null Egyptin terroristit tuhoavat muinaisuskontoa

Koptikristityille tatuoidaan risti ranteeseen usein jo pikkulapsena.

Koptikristityille tatuoidaan risti ranteeseen usein jo pikkulapsena.

Ajankohtaista

Egyptin terroristit tuhoavat muinaisuskontoa

Koptit edustavat alkuperäistä kristinuskoa. Kirkko on jo 1900 vuotta vanha.

Palmusunnuntain terrori-iskuissa Egyptissä kuoli yli neljäkymmentä ihmistä ja yli sata haavoittui. Ääri-islamilaisen Isis-järjestön nimiinsä ottamat iskut suuntautuivat kahteen kristilliseen kirkkoon.

Egyptin kristittyjä kutsutaan kopteiksi. Se tarkoitti alun perin yksinkertaisesti ”egyptiläistä”. Nimitys tulee arabiankielisestä sanasta qibt, jolla muslimivalloittajat 600-luvulla alkoivat kutsua Egyptin asukkaita. He olivat tuolloin kaikki kristittyjä.

Nykyisin koptien osuus Egyptin väestöstä on yli kymmenen prosenttia, arviot vaihtelevat kahdeksasta viiteentoista miljoonaan ihmiseen.

1900 vuotta vanha kirkko

Koptikirkko kuuluu maailman vanhimpiin kristillisiin kirkkokuntiin. Koptikirkon perustajana pidetään evankelista Markusta, joka perimätiedon mukaan toi kristinuskon Egyptiin ensimmäisellä vuosisadalla. Varhaiset kristilliset tavat ovat säilyneet koptilaisuudessa poikkeuksellisen hyvin.

Egyptin Aleksandriasta muodostui 100-luvulla jKr. merkittävä kristinuskon keskus. Kaupan ja liikenteen solmukohtana ja kuuluisana kirjastokaupunkina Aleksandria oli muutenkin yksi maailman mahtavimmista metropoleista. Aleksandrialaiset teologit, tunnetuimpina Klemens Aleksandrialainen (n. 150–n. 215) ja Origenes (n. 185–254), tulkitsivat kristinuskon oppeja kreikkalaisen filosofian käsitteillä. He myös opettivat Raamatun vertauskuvallista tulkintaa. Se ei siis ole moderni kotkotus, toisin kuin Raamatun kirjaimellinen tulkinta, joka tuli muotiin 1700 vuotta myöhemmin.

Egyptin koptien lahja kristitylle maailmalle ovat uskonnonfilosofian ja raamatuntulkinnan lisäksi myös ikonit ja hiljaisuuden viljely. Ikonien maalaaminen sai alkunsa koptien parissa. Ensimmäiset retriittikeskukset ja kristilliset luostarit syntyivät Egyptin autiomaihin 200–300-luvuilla.

Boutros Boutros Pietari

Koptikristityt ovat viime vuosina olleet toistuvasti islamistien maalitauluna. Edellinen kopteihin kohdistunut laaja terrori-isku tehtiin joulukuussa: silloin Isis murhasi 29 jumalanpalvelukseen saapunutta kristittyä.

YK:n entinen pääsihteeri, egyptiläinen Boutros Boutros-Ghali (1922–2016) oli koptikristitty. Hänen nimensä Boutros on koptinkielinen versio Pietarista.


Muokattu 11.4.: Korjattu Boutros-Ghalin syntymävuosi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.