Armon Vihreiden puheenjohtaja Max Mannola: ”Kannabis tulisi saattaa päihteenä samanlaiseen asemaan kuin alkoholi”
Kyse on Mannolan omista käsityksistä, sillä Armon Vihreät ei ole ottanut virallista kantaa Vihreiden puoluekokouksen kohuttuun aloitteeseen marihuanan laillistamisesta.
Armon Vihreiden puheenjohtaja Max Mannola puolustaa Vihreiden puoluekokouksen hyväksymää aloitetta, jossa esitetään, että kannabis laillistettaisiin ja verollepantaisiin Suomessa.
Armon vihreät on vuonna 2011 perustettu Vihreiden jäsenjärjestö, joka yhdistää uskontomyönteisiä vihreitä.
– Armon Vihreillä ei ole virallista kantaa puoluekokouksen mainittuun aloitteeseen, koska se ei ole uskontopoliittinen asia. Jokainen puoluekokoukseen osallistunut armon vihreä on äänestänyt asiasta omantuntonsa mukaan. Aloite todennäköisesti on saanut Armon Vihreiden keskuudessa sekä vastustajia että kannattajia, Mannola sanoo.
”Kannabiksen vapauttaminen katkaisisi siivet pimeiltä markkinoilta”
Hän itse pitää vihreiden puoluekokouksen aloitetta kannabiksen laillistamisesta hyvänä.
– Vihreissä on melko suuri konsensus siitä, että ainakin kannabis pitäisi dekriminalisoida. Tämä on myös minun kantani, koska on väärin, että käyttäjien hakeutuminen hoitoon vaikeutuu rikosrekisterimerkinnän vuoksi, Mannola sanoo. Hänen mukaansa ei ole olemassa lääketieteellistä syytä, miksi kaikista päihdeaineista juuri kannabis on kriminalisoitu.
– Kannabis on päihteenä alkoholia miedompi. Historiallisesti kannabiksen kriminalisoinnin taustalla ovat muun muassa Yhdysvalloissa 1930-luvun rasistiset käsitykset, sillä siellä kannabista käyttivät lähinnä meksikolaiset maahanmuuttajat ja afroamerikkalaiset. Jotkut valkoiset päättäjät pelkäsivät heitä ja sen vuoksi myös kriminalisoivat kannabiksen, vaikka tiedemiesten mielestä se ei ollut vaarallinen aine, Mannola sanoo.
Tuskinpa kannabiksen viihdekäyttö on sen vaarallisempaa kuin alkoholin viihdekäyttö.
– Max Mannola
Nykylainsäädännössä kannabiksen myynti, hallussapito ja käyttö on kriminalisoitu. Kannabiksen dekriminalisoiminen tarkoittaisi, että pelkästä hallussapidosta tai pienimuotoisesta käytöstä ei rangaistaisi, myymisestä ja tuotannosta kyllä. Mannola taas itse kannattaa kannabiksen vapauttamista ja sääntelyä. Hänen mielestään on epäloogista, että kannabista ei ole verollepantu alkoholin tapaan.
– Mielestäni kannabis tulisi saattaa päihteenä samanlaiseen asemaan kuin alkoholi niin, että sitä saisi hankkia Alkosta. Näin kannabis myös saataisiin verotuksen alaiseksi, minkä lisäksi katkaistaisiin siivet pimeiltä markkinoilta, Mannola sanoo.
”Media repii kohuotsikoita”
Max Mannola huomauttaa, että Vihreiden puoluekokoukseen tehdään joka vuosi kymmenestä viiteentoista poliittista aloitetta, joista puoluekokouksen osallistujat ovat usein erimielisiä.
– Myös tästä kannabisaloitteesta on mielipiteitä puolesta ja vastaan. Kyseessä ei ollut Vihreiden virallinen linjaus. Puoluekokouksessa sellaisia oli oikeastaan vain yksi, ja se koski ilmastohätätilan julistamista. Media kuitenkin saa joka vuosi revittyä kohuotsikoita juuri Vihreiden puoluekokouksesta, Mannola ihmettelee.
– On tärkeää painottaa, että minulla ei ole esimerkiksi lääketieteellistä pätevyyttä, kantani on muodostettu monien lähteiden perusteella.
Mikä on Mannolan oma suhde kannabiksen viihdekäyttöön?
– En käyttäisi itse, koska en ylipäänsä pidä minkään aineen polttamisesta. Tähänkin asti alkoholi kohtuullisissa määrissä on ollut aivan riittävä. Mutta tuskinpa kannabiksen viihdekäyttö on sen vaarallisempaa kuin alkoholin viihdekäyttö.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
”Ilman riittävää päihdehoitoa kannabisongelma räjähtää käsiin”, sanoo Diakonissalaitoksen lääketieteellinen johtaja Jarmo Kantonen
AjankohtaistaDiakonissalaitoksen Jarmo Kantonen ihmettelee, miksei hallitusohjelmassa ole mainintaa kannabiksesta. Asia kun tulee vääjäämättä eduskunnan käsittelyyn.