null Betoni innosti arkkitehteja 1960-luvulla

Kannelmäen kirkko edustaa tyylipuhtaimmillaan 1960-luvun betonirakentamista. Kuva: Esko Jämsä

Kannelmäen kirkko edustaa tyylipuhtaimmillaan 1960-luvun betonirakentamista. Kuva: Esko Jämsä

Hyvä elämä

Betoni innosti arkkitehteja 1960-luvulla

Arkkitehtuurimuseossa on nähtävillä erilaisia esimerkkejä betonirakentamisesta. Lapsille taas on tarjolla piparityöpajoja, joissa voi rakentaa piparkakkutaloja.

Miksi kokositte Värikkäämpi, iloisempi, hienostuneempi -näyttelyn, tutkimuspäällikkö Juhana Lahti?

– 1960-luvun arkkitehtuuri on ajankohtaista jo sen vuoksi, että aikakauden rakennukset ovat tulleet korjausikään. Museoon on myös saatu viime vuosina enemmän arkkitehtien kokoelmia tuolta ajalta.

– Ajan arkkitehtuurin esteettinen ajatushan oli pelkistetty. Esimerkiksi 60-luvulla rakennetut kerrostalot ovat yksinkertaisia, vailla koristeita. Tähän liittyi vielä materiaalinen minimalismi, kuten käsittelemättömän betonin käyttö rakentamisessa.

Mitä näyttely sisältää?

– Näyttelyssä on esimerkkejä 60-luvun rakennuksista, asuntojen sisustuksista, moduulielementtikokeiluista ja kaupunkivisioista. Suomessa rakennettiin tuolloin betonista myös kymmeniä kirkkoja. Pääkaupunkiseudun tyylipuhtaimmat betonikirkot löytyvät Kannelmäestä ja Tapiolasta.

– Museo järjestää näyttelyn aikana valikoiduissa kaupungeissa eri puolilla maata kuukausittaiseen teemaan liittyviä tapahtumia. Lisäksi etsitään kuvakilpailun avulla aitoja yksityiskohtia 60-luvun rakentamisesta. Kuvan voi jakaa Twitterissä tai Instagramissa hashtagilla #60sBeauty. Voittaja julkistetaan helmikuussa.

Mitä museossa tapahtuu jouluaikaan?

– Museossa on joulukaudella nähtävillä 1960-luvun piparikaupunki. Loppiaiseen asti esillä olevaa tilateosta ovat rakentaneet helsinkiläiset esikoululaiset elementtityyppisistä piparimoduuleista. Lisäksi museo järjestää vielä kaksi lapsille tarkoitettua avointa ja maksutonta piparityöpajaa, joissa voi rakentaa omia piparkakkutaloja.

Arkkitehtuurimuseo, Kasarmikatu 24, avoinna ti–su klo 11–18 ja ke klo 11–20. Lasten piparityöpaja la 10.12. ja la 7.1. klo 13–16. Lisätiedot: www.mfa.fi

 

 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Yhteinen kirkkovaltuusto: Kannelmäen seurakuntatalo purettaneen

Ajankohtaista

Lopullisen päätöksen vahvistaa vasta Kirkkohallitus. Itse Kannelmäen kirkko säilyy ennallaan.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.