null Arvio: Merkintöjä kylmästä kaupungista

Jukka Viikilä voitti Finlandian ensimmäisellä romaanillaan. Kuva: Marek Sabogal

Jukka Viikilä voitti Finlandian ensimmäisellä romaanillaan. Kuva: Marek Sabogal

Hyvä elämä

Arvio: Merkintöjä kylmästä kaupungista

Jukka Viikilän romaanihahmo Carl Ludvig Engel on koskettavan surumielinen ja äreä mies.

Jukka Viikilän Finlandia-palkittu Akvarelleja Engelin kaupungista on lumoava kirja, jossa riittää maisteltavaa useampaan lukukertaan. Saksalainen arkkitehti Carl Ludvig Engel on saanut toimeksiannon, johon kuuluu useiden julkisten rakennusten suunnitteleminen Suomen tuoreeseen pääkaupunkiin.

1810-luvun Helsinki on tuulinen, kallioinen ja harvaan asuttu kaupunkipahanen. Engelin elämäntyö – Senaatintoria kehystävät kirkko, yliopisto ja senaatintalo eli nykyinen valtioneuvoston linna – loi kaupungille vakavasti otettavan ilmeen.

 

Romaani on Engelin kuvitteellinen työpäiväkirja Helsingin-ajalta, joka venyi aiottua pitemmäksi. Arkkitehti ei koskaan oikein sopeutunut Suomeen, ja vielä huonommin täällä viihtyi hänen vaimonsa. "Kaikkialla on vain niin kylmä", Engel kirjoittaa. Juuri tähän aikaan vuodesta päähenkilön apeisiin tunnelmiin ja piikikkäisiin huomioihin on helppo samastua. Tämä on maa, jossa lapset leikkivät pimeässä ja aikuiset puhuvat alituiseen säästä.
 

Tämä on maa, jossa lapset leikkivät pimeässä ja aikuiset puhuvat alituiseen säästä."
 

Akvarelleja Engelin kaupungista on runoilijana tunnetun Viikilän ensimmäinen romaani. Runoilijan kädenjäljen tunnistaa tarkkaan hiotuissa lauseissa. Jotkut ovat ilmavia ja arvoituksellisia, toiset kirpaisevia, haikeita, ironisia ja kiukkuisiakin. Niissä on välittömän kokemuksen tuntua: arkisten tapahtumien kirjaamista, havaintoja ja tunneryöpsähdyksiä. Välillä päähenkilöstä puhkeaa melkoinen aforistikko. "Tuuli puhaltaa keskeneräisten rakennusten läpi. Elämä ja uni ruumiittemme läpi", Viikilä kirjoittaa Engelin kynällä.

 

Tiiviistä päiväkirjamerkinnöistä rakentuu harvinaisen elävä ja koskettava kuva melankolisesta ja äreästä miehestä, joka rakastaa perhettään, mutta tulee uhranneeksi heidät elämäntyölleen. Valkoinen, ilmestyksenomaisena kohoava kirkko Helsingin keskustan ei ole pelkkä maamerkki, se on myös Engelin menetettyjen vuosien ja kuolleiden rakkaiden muistomerkki.

Jukka Viikilä: Akvarelleja Engelin kaupungista. Gummerus 2016.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Pappi kirjoitti Helsingistä dekkarin, jossa tulee runsaasti ruumiita marraskuussa vuonna 1917

Hyvä elämä

Konnat taistelevat kaupungilla ja Vallilan metsämökissä Timo Saarron kolmannessa jännitysromaanissa.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.