null Tukkaoperaatio kerää hiuksia syöpäsairaiden lasten päähineisiin

Tukkaoperaation hiustenleikkaustempauksessa ei liiku raha, vaan mukana olevat kampaamot tekevät homman veloituksetta. Kuva: Mari Aarnio

Tukkaoperaation hiustenleikkaustempauksessa ei liiku raha, vaan mukana olevat kampaamot tekevät homman veloituksetta. Kuva: Mari Aarnio

Hyvä elämä

Tukkaoperaatio kerää hiuksia syöpäsairaiden lasten päähineisiin

Haluatko tehdä hyvää lyhentämällä hiuksesi? Hyväntekeväisyystempaukseen 29. lokakuuta osallistuu kampaamoja ja vapaaehtoisia lahjoittajia ympäri Suomen.

Maanlaajuinen hiustenleikkuuhetki lähenee. Tukat on tarkoitus saksia eri puolilla maata samalla kellonlyömällä.

– Tempauksessa ei pyöri raha, vaan hiustenleikkuun hoitavat kampaamot tekevät työnsä veloituksetta. Lahjoittajat ovat itse vastuussa matkakuluista, postikuluista ja muista mahdollisista kustannuksista, toteaa Sofia Rautapuro, joka on luotsannut tapahtumaa ja syöpään sairastuneiden lasten ja nuorten puolesta toimivaa Facebookin Tukkaoperaatio-ryhmää alusta saakka.

Hänelle sysäys ryhtyä toimeen lähti oman äidin syöpätaistelusta vuoden 2015 kesällä.

– Kirosin tuolloin yhtenä aamuna takkuista tukkaani. Sitten nolotti oma kiukku, kun äiti oli juuri menettänyt pitkät hiuksensa. Mietin, että kunpa voisin hänelle antaa lettini. Sitten löysin englantilaisen Little Princess Trustin, joka valmistuttaa peruukkeja syöpään sairastuneille lapsille. Leikkasin, lähetin ja lahjoitin hiukseni heille.

Kaikki lahjoitukset ovat kallisarvoisia ja otetaan vastaan kiitollisena.
- Sofia Rautapuro

Tukkaoperaatio kokoaa voimansa jo toista kertaa tänä vuonna. Toukokuussa tempaus kerrytti peräti 575 lettiä. Tuolloin lahjoitukset ohjattiin Englantiin Little Princessille. Nyt mukana on myös suomalaisia yhteistyökumppaneita: BraveHair valmistaa päähineet ja Project Liv teettää jokaiselle lapselle oman lahjapakettinsa, jossa päähine on sisällä. Tukkaoperaation kohteena ovat nyt myös suomalaiset lapset ja nuoret. Kyseessä ei siis ole peruukki.

– Hiuspäähine on pipo, huivi tai turbaani, johon kiinnitetään hiuksista valmistettu nauha. Lopputuote näyttää päässä siltä, että päähineen alta tulee hiussuortuvia näkyviin. Päähineisiin tuleva materiaali lähetetään Kiinaan, jossa päähineisiin kiinnitettävät hiusnauhat valmistetaan.

Sofia Rautapuro lähti mukaan Tukkaoperaatioon, kun hänen äitinsä menetti hiuksensa syövän vuoksi. Kuva: Esko Jämsä

Sofia Rautapuro lähti mukaan Tukkaoperaatioon, kun hänen äitinsä menetti hiuksensa syövän vuoksi. Kuva: Esko Jämsä

Kuka vain voi lahjoittaa

Peruukin tekemiseen tarvitaan letistä riippuen 20–30 lettiä, mutta hiuspäähine valmistuu vähemmällä materiaalilla. Lasten hiuspäähineissä käytetään aitoa hiusta, joten lahjoittajia tarvitaan.

– Kuka vain voi olla lahjoittaja – mies, nainen, lapsi tai nuori. Kaikki lahjoitukset ovat kallisarvoisia ja otetaan vastaan kiitollisena. Ja varmaa on, ettei lahjoitettua hiusta missään tapauksessa myydä eteenpäin millekään taholle, Rautapuro lupaa.

Hiusta voidaan käyttää päähineen valmistukseen, kunhan hiukset ovat terveet ja luonnollisen väriset sekä letitettynä vähintään 17 senttiä pitkät. Tarkempia tietoja niin lahjoittajille kuin tempaukseen osallistuville kampaamoyrittäjillekin löytyy Tukkaoperaation Facebook-sivulta, joita Rautapuro ylläpitää ja päivittää.

– Alle 18-vuotiaan tulee pyytää vanhemmiltaan kirjallinen lupa hiusten luovuttamiseen, hän muistuttaa.

Keskimäärin lahjoittajien ikä pyörii noin kolmenkymmenen ikävuoden tienoilla ja tyypillisimmin hiuksistaan luopuu naishenkilö. Tosin eräs kolmevuotias pikkuherrakin on osallistunut tapahtumaan lahjoittamalla hiuksensa.

Rautapuron mukaan lapsilahjoittajien määrä kasvaa kaiken aikaa.

– Ryhmään on tullut nyt aiempaa enemmän äitejä, jotka ovat ilmoittaneet lapsensa lahjoittajaksi. Myös itselläni on kaksivuotias tytär, jolle on annettu luonnonlahjaksi sellainen tukka, että kunhan ikää tulee lisää, niin katsotaan, onko hän mahdollinen lahjoittaja.

