null Asunnottomien yötä vietetään eri puolilla pääkaupunkiseutua – kysymys on siitä, kenellä on oikeus näkyä kaupunkikuvassa

Asunnottomien yössä jaetaan vailla vakinaista asuntoa oleville muun muassa ruokaa ja vaatteita.

Asunnottomien yössä jaetaan vailla vakinaista asuntoa oleville muun muassa ruokaa ja vaatteita.

Ajankohtaista

Asunnottomien yötä vietetään eri puolilla pääkaupunkiseutua – kysymys on siitä, kenellä on oikeus näkyä kaupunkikuvassa

Asunnottomien yötä vietetään tiistaina 17.10. teemalla Kenelle kaupunki kuuluu? Espoossa ja Vantaalla myös seurakunnat ovat mukana tapahtumissa.

Asunnottomien yötä vietetään 17. lokakuuta. Erilaisten tapahtumien myötä halutaan herättää keskustelua siitä, kenen ehdoilla julkista tilaa suunnitellaan, kenellä on oikeus näkyä kaupunkikuvassa ja kenen tarpeisiin kaupunkitila vastaa.

Asunnottomuus on koko ajan Suomessa vähentynyt, mutta samaan aikaan muun muassa naisten ja alle 25-vuotiaiden asunnottomien määrä on kasvanut. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n tilastojen mukaan Suomessa oli viime vuonna 3 686 yksin elävää asunnotonta. Heistä joka neljäs on nainen ja useampi kuin joka viides alle 25-vuotias.

Asunnottomat leimataan edelleen usein automaattisesti päihdeongelmaisiksi. Asunnottomuuden taustat kuitenkin ovat moninaiset.

Espoossa oli viime vuonna yksin eläviä asunnottomia 373 henkilöä. Pitkäaikaisasunnottomien määrä oli kääntynyt laskuun, ja heitä oli 131. Asunnottomien naisten määrä oli myös laskussa: heitä oli 71. Asunnottomia perheitä ja pariskuntia oli Espoossa 19. Asunnottomana yksin eläviä maahanmuuttajataustaisia henkilöitä oli 104. Yksin eläviä alle 25-vuotiaita oli 89.

Espoon seurakunnat ovat mukana monessa asunnottomien yön tapahtumassa. Esimerkiksi Kivenlahden torilla on tarjolla kello 15–18 keittoa ja muurikkalettuja sekä sukkia, pipoja ja Partioaitan takkeja. Espoon keskuksen piha-alueella taas on luvassa kello 17–21 hernesoppaa ja makkaraa, vaatteita ja villasukkia, terveyspiste sekä Tuomiokirkkoseurakunnan messu keskuksen olohuoneessa kello 19.30.

Vantaalla vietetään asunnottomien yötä kello 16–20.45 Tikkurilan torilla ja kirkolla. Tarjolla on muun muassa keskustelua asunnottomuudesta, lämmintä keittoa ja lettuja, musiikkia, hiustenleikkuuta, talousneuvontaa ja asunnottomien yön messu.

Helsingissä asunnottomien yön päätapahtuma on Kansalaistorilla kello 14–19.30. 

Lisätietoa: asunnottomienyo.fi/tapahtumat

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.