null Koronarajoituksista huolimatta Helsingissä voi järjestää hautajaisia, joihin osallistuu 20–50 henkeä

Helsingin seurakunnilla on erikokoisia siunauskappeleita, ja myös kirkon voi varata siunaustilaisuutta varten. Kaikissa tilaisuuksissa on voimassa vahva maskisuositus.

Helsingin seurakunnilla on erikokoisia siunauskappeleita, ja myös kirkon voi varata siunaustilaisuutta varten. Kaikissa tilaisuuksissa on voimassa vahva maskisuositus.

Ajankohtaista Ajankohtaista

Koronarajoituksista huolimatta Helsingissä voi järjestää hautajaisia, joihin osallistuu 20–50 henkeä

Seurakuntayhtymän uusien ohjeiden mukaan siunauskappeleihin saa ottaa puolet tilan normaalista maksimiväkimäärästä.

Seurakuntayhtymän uusien ohjeiden mukaan siunauskappeleihin saa ottaa puolet tilan normaalista maksimiväkimäärästä.

Helsingin seurakunnat lisäsivät siunausaikoja hautausmaiden kappeleihin helmikuun ajaksi ja suurensivat kappeleiden siunauksien enimmäishenkilömääriä. Näin helpotetaan omaisten mahdollisuuksia osallistua hautajaisiin ja löytää sopiva aika mahdollisimman pian.

Tavallisesti hautaan siunaamisia toimitetaan siunauskappeleissa tiistaista lauantaihin kello 9–15.

– Lauantai on suosituin päivä. Siitä lähdetään yleensä varauksissa liikkeelle. Arkiaikoja on ollut vapaana myös tammikuussa, hautapalvelujen palveluesimies Sannamari Airiainen kertoo.

Helsingissä haudataan vuodessa noin viisituhatta vainajaa. Keskimäärin viikossa toimitetaan noin 95 hautausta, mutta esimerkiksi tammikuu on yleensä ruuhkainen, koska joulunpyhinä ei haudata.

Koronarajoitusten takia siunaustilaisuuksiin voi osallistua korkeintaan puolet kullekin siunauskappelille määritellystä enimmäishenkilömäärästä. Suurimpiin kappeleihin mahtuu näin ollen 50 hengen saattoväki. Kirkoissa taas voi olla läsnä enintään 30 henkeä tilan koosta riippumatta, pienissä kirkoissa vähemmän.

– Pieniin siunauskappeleihin mahtuu korkeintaan 20 henkeä, ja silloin voi olla niin, että juuri ja juuri vainajan perhekunta mahtuu tilaan. Nyt kannattaakin kysyä myös kirkkoja siunaustilaisuuksiin. Esimerkiksi Malmin alueen kirkkoja on kyselty tammikuussa, Airiainen sanoo.

Lisäksi Helsingissä avataan siunausaikoja myös sunnuntaipäiville helmikuun ajaksi Hietaniemen ja Honkanummen hautausmailla. Honkanummen hautausmaan pieni kappeli ja Malmin hautausmaan läntinen kappeli avataan siunauskäyttöön perjantaisin.

Osallistujamäärä voidaan siunaavan papin harkinnalla ylittää yksittäisissä tapauksissa inhimillisistä ja sielunhoidollisista syistä. Tällainen poikkeus voi olla esimerkiksi se, jos suurperheen vainajan lapsista joku ei muuten voisi osallistua siunaustilaisuuteen.

Hautaustoimen päällikkö Risto Lehto rohkaisee omaisia käynnistämään hautajaisjärjestelyt niin pian kuin se on mahdollista, pandemiasta huolimatta. Yleensä siunaustilaisuus järjestyy Helsingissä 24 viikon kuluessa omaisten yhteydenotosta.

Saattoväen maksimimäärät Helsingissä 31.1. asti:

Katso suurimmat sallitut henkilömäärät Vantaan seurakuntien tiloissa täältä.

Katso suurimmat sallitut henkilömäärät Espoon seurakuntien tiloissa täältä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.