null Black Fridayn kulutusjuhlan jälkeen tulee Lahjoituslauantai

Hyvä elämä

Black Fridayn kulutusjuhlan jälkeen tulee Lahjoituslauantai

Ensi lauantaina 25. marraskuuta järjestetään toista kertaa Lahjoituslauantai, jolloin on mahdollista tutustua apua antaviin järjestöihin ja tukea työtä, jonka kokee tärkeäksi.

Kun perjantaina Black Friday yllyttää ihmisiä shoppailemaan, niin lauantaina tapahtuu jotain ihan muuta. Lahjoituslauantai tuo järjestöt yhteen hyödyntämään sosiaalisen median voimaa ja kertomaan, miten niiden kautta voi auttaa. Päivällä halutaan nostaa lahjoitusten merkitys julkiseen keskusteluun ja muistuttaa, miten pienikin apu on tärkeää.

– Lahjoituslauantai on somevaikutuspäivä, joka pyrkii tekemään auttamisen ja hyvän tekemisen näkyväksi. Päivän innoittajana on yhdysvaltalainen Giving Tuesday -konsepti. USA:ssa lahjoittamiseen kannustavaa päivää vietettiin ensi kertaa vuonna 2012 vastapainona ostamiseen keskittyvälle Black Fridaylle, kertoo Vastuullisen lahjoittamisen eli VaLa ry:n pääsihteeri Pia Tornikoski.

Vuonna 2004 perustettu VaLa on varainhankintaa harjoittavien yleishyödyllisten yhteisöjen yhteistyöverkosto, joka koordinoi Lahjoituslauantaita.

Lahjoituslauantai lähti liikkeelle järjestöaktiivi Pinja Hirvilammin ideasta. Viime vuonna kymmenet järjestöt viestivät siitä omissa some-kanavissaan.

– Lahjoituslauantain ajatuksena on, että mahdollisimman moni innostuisi kertomaan sosiaalisessa mediassa #lahjoituslauantai-tunnisteella mitä työtä tukee ja miksi. Samalla ehkä inspiroi myös muita.

Suomalaisille mieluisimpia lahjoituskohteita ovat sairauksien hoidon kehittäminen sekä lasten, nuorten ja vanhusten hyväksi tehtävä työ kotimaassa. Kansainvälisesti meitä kiinnostaa lasten ja nuorten auttaminen tai kummius. Ympäristön ja eläinten suojelusta on kiinnostunut noin joka viides suomalainen.

Miten suomalaiset lahjoittavat?

• 70 % suomalaisista tukee järjestöjä tavalla tai toisella.

• Yleisin tukemisen muoto on lahjoittaa satunnaisesti rahaa.

• Myyjäisissä käynti tai arpojen, pinssien ja vastaavien kannatustuotteiden ostaminen on yleistä.

• Yli puoli miljoonaa suomalaista lahjoittaa säännöllisesti rahaa esimerkiksi kummina.

• Yhdistykset ja säätiöt saavat vuosittain rahalahjoituksia yli 150 miljoonaa euroa.

• Suomalainen lahjoittaa vuodessa keskimäärin noin 30 euroa.

• VaLan jäsenyhteisöt osallistavat noin kolme miljoonaa suomalaista.

Lähde: VaLa ry

Näin voit osallistua Lahjoituslauantaihin:

1. Mieti, mikä sinulle on tärkeää, missä tarvitaan apua ja tutustu eri järjestöjen työhön. Voit lukea järjestöjen lahjoituslauantai-viestejä hakemalla niitä aihesanalla #lahjoituslauantai.

2. Valitse tapasi auttaa sinulle sopivimman järjestön kautta, oli se sitten lahjoitus tai päätös ryhtyä vapaaehtoiseksi.

3. Kerro maailmalle omin sanoin mitä työtä lähdit tukemaan ja miksi, sekä liitä hashtag #lahjoituslauantai jakaessasi viestisi somekanavissa.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Yhteisvastuu-keräys ihmiskauppaa vastaan tuotti kolme miljoonaa

Ajankohtaista

40 prosenttia tuosta menee kotimaisiin kohteisiin.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.