null Diakoniatyö voi olla nykyisin myös digiopastusta – diakoni Heidi Karvinen neuvoo asiointia Munkkiniemen ja Munkkivuoren senioreille

Diakoni Heidi Karvinen neuvoo Telakka-projektissa esimerkiksi sitä, miten tiedot synkronoidaan kahden laitteen välillä. – Tämäkin on ihmisten rinnalla kulkemista, Karvinen sanoo.

Diakoni Heidi Karvinen neuvoo Telakka-projektissa esimerkiksi sitä, miten tiedot synkronoidaan kahden laitteen välillä. – Tämäkin on ihmisten rinnalla kulkemista, Karvinen sanoo.

Ajankohtaista Ajankohtaista

Diakoniatyö voi olla nykyisin myös digiopastusta – diakoni Heidi Karvinen neuvoo asiointia Munkkiniemen ja Munkkivuoren senioreille

Munkkiniemen seurakunnan hanke Telakka – digisiltaa rakentamassa kestää tämän vuoden.

Projektikoordinaattori Heidi Karvinen, mitä seurakunnan Telakka-hankkeessa on tapahtunut  alkuvuonna?

– Olemme pitäneet kaksitoista lyhyttä tietoiskua, puolet Munkkiniemen kirkolla ja puolet Munkkivuoren kirkolla. Näiden pop-up-opastusten pohjaksi kyselimme ihmisten toiveita ja tarpeita loppuvuodesta.

– Digitaidot ovat nykyään kansalaistaitoja siinä kuin luku- ja kirjoitustaitokin. Neuvoja tarvitaan esimerkiksi asioimiseen Maisassa ja Omaverossa. Pienten porukoiden kanssa on käsitelty laajemmin tietoturva-asioita, tiedonhakua ja medialukutaitoa. Esimerkiksi: mistä voi erottaa oikean ja väärän tiedon mediassa, onko vaarallisia verkkosivuja, kannattaako jotain sivua klikata vai ei ja miksi.

Onko seurakuntalaisten vaikea löytää tätä tietoa muualta?

– Tietoa on tarjolla paljon, mutta monella on toimintakyvyn rajoitteita. Lähteminen bussilla tai ratikalla voi olla hankalaa. Kirkolla on helppo vetää hihasta tuttua ihmistä eikä tarvitse jonottaa. Seurakunta koetaan kumppanina luotettavaksi ja tietoturvalliseksi. 

– Kolme Diakin opiskelijaa on ollut mukana neuvomassa. Suurin osa osallistujista on 67–77-vuotiaita, mutta joukossa on ollut 95-vuotiaskin.

Millaisiin asioihin tyypillisesti kysytään neuvoa?

– Älylaitteen muistin täyttyminen on yksi huoli. Kysytään, miten kasaantuvia sähköposteja poistetaan. Vievätkö valokuvat paljon tilaa ja voiko niitä laittaa toiselle laitteelle säilöön? Mitä sovelluksia kannattaa olla ja mitä voi poistaa? Tietoturvan kannalta kiinnostaa sivuhistorian ja latausten poistaminen.

– Taloyhtiön kokouksista kysytään, onko se Zoomissa vai Teamsissa ja miten kokoukseen liitytään. Sovellusten kieli tuottaa joskus hankaluuksia, kun kaikki ei näy suomeksi eivätkä kaikki osaa hyvin englantia. Usein kysytään myös, mitä on ”kuvakkeen takana” eli miten sovellus toimii.

Kevään viimeiset pop-up-opastukset Munkkiniemen kirkolla torstaisin 28.4., 5.5. ja 12.5. Katso lisätietoa täältä.

Myös Itä-Helsingin seurakunnissa ja Lauttasaaren kirkolla tarjotaan digiopastusta. Katso lisätietoa täältä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.