null Digiystävä auttaa vanhusta älylaitteiden kanssa – ”Voi olla tajunnanräjäyttävä kokemus, kun oppii soittamaan videopuhelun lapsenlapselleen”

– Äitini teki vapaaehtoistyötä leipomalla. Itse autan käyttämällä näitä teknisiä härpäkkeitä, sanoo Sari Helena Nyrhinen.

– Äitini teki vapaaehtoistyötä leipomalla. Itse autan käyttämällä näitä teknisiä härpäkkeitä, sanoo Sari Helena Nyrhinen.

Hyvä elämä Ajankohtaista

Digiystävä auttaa vanhusta älylaitteiden kanssa – ”Voi olla tajunnanräjäyttävä kokemus, kun oppii soittamaan videopuhelun lapsenlapselleen”

Espoon seurakunnat etsivät vapaaehtoisia opastamaan ikäihmisiä älylaitteiden käytössä.

Espoon seurakuntien luotsaama Digikinkerit-hanke yhdistää vapaaehtoiset ja apua tarvitsevat seniorit.

Espoolainen paluumuuttaja, luokanopettaja Sari Helena Nyrhinen bongasi ilmoituksen Digikinkereistä Facebookista.

– Kun muutin koronasyksynä Tapio­laan, kaipasin yhteisöllisyyttä ja osallisuutta. Digiystävätoiminta tuntui heti mun jutulta. Se oli luonteva tapa lähteä vapaaehtoiseksi ja seurakunnan toimintaan mukaan.

Lähipiirissään Nyrhinen on jo toiminut digitukena iäkkäämmille sukulaisilleen ja tuttavilleen.

– On ollut hienoa huomata, miten merkittävä asia se voi olla toiselle, kun oppii käyttämään järjestelmiä.

– Tällaisena aikana voi olla tajunnanräjäyttävä kokemus, kun oppii vaikkapa soittamaan videopuhelun lapsenlapselleen. Lapsi kiertää tabletin kanssa kotona ja syödään yhdessä.

Kirkko Espoossa etsii parhaillaan lisää vapaaehtoisia digiystäviä. Sari Helena Nyrhinen osallistui huhtikuussa ensimmäisten joukossa parin tunnin perehdytykseen.

– Meitä oli mukana kaikenikäisiä. Mielestäni tämä tehtävä sopii kenelle vaan, jolla on kiinnostusta auttaa. Ikäihmisiä opastaessa riittää, että osaa perustaidot.

Jokaiselle apua kaipaavalle seniorille pyritään löytämään oma digiystävä. Vapaaehtoisen kanssa voi tavata puistonpenkillä tai kotona ja käydä yhdessä läpi esimerkiksi laitteen lataamista, avaamista, verkkoyhteyden luomista ja selaimen ja hakukoneen käyttöä.

– Osalla vanhuksista ei ole lainkaan älylaitteita ja digitaitoja, ja he ovat kotinsa vankeja. Digiystävinä lähdemme liikkeelle laitepelon voittamisesta. Voimme neuvoa myös laitteen hankinnassa.

– Vuorovaikutus ja jakamisen ilo on tässä tehtävissä palkitsevinta. Oma äitini teki vapaaehtoistyötä leipomalla ja käsitöillä, itse autan käyttämällä näitä teknisiä härpäkkeitä. Se on tämän ajan auttamista.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.