Ihminen muuttuu tuhkaksi. Jyrki Heiskanen työntää krematorion uuneihin useita vainajia päivässä. Kuva vuodelta 2010.
Arkkumateriaalit turvallisemmiksi – myös vainajien koko voi olla ongelma
Keinokuitumateriaalit kielletään arkuissa turvallisuuden ja ekologisten syiden takia. Myös isokokoiset arkut aiheuttavat ongelmia.
Espoon seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto päätti maanantaina 17.1. kieltää keinokuituisten arkku- ja uurnamateriaalien käytön hautauksissa ja tuhkauksissa. Lisäksi kirkkoneuvosto päätti rajoittaa vainajasäilytykseen ja tuhkaukseen tulevien arkkujen painoa ja ulkomittoja. Päätökset astuvat voimaan 1.3.
Espoon ensin mainittu päätös perustuu valtakunnalliseen linjaukseen, josta on neuvoteltu arkkuvalmistajien, maahantuojien, hautaustoimistojen, Krematoriosäätiön ja seurakuntien kesken. Helsingissä vastaava päätös astui voimaan jo vuodenvaihteessa, Vantaalla on menossa siirtymäaika.
Sen sijaan isokokoisten arkkujen säilytystä ja krematoriokäsittelyä ei ole Helsingissä ja Vantaalla rajattu yhtä tarkasti. Käytännössä myös Helsingin ja Espoon seurakunnissa tulee silloin tällöin vastaan tilanteita, joissa vainajan koko on ongelma. Tällöin voidaan joutua turvautumaan poikkeusjärjestelyihin.
Keinokuidusta aiheutuu vaaratilanteita
Espoon seurakuntien hautaustoimen päällikön Leena Tonterin mukaan arkkumateriaaleissa on kyse sekä työntekijöiden turvallisuudesta että ekologisista syistä. Espoon hautaustoimen ohjesäännössä on jo nyt todettu, että vainajan on oltava tuhkaukseen soveltuvassa arkussa ja ruumis tai sen tuhka on haudattava helposti maatuvassa arkussa tai uurnassa. Nyt asiasta tehtiin tarkempi päätös.
Keinokuitumateriaalit, joita on käytetty esimerkiksi arkkujen verhoilussa, aiheuttavat työturvallisuusriskin krematoriossa. Kun vainajan arkkua työnnetään uuniin, keinokuidut voivat syttyä ja muoviroiskeet jumittaa arkun sisäänvientivaunun. Lisäksi krematorion huoneilmaan pääsee haitallisia savukaasuja.
Keinokuituisista materiaaleista valmistettu arkku tai uurna ei myöskään maadu täydellisesti haudattaessa. Arkun tai uurnan materiaaleja jää hautaan, mikä haittaa hautasijan uudelleenkäyttöä ja jopa vainajan maatumista. Lisäksi keinokuidut kuluttavat krematorioiden uunien muurauksia ja aiheuttavat savukaasuja.
Näiden syiden vuoksi keinokuiduista luovutaan koko Suomessa.
Isot arkut eivät mahdu krematorioon
Espoon seurakunnat päätti myös ilmoittaa rajat krematorioihin ja siunauskappelien kylmiöihin mahtuville arkuille. Perusteena tähän ovat krematorioiden ja kylmäkaappien koot, laitteiden kestävyys ja työntekijöiden työturvallisuus.
– Isokokoisia vainajia on nykyisin useammin kuin vaikka kymmenen vuotta sitten. Ei kovin usein, mutta kuitenkin niin, että meistä oli hyvä laatia asiasta selkeä ohje ja laittaa se hautaustoimistoille tiedoksi, selvittää Espoon hautaustoimen päällikkö Leena Tonteri.
Espoon krematoriossa tuhkataan 1.3. alkaen vain vainajia ja arkkuja, joiden paino on korkeintaan 250 kiloa ja leveys 90 senttiä. Espoon siunauskappeliin ei oteta kylmäsäilytykseen yli 200-kiloa painavia vainaja-arkkuja, vaan nämä arkut pitää toimittaa suoraan siunaukseen tai tuhkaukseen. Espoon siunauskappelin vainajapakastimen arkkuleveys on korkeintaan 90 senttiä ja Kellonummen siunauskappelin 76 senttiä.
Myös Helsingissä ja Vantaalla isokokoiset vainajat aiheuttavat joskus käytännön ongelmia, vahvistavat Helsingin seurakuntien hautaustoimen päällikkö Risto Lehto ja Vantaan hautaustoimen päällikkö Minna Aho. Espoon tapaista kirkkoneuvoston linjausta ei kuitenkaan ole tehty, vaan asioita mietitään hautaustoimistojen kanssa.
Malmilla, Honkanummella ja Hietaniemessä sekä Vantaan Pyhän Laurin siunauskappelissa on muutama kylmätila isokokoisemmille vainajille. Lisäksi voidaan käyttää sairaaloiden tiloja. Jos arkku ei mahdu krematorion uuniin, ei ole muuta vaihtoehtoa kuin haudata vainaja arkussa hautausmaalle.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Koronarajoituksista huolimatta Helsingissä voi järjestää hautajaisia, joihin osallistuu 20–50 henkeä
Ajankohtaista AjankohtaistaSeurakuntayhtymän uusien ohjeiden mukaan siunauskappeleihin saa ottaa puolet tilan normaalista maksimiväkimäärästä.