null ELY vastaa seurakuntien arvosteluun: ”Emme koe olevamme minkäänlainen kirkollinen protestiliike”

Evankelisluterilainen lähetysyhdistys ELY on Kirkkohallituksen kolehtikohteiden listalla. Kuva: iStock

Evankelisluterilainen lähetysyhdistys ELY on Kirkkohallituksen kolehtikohteiden listalla. Kuva: iStock

Ajankohtaista

ELY vastaa seurakuntien arvosteluun: ”Emme koe olevamme minkäänlainen kirkollinen protestiliike”

Evankelinen lähetysyhdistys ELY päätyi niiden järjestöjen listalle, joille Lauttasaaren ja Paavalin seurakunnat eivät haluaisi kerätä kolehtia. Järjestö kyseenalaistaa päätöksen perustelut.

Evankelisen lähetysyhdistyksen ELY:n hallitus julkaisi viime viikolla lausunnon, jossa se ottaa kantaa ”järjestön oletettuihin kantoihin julkisuudessa kohdistuneeseen arvosteluun”.

Lausunnon taustalla ovat helsinkiläisten Lauttasaaren ja Paavalin seurakuntaneuvostojen kannanotot, joissa ne protestoivat Kirkkohallituksen määräämiä kolehtikohteita. Seurakunnat eivät haluaisi kerätä kolehtia neljälle lähetysjärjestölle. Taustalla ovat näiden järjestöjen kielteiset kannat naisten pappeuteen tai seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaiseen kohteluun.

Listatuista järjestöistä Lähetysyhdistys Kylväjä, Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys SLEY ja Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys eli SEKL vastustavat naisten pappeutta ja muun muassa samaa sukupuolta olevien kirkollista vihkimistä.

Naisten pappeuden kannalla olleet perustivat järjestön

ELY hyväksyy naisten pappeuden. Järjestö syntyi, kun naisten pappeuden kannattajat irtautuivat SLEY:stä ja perustivat oman järjestön vuonna 2008. Lauttasaaren kirkkoherran Kalle Kuusniemen mukaan tämä on myönteistä, mutta muissa kannanotoissa järjestö ei hänen mukaansa ole näyttänyt toimivan riittävästi yhdenvertaisuuden puolesta.

ELY:n hallitus toteaa kannanotossaan, että järjestö noudattaa kaikessa toiminnassaan kirkolliskokouksen linjauksia ja yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolakia. ”Järjestöllä ei ole kirkon kanssa kiistaa mistään sen linjauksista, vaan hyväksymme esimerkiksi pappisviran avaamisen kaikille sukupuolesta riippumatta. Toivotamme toimintaamme tervetulleiksi kaikki ihmiset henkilökohtaisiin ominaisuuksiin katsomatta. Kohdemaissa toimimme paikallisten lakien ja yhteistyökirkkojen linjausten puitteissa”, lausunnossa sanotaan.

Kannanoton mukaan järjestö tukeutuu teologiassaan Raamattuun, kirkon tunnustukseen ja evankelisen liikkeen perinteiseen. ”Kuten kirkkomme seurakunnissa ja sen papiston keskuudessa kaikkialla, myös yhdistyksemme piirissä on Raamattua sekä kirkon tunnustusta ja perinteitä eri tavoin ymmärtäviä ja tulkitsevia ihmisiä. Pidämme tätä rikkautena, niin yhdistyksellemme kuin seurakunnille ja kirkollekin.”

ELY pysyttelee kirkon kiistojen ulkopuolella

ELY ei halua järjestönä ottaa kantaa kirkon sisäisiin kiistoihin, vaan haluaa keskittyä tehtäväänsä eli lähetystyöhön. ”ELY ry ei ole kirkon sisäinen protestiliike vaan kirkkoon tukeutuva, ja sen säädetyssä järjestyksessä tapahtuvaan päätöksentekoon luottava lähetysjärjestö”, ELY linjaa.

Kirkko ja kaupunki kysyi järjestön toiminnanjohtajalta Antero Rasilaiselta tarkennuksia. Rasilainen kertoo, että häntä harmittaa ELY:n päätyminen seurakuntien listalle.

– Olisin toivonut, että seurakunnat olisivat olleet suoraan meihin yhteydessä. Olisimme silloin voineet vastata heidän kysymyksiinsä ja täsmentää toimintatapaamme ja linjauksiamme, Rasilainen sanoo.

Toiminnanjohtaja Antero Rasilaisen mukaan ELY kohtelee kaikkia yhdenvertaisesti. Kuva: Satu Kivisaari

Toiminnanjohtaja Antero Rasilaisen mukaan ELY kohtelee kaikkia yhdenvertaisesti. Kuva: Satu Kivisaari

Rasilaisen mukaan se, ettei järjestö ota kantaa kirkon kiistakysymyksiin, ei tarkoita sitä, ettei se toiminnassaan noudattaisi voimassa olevia lakeja ja näin kohtaisi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajia yhdenvertaisesti.

–  Meille on epäselvää, millaista toiminnan pitäisi tämän lisäksi olla, jotta sen katsottaisiin olevan riittävässä määrin yhdenvertaisuuden puolesta.

Rasilaisen mukaan ELY kannattaa kohtaamista, kuuntelemista, kunnioittamista ja omantunnon vapautta kaikille.

–  Emme todellakaan koe olevamme minkäänlainen protestiliike, kun linjaamme toimintamme kirkkomme voimassa oleviin päätöksiin. Ei kaiketi sitä katsota kannanotoksi jotain vastaan? On ikävää, jos lähetystyön määrärahojen jakamisessa otetaan kielteiseksi perusteeksi se, jos järjestö toimii kirkon voimassa olevien päätösten mukaisesti. 

Emme järjestönä ota kantaa samaa sukupuolta olevien vihkimiseen.

Onko siis niin, että järjestöllä ei ole kantaa esimerkiksi samaa sukupuolta olevien kirkoissa tapahtuviin vihkimisiin? Voiko järjestön sisällä olla asiasta erilaