionmaa

Koskettavaan tilaisuuteen osallistui runsaat 200 ihmistä. Tilaisuuden lopuksi sytytettiin kynttilöitä ja laskettiin ruusuja Turun uhrien muistoksi. Osa ihmisistä jatkoi vielä Kampin kappeliin hiljaisuuden hetkeen.

Tilaisuuden järjestelyissä mukana ollut Helsingin seurakuntien uskontodialogin asiantuntija pastori Heidi Rautionmaa kertoo, että tapahtuma sai alkunsa islamilaisen Resalat-yhdyskunnan Paula Kemellin soitosta. Taustalla oli murhe Turun tapahtumista ja monien tuntema pelko liikkua kaupungilla.

– Päädyimme järjestämään tilaisuuden ulkona, koska täällä monet ihmiset näkevät meidät eri uskontojen edustajat yhdessä ja se on juuri nyt tärkeää, kertoo Rautionmaa.

Narinkkatorin tilaisuus osoitti, miten hyvät välit Suomessa toimivilla uskonnollisilla yhdyskunnilla on. Torilla puhuttiin suomen lisäksi hepreaa, englantia ja arabiaa ja kaikkien puheet täydensivät toisiaan.

Turun veitsi-iskun uhreja auttanut ja itse puukotetuksi joutunut Hasan Alazawii kuvasi tuntemuksiaan Narinkkatorin tilaisuudessa.

Turun veitsi-iskun uhreja auttanut ja itse puukotetuksi joutunut Hasan Alazawii kuvasi tuntemuksiaan Narinkkatorin tilaisuudessa.

Tilaisuudessa oli mukana Turussa haavoittunut auttaja

Tilaisuuden avannut USKOT-foorumin varapuheenjohtaja Atik Ali on tataari ja tulee muslimiyhteisöstä, joka on toiminut Suomessa 150 vuoden ajan. Hänen mukaansa oli syytä reagoida nopeasti, kun Suomessa nyt tapahtui ensimmäinen tämäntapainen isku, jonka tekijänä oli muslimi.

– Meillä muslimeilla on erityinen vastuu näyttää, että tässä maassa on eletty rauhassa yhdessä tähän asti ja halutaan elää jatkossakin. Siitä olen iloinnut, että Suomen Muslimiverkoston Facebook-sivuilla julkaistu väkivallan tuomitseva lausunto on tavoittanut jo 130 000 ihmistä ja siitä on tykännyt yli 3000. Keskustelussa eivät ole olleet vastakkain vain hyvin äärimmäiset mielipiteet, vaan suuri hiljainen enemmistö on lähtenyt liikkeelle ja tukenut meitä, kertoo Atik Ali.

Meillä muslimeilla on erityinen vastuu näyttää, että tässä maassa on eletty rauhassa yhdessä tähän asti ja halutaan elää jatkossakin

– USKOT-foorumin varapuheenjohtaja Atik Ali

Helsingin apulaispormestari Nazima Razmyar sanoi puheessaan, että se, mitä tapahtui Turussa, olisi voinut tapahtua yhtä hyvin myös Helsingissä. Terrorismin tavoite on pelko, viha ja luottamuksen nakertaminen, mutta terrorismille ei pidä alistua, vaan toimia päinvastoin. Razmyar siteerasi Martin Luther Kingin sanoja, joiden mukaan pimeyttä ei voi voittaa pimeydellä, vaan valolla, eikä vihaa vihalla, vaan rakkaudella.

Sisäministeriön kehittämispäällikkö Tarja Minkkinen kiitti niitä sivullisia, jotka osoittivat suurta rohkeutta ja auttamishalua puuttumalla tilanteeseen. Ilman heitä ja poliisien ja pelastushenkilökunnan ripeää toimintaa uhreja olisi voinut olla enemmän. Hänen jälkeensä puhujalavalle kipusi Hasan Alazawii, joka loukkaantui Turussa puukoniskusta kaulaan yrittäessään pysäyttää puukottajaa.

Ihmisten aplodeista häkeltynyt Hasan Alazawii sanoi vain muutaman sanan, mutta sitäkin koskettavammin. Hän totesi, että vaikka tilanteessa oli fyysisesti paikalla hän, henkisesti läsnä oli paljon enemmän, suomalaiset. Hän kertoi saaneensa Suomesta 18 vuoden aikana niin paljon, muun muassa kodin ja koulutuksen, että oli valmis antamaan henkensä toisten puolesta.

– Kaikki te olitte siinä tilanteessa mukana sydämessäni, sanoi Alazawii.

Tilaisuudessa puhuivat myös kirkkokuntien yhteistyöelimen Suomen Ekumeenisen Neuvoston pääsihteeri Mari-Anna Pöntinen, sunnalainen imaami Anas Hajjar Suomen islamilaista yhdyskunnasta, Suomen juutalaisten seurakuntien keskusneuvoston puheenjohtaja Yaron Nadbornik, shiialaisen Resalat-yhdyskunnan imaami Abbas Bahmanpour sekä arkkipiispa Kari Mäkinen.

Mäkinen toi terveisiä Turusta, kaupungista, jota on kohdannut käsittämätön julmuus. Samalla se on kuitenkin tuonut näkyviin myös vastakohtansa, myötätunnon ja rohkeuden, sen hyvän perustan, jolle yhteiskuntaa voi rakentaa. Siihen tarvitaan meitä jokaista mukaan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.