null Opiskelija Saikal Osmonalieva  opastaa ikäihmisiä digiasiointiin – ”Muistiinpanot ovat hyvä apuneuvo”

27-vuotias Saikal Osmonalieva on valmistunut Suomen diakoniaopistosta lähihoitajaksi. Vapaaehtoistyö digiopastajana sopii hänen nykyisiin opintoihinsa.

27-vuotias Saikal Osmonalieva on valmistunut Suomen diakoniaopistosta lähihoitajaksi. Vapaaehtoistyö digiopastajana sopii hänen nykyisiin opintoihinsa.

Ajankohtaista

Opiskelija Saikal Osmonalieva  opastaa ikäihmisiä digiasiointiin – ”Muistiinpanot ovat hyvä apuneuvo”

Itä-Helsingin seurakuntien digiosallisuushankkeessa on koulutettu vapaaehtoisia digiopastajia.

Miten innostuit tästä tehtävästä, Saikal Osmonalieva?

– Opiskelen Metropoliassa gerono­miaa eli minusta tulee vanhustyön asiantuntija. Tykkään auttaa muita ja olen esimerkiksi ulkoillut naapurin mummon kanssa.

Olet käynyt myös opastuskeikalla vanhuksen kotona. Missä asiassa hän tarvitsi apua?

– Hän tarvitsi apua Maisa-portaalin käytössä. Maisa on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden uusi sähköisen asioinnin kanava. Sen käyttö pöytäkoneen kautta oli vähän hankalaa, joten asiakas pyysi, että lataamme sen puhelimeen, joka kulkee aina mukana. Loimme hänelle nelinumeroisen tunnusluvun, jotta ei tarvitse etsiskellä tunnuslukupaperia, kun kävelykin on vähän hankalaa.

Kuinka kauan asian selvittäminen kesti?

– Vajaat kaksi tuntia. Selitin asiat pikkuhiljaa. Näytin myös, miten WhatsAppia voi käyttää tietokoneelta. Puhelimen kirjainnäppäimet olivat asiakkaan mielestä hankalan pieniä kirjoittamiseen.

Tunnetko itse vanhempia ihmisiä, joilla on vaikeuksia digiasioinnissa?

– Tunnen monia, joilla on alkanut muistisairaus. Moni ikäihminen kyllä pärjää tietotekniikan kanssa. Muistiinpanot ovat hyvä apuneuvo: ensin mene tänne, sitten paina tätä.

Kaipaatko apua digiasioissa tai haluatko auttaa siinä vanhuksia?

Itä-Helsingin seurakuntien digiosallisuushankkeen tavoitteena on ehkäistä ikäihmisten digisyrjäytymistä. Jos kiinnostuit opastamisesta, ota yhteyttä: marika.dahl@evl.fi.

Digiopastukset alkavat Itä-Helsingin kirkoilla heti, kun se on koronarajoitusten vuoksi mahdollista. Katso päivitetyt yhteiset opastusajat ja -paikat täältä.

Päivitetty viimeksi 12.1. klo 9.50.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.