Diakoniatyöntekijät ottivat kantaa leikkauspolitiikkaan: "Jätänkö vuokran maksamatta, jotta voin ostaa lääkkeet?"
Ihmisiä ruokajonossa Myllypurossa Helsingissä keskiviikkona 8. huhtikuuta 2015.

Ihmisiä ruokajonossa Myllypurossa Helsingissä keskiviikkona 8. huhtikuuta 2015.

Diakoniatyöntekijät ottivat kantaa leikkauspolitiikkaan: "Jätänkö vuokran maksamatta, jotta voin ostaa lääkkeet?"

Kannanotto julkaistiin hallitusta kritisoivan Joukkovoima-liikkeen sivuilla. Diakoniatyön edustajan mukaan kyse ei kuitenkaan ole poliittisesta kannanotosta.

Helsingin seurakuntien diakoniatyöntekijät ovat julkaisseet Joukkovoima-liikkeen nettisivuilla kannanoton, jossa he toteavat olevansa huolissaan Suomessa viime vuosina toteutetusta leikkauspolitiikasta. Leikkauspolitiikan seuraukset näkyvät diakoniatyöntekijöiden työssä.

Diakoniatyöntekijöiden mukaan yhä useampi työssäkäyvä ei tule palkallaan toimeen Helsingissä. "Pienituloisen on tehtävä valintoja välttämättömyyksien välillä: jätänkö vuokran maksamatta, jotta voin ostaa lääkkeet? Onko varaa bussilippuun, kahden euron deodoranttiin tai muuhunkin ruokaan kuin Hurstin ja Myllypuron leipäjonojen ruokiin?" kannanotossa kuvataan.

Kannanotossa kritisoidaan myös omaishoidontuen ja vammaistukien leikkauksia sekä sitä, että toimeentulotuen jakaminen on siirretty Kelalle. "[S]iinä missä sosiaalivirasto myönsi [toimeentulotukea] suoraan, antaa uusi instanssi [Kela] sen välillisesti – maksat ensin itse kulusi, haet ne jälkikäteen. Kaikkien talous ei kestä tätä", kannanotossa todetaan.

Diakoniatyöntekijät toteavat olevansa huolissaan myös asenteiden kovenemisesta ja yhteiskuntarauhan säilymisestä. Kannanotto päättyy vaatimukseen: "Vaadimme päättäjiä lopettamaan eriarvoistavan politiikan harjoittamisen. Älkää leikatko niiltä, joilla ei ole mitään!"

 

Diakoniatyöntekijöiden kannanoton julkaisi Joukkovoima-liike. Se ilmoittaa olevansa puoluepoliittisesti sitoutumaton kansanliike, jota "yhdistää tyytymättömyys hallituksen politiikkaan". Liike on järjestämässä 2.9. mielenosoituksen, jonka slogan on pääministeri Juha Sipilään (kesk.) viittaava "Sipilöinti seis". Mielenosoituskutsussa kritisoidaan myös valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) talouspolitiikkaa: "Ministeri Orpo puhuu 'suhdannepölystä', joka toimii näköesteenä. Mielestämme nyt on kyse silkasta sumutuksesta ja sipilöinnistä."

Helsingin yhteisen diakoniatyön projektityöntekijä Eila Jaakola on yksi diakoniatyöntekijöiden kannanoton allekirjoittaneista. Jaakolan mukaan diakoniatyöntekijät eivät ole osallistumassa mielenosoitukseen.

– Me menemme nyt tällä kirjallisella kannanotolla. Ajattelimme, että tämä voisi olla yksi väylä tuoda esiin diakoniatyön näkökulmaa. Eriarvoistumisen teemat näkyvät diakoniatyöntekijöiden työssä, ja kun tällainen kanava tuli, ajattelimme, että tartutaanpa tähän, Jaakola kertoo.

Joukkovoima-liikkeen sivuilla kritisoidaan avoimesti hallituksen ministereitä. Diakoniatyöntekijöiden kannanotto päättyy vaatimukseen, että päättäjien on lopetettava eriarvoistava politiikka. Onko kyseessä poliittinen kannanotto?

– Ei sikäli. Haluamme vaikuttaa päätöksentekijöihin, olivat he keitä hyvänsä, Jaakola vastaa.

Kyseessä ei siis ole kannanotto Sipilän hallitusta vastaan?

– Ei. Emme me siihen lähde.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi