Arkkipiispa Tapio Luoma kannustaa suomalaisia ottamaan koronarokotteen – rokotuksen vastustaminen Raamattuun vetoamalla on hänestä vastuutonta
Joka viides suomalainen kieltäytyisi koronarokotteesta. Osa rokottamista vastustavista ihmisistä perustelee näkemystään kristinuskolla ja Raamatun profetioilla.
Arkkipiispa Tapio Luoma kannustaa suomalaisia ottamaan koronarokotteen, kun viranomaiset suosittelevat sen ottamista. Luoma kertoo Kirkko ja kaupungille toivovansa, että rokote saadaan käyttöön mahdollisimman pian ja että pandemia taittuu sen myötä.
– Ottamalla rokotteen suojelemme itseämme ja toisiamme, arkkipiispa sanoo.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) eilen julkaiseman kyselytutkimuksen mukaan 20 prosenttia suomalaisista ei tällä hetkellä ottaisi rokotetta, vaikka se olisi saatavilla ja sen ottamista suositeltaisiin.
64 prosenttia suomalaisista ottaisi rokotteen ja 16 prosenttia oli epävarmoja. Yli 64-vuotiaista 82 prosenttia ilmoitti ottavansa rokotteen, mutta 18–29-vuotiaista alle puolet, 48 prosenttia.
Suhtautuminen rokotteeseen on muuttunut vuoden aikana kielteisemmäksi. Vielä keväällä noin 70 prosenttia suomalaisista vastasi THL:n vastaavassa kyselyssä, että ottaisi rokotteen.
Helsingin Sanomien joulukuun alussa julkaiseman kyselytutkimuksen mukaan 56 prosenttia suomalaisista olisi valmis ottamaan rokotteen, 22 prosenttia ei ottaisi rokotetta ja 23 prosenttia ei osaa sanoa, ottaisiko. Myös HS:n tutkimuksessa kävi ilmi, että rokotevastaisuus kasvaa, mitä nuoremmilta ikäluokilta kysytään.
HS kysyi THL:n ylilääkäri Hanna Nohynekilta, kuinka monen ihmisen tulisi ottaa rokote, jotta koronavirusta vastaan syntyisi laumasuoja. Nohynekin mukaan vastaus riippuu muun muassa siitä, kuinka suurelle osalle suomalaisista on ehtinyt muodostua immuniteetti virusta vastaan ja kuinka tehokas rokote on. ”Jos kukaan ei olisi immuuni ja rokotteen antama suoja olisi sata prosenttia eikä mitään koronasuojatoimia noudatettaisi, silloin 62–70 prosenttia pitäisi rokottaa.”
Jumala on antanut ihmiselle järjen ja ymmärryksen ja velvollisuuden käyttää niitä elämän hyväksi. Niiden hedelmiin kuuluu myös nykyaikainen lääketiede.
– Arkkipiispa Tapio Luoma
Ylen tuoreessa MOT-ohjelmassa Meitä ette rokota esitellään koronarokotetta vastustavia julkisuudenhenkilöitä. Mukana oli myös ihmisiä, jotka perustelivat koronarokotteen vastustamista kristillisellä uskolla.
Kirkkokuntiin sitoutumattoman Saulus-lähetyksen saarnamies Petri Paavola kertoi MOT:n toimittajalle uskovansa, että maailmanlaajuinen eliitti levittää koronavirusta tahallaan. Paavola perusteli näkemystään Raamatun profetioilla. Ohjelmassa näytettiin myös katkelma herätyskristillisellä TV7-kanavalla esitetystä Rakkauden kosketus -ohjelmasta, jonka vetäjä Aulikki Hartikainen-Piipponen sanoi, että koronarokote pitää sisällään mikrosirun, joka on pedon merkki.
Arkkipiispa Tapio Luoma suhtautuu kielteisesti siihen, että koronarokotetta vastustetaan vetoamalla kristinuskoon tai Raamattuun.
– Minusta tuollainen tuntuu vieraalta, jopa vastuuttomalta. Jumala on antanut ihmiselle järjen ja ymmärryksen ja velvollisuuden käyttää niitä elämän hyväksi. Niiden hedelmiin kuuluu myös nykyaikainen lääketiede. Sen saavutukset ovat meille kallisarvoinen lahja, Luoma sanoo.
– Kristilliseen lähimmäisenrakkauteen on aina kuulunut huolen kantaminen lähimmäisen terveydestä. Keskiajalla se ilmeni sairaaloiden perustamisena, juuri tänään rokotteen ottamisena.
Luoma ei ole törmännyt luterilaisen kirkon piirissä rokotevastaisuuteen. Luterilaiseen kirkkoon kuuluu kuitenkin niin moni suomalainen, että sen piirissä esiintyy väistämättä samoja ilmiöitä kuin suomalaisten parissa muutenkin.
– Toivoisin, että kirkkokansan sen paremmin kuin muunkaan kansan parissa ei lietsottaisi vakavassa asiassa perusteettomia pelkoja, Luoma sanoo.
Arkkipiispa kertoo ymmärtävänsä, että rokotteet herättävät epävarmuutta, koska niillä voi joskus olla haitallisia sivuvaikutuksia. Hän kehottaa ihmisiä kuitenkin luottamaan lääkärien ja hoitajien ammattitaitoon.
– Koronavirustartunnan tuomat riskit ovat paljon rokotteen mahdollisia riskejä suurempia. Pandemian eteneminen on pysäytettävä.
10.12. kello 14.11: Jutussa luki aiemmin, että Saulus-lähetys on ”vapaakirkollinen”. Kohta on muutettu muotoon ”kirkkokuntiin sitoutumaton”.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Näin muslimit ja buddhalaiset kannustavat torjumaan koronaa: rokotuksia moskeijassa ja kuva Dalai Lamasta koronapiikillä
AjankohtaistaUSKOT-foorumin järjestämässä tilaisuudessa keskusteltiin siitä, miten uskonnolliset yhteisöt voivat tukea koronapandemian hillitsemistä. Pandemia aiheutti kriisin myös luottamukselle viranomaisia kohtaan.