null Uutisankkuri Piia Pasanen näki Boliviassa, mihin Nenäpäivän apua tarvitaan

Piia Pasanen kävi Bolivialaisessa kaivoksessa. Niissä työskentelee myös lapsia ja nuoria.

Piia Pasanen kävi Bolivialaisessa kaivoksessa. Niissä työskentelee myös lapsia ja nuoria.

Ajankohtaista

Uutisankkuri Piia Pasanen näki Boliviassa, mihin Nenäpäivän apua tarvitaan

Ylen uutisankkuri Piia Pasanen näki Boliviassa, miten tyttöjä autetaan kouluun ja lapsia ja nuoria pois vaarallisesta työstä tinakaivoksissa. Nenäpäivän tarpeellisuus tuli konkreettiseksi.

Nenäpäiväkampanjassa yhdistyvät huumori, musiikki ja hyvän tekeminen. Kampanjassa on mukana runsaasti julkkiksia, mutta sen tuloksen tekevät siihen lahjoittavat ihmiset ja yritykset. Heitä varten on tärkeää kertoa, mihin rahoja kerätään ja miten ne menevät perille.

Ylen uutisankkuri Piia Pasanen vieraili helmikuussa Boliviassa. Hän tutustui siellä Suomen Lähetysseuran tekemään työhön tyttöjen koulunkäynnin ja kaivoskaupungin nuorten ja lasten hyväksi. Hänen mukaansa Suomessakin on totta kai paljon korjattavia asioita, mutta mittakaava on onneksi toinen kuin kehitysmaissa.

– Meillä Suomessa eivät lapset joudu kerjäämään tai prostituoiduiksi tai kaivokseen töihin. Voimme olla kiitollisia siitä, että saamme elää täällä. Minusta meillä on sen vuoksi vastuu ja velvollisuus auttaa niitä, jotka ovat vähemmän onnekkaita. Nenäpäivä on tähän hyvä mahdollisuus. Vakavia asioita lähestytään ilon ja positiivisuuden kautta ja moni haluaa auttaa, sanoo Pasanen.

Matka Boliviaan tehtiin helmikuussa. Matkakohteina olivat pääkaupunki La Paz, sen viereinen El Alton slummialue ja Potosin kaivosalueella Llallaguan kaupunki.

– El Altossa tapasimme perheen, jonka tyttö oli päässyt kouluun, koska hän oli päässyt Suomen Lähetysseuran avustusryhmään. Ilman tätä perheellä ei olisi ollut varaa kouluun. Koulutarvikkeet ja kirjat maksavat liikaa köyhälle perheelle. Valitettavasti juuri tyttöjen asema on heikompi ja he joutuvat koulun sijasta tekemään työtä ja jäävät vailla mahdollisuutta parempaan tulevaisuuteen.

Llallaguan kaupungissa kuvausryhmä pääsi tinakaivokseen. Kaivoksen ankeat olot ja olematon työturvallisuus tulivat selviksi.

Boliviassa yli kymmenvuotiaat lapset saavat käydä töissä. Kaivoksiin heitä ei periaatteessa pitäisi päästää, mutta käytännössä niissä on lapsia ja nuoria töissä.

– Kaivoksissa meille ei heitä näytetty, mutta kaupungissa haastattelimme kaivoksissa olleita nuoria. Kaivos oli kyllä hurja ja rankka kokemus. Kypärä, kumisaappaat, otsalamppu, kuokka ja pieni reppu, johon tinaa kerätään, ovat ainoat varusteet. Reppu painoi päivän päätteeksi todella paljon. Yhden haastattelemani nuoren ystävä oli kuollut kaivoksessa. Pöly ja myrkylliset kaasut pienentävät kaivostyöläisten elinajanodotetta merkittävästi, kuvailee Pasanen.

Suomen Lähetysseura ja sen yhteistyökumppanina toimiva kaivostyöläisten yhdistys pyrkivät koulutuksen avulla siihen, että lapsilla ja nuorilla olisi muitakin tulevaisuuden vaihtoehtoja kuin työ kaivoksessa. Lapset saavat myös tietoa oikeuksistaan.

Olen matkoillani huomannut, että lapset kärsivät. Halusin tulla mukaan tähän. Moni lapsi saa tätä kautta iloisen joulun.
– Joulupukki

Torstaina kuullaan televisiosta Beatlesiä

Nenäpäivä starttasi keskiviikkona 25.10. Helsingin Aleksanterinkadun Elisashopissa, jossa on kolmeviikkoisen Nenäpäiväkampanjan ajan jättimäinen pallomeri.

Pasanen ja monet muut kampanjassa mukana olevat kertoivat kampanjasta. Nenäpäiväkeräyksen kautta autetaan kehitysmaiden lapsia ja nuoria yhdeksän eri järjestön kautta. Mukana ovat myös Kirkon Ulkomaanapu ja helluntaiseurakuntien Fida, jotka tekevät työtä Ugandassa. Siellä toimittajat vierailivat jättimäisellä pakolaisleirillä ja tutustuivat entisiin lapsisotilaisiin. Näistä asioista kerrotaan lisää Nenäpäivänä 10.11.

Yle TV2 valjastetaan 10.11. kokonaisuudessaan Pikku Kakkosesta illan päättävän Kakkashowhun kello 24 asti Nenäpäivälle.

Yle TV 1 puolestaan esittää jo torstaina 26.10, kello 19 Nenäpäivä goes Beatles -shown. Tapiola Sinfonietta tarjoilee Espoon kulttuurikeskuksessa Beatlesin tuotantoa Marzi Nymanin johdolla ja huippurtistien tulkitsemina. Lavalla nähdään muun muassa Ellinoora ja Von Herzen Brothers sekä Pepe Willberg, joka oli mukana myös keskiviikon Nenäpäivästartissa.

– Beatlesin musiikki on minulle tuttua kauraa. Nyt pitää kuitenkin esittää Penny Lane englanniksi ja se asettaa hieman haasteita, totesi Willberg, joka yleensä esittää kappaleen suomeksi nimellä Rööperiin.

Nenäpäivän starttitilaisuuden lisäksi Aleksanterinkadun Elisashop on jatkossakin tärkeässä roolissa kampanjassa. Sieltä tulee suoria lähetyksiä eri radiokanavilta matkan varrella. Nenäpäivänä siellä vastaavat puheluihin muun muassa Esko Valtaoja ja joulupukki.

Viime mainittu starttasi keskiviikkona keräyksen lähtemällä lippaan kanssa kadulle.

– Reissailen pitkin maailmaa muutoinkin kuin jouluna. Olen matkoillani huomannut, että lapset kärsivät. Halusin tulla mukaan tähän. Moni lapsi saa tätä kautta iloisen joulun. Voin kokemuksesta sanoa, että auttaminen antaa itsellekin hyvän mielen, kiteyttää joulupukki.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Auttamisjärjestöt kasvavat globaalin eriarvoisuuden avulla, väittää Frank Johansson

Ajankohtaista

Frank Johansson rohkaisee auttamisjärjestöjä avoimeen keskusteluun kaupallisuuden sudenkuopista.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.