Peruukin tekemiseen tarvitaan letistä riippuen 20–30 lettiä, mutta hiuspäähine valmistuu vähemmällä materiaalilla. Kuva: Mari Aarnio

Peruukin tekemiseen tarvitaan letistä riippuen 20–30 lettiä, mutta hiuspäähine valmistuu vähemmällä materiaalilla. Kuva: Mari Aarnio

Hiuksista luopuminen ei aina ole helppoa

Helsinkiläinen Aki Tarvainen lahjoitti hiuksensa jo ennen Tukkaoperaatiota, oman syntymäpäivänsä kunniaksi vuosi sitten. Hän lähetti hiuksensa suoraan Englantiin.

– Minusta oli mukava osallistua helpolla tavalla hyväntekeväisyyteen. En yleensä halua heittää juttuja roskiin, vaan mielelläni kierrätän ja annan uuden elämän tavaroille. Siksi tuntui hyvältä ajatukselta, että myös hiukset päätyivät hyötykäyttöön, hän perustelee.

Tarvaisen tahto leikata hiukset lähti arjen käytännön tilanteista, joissa pitkät hiukset olivat hankalat hallita.

– Halusin esimerkiksi urheillessa helpommin siistinä pidettävän kampauksen. Hiusten leikkaaminen merkitsi paluuta helpompaan arkeen.

Lieneekö pitkistä hiuksista luopuminen miehille naisia useammin enemmän järjen kuin tunteen asia, ja ehkä siksi helpompaa? Näin arvelee parturi-kampaaja Ilkka Moilanen Butikista.

– Naisia saa useammin ylipuhua leikkaamaan hiukset kuin miehiä. Joskus törmää siihenkin selitykseen, ettei mies toivo kumppaninsa lyhentävän tukkaansa. Hiusten mittaan vaikuttavat ulkoapäin tulevat paineet, mutta tulevatko ne naisille heiltä itseltään vai miehiltä? pohtii Moilanen.

Hiusten mitalla on oma merkityksensä myös miehille. Moilanen muistelee Raamatun Simsonia, jonka voimat katosivat hiusten leikkuun myötä.

Tarvainen puolestaan yhdistää pitkät hiukset vapaan miehen imagoon.

– Alun perin kasvatin pitkät hiukset, koska ihailin rokkareita. Rokkarin elämä olisi kuitenkin minulle liian rankkaa ja pitkien hiusten hoito liian vaativaa. Nykyisin keskityn parran kasvattamiseen.

Toista video

Kiinnostus kasvaa kaiken aikaa

Lokakuun tapahtumaan osallistuvat yhteistyökampaajat löytyvät Tukkaoperaation Facebook-sivulta. Jos haluaa lahjoittaa letin, mutta ei pääse tukkatapahtumaan, voi hiuksensa leikkauttaa myös tapahtuma-ajan ulkopuolella ja postittaa oman lahjoituksensa hiuspäähineiden materiaaliksi.

– Jokaisesta mukana olevasta kampaamosta tulee kuva ryhmän Facebook-sivulle. Lahjoittajat voivat ilmoittautua kuvien alle ohjeiden mukaisesti. Sivulle päivitetään myös osoite, jonne tapahtuma-ajan ulkopuolella leikatut letit voi lähettää.

Tukkaoperaatio on laajentunut vuoden 2016 alkumetreistä huimaa vauhtia. Tällä hetkellä mukana on parikymmentä kampaamoa ympäri Suomen.

– Lahjoittajia olisi vaikka kuinka paljon, jopa satoja. Kampaajia on kuitenkin rajallinen määrä, joten osa lahjoittajista käy omakustanteisesti leikkauttamassa tukan ennen tai jälkeen tapahtuman.

Tavoitteena saada yli tuhat lettiä

Rautapuro toivoo talteen saadun lettimäärän tuplaantuvan edelliskerrasta.

– Yli tuhat lettiä on haussa. Jos se määrä saadaan lahjoituksia kerättyä, on toiveissa saada kolminumeroinen luku valmiita hiuspäähineitä.

Kun tämänkertainen Tukkaoperaatio on ohi, lähtevät lahjoitukset Kiinaan valmistusta varten.

– Ensimmäinen näytekappale lähetetään meille tarkastettavaksi. Jos hyväksymme sen, valmistus aloitetaan.

Kun hiuspäähineistä tehdään tilaus, niin kaikkine työvaiheineen tilauksen valmistus kestää 45 päivää. Sitä on edeltänyt Rautapuron ja yhteistyökumppanien pitkä ja perusteellinen valmisteleva työ.

– Tukkaoperaatio järjestetään nyt ensimmäistä kertaa näin isossa mittakaavassa ja suomalaisille lapsille. Jotta lopputulos on paras mahdollinen kaikkien kannalta, työ tehdään kaikessa rauhassa ja varman päälle.

Rautapuro toivoo, että ihmiset löytäisivät sydämestään halun auttaa pelkästä auttamisen ilosta.

– Lapselle, varsinkin yli kymmenvuotiaalle syöpään sairastuminen voi olla todella kova juttu. Muutokset omassa kehossa aiheuttavat suurta hämmennystä, kun teini-ikä lähestyy. Jos tukkalahjoituksella voin hänen oloaan helpottaa, miksi en auttaisi. Se on niin pieni ele ja voi olla toiselle kovin suuri asia.

Rautapuro on omat hiuksensa jo kertaalleen lahjoittanut ja tehnee sen toistekin.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Black Fridayn kulutusjuhlan jälkeen tulee Lahjoituslauantai

Hyvä elämä

Ensi lauantaina 25. marraskuuta järjestetään toista kertaa Lahjoituslauantai, jolloin on mahdollista tutustua apua antaviin järjestöihin ja tukea työtä, jonka kokee tärkeäksi.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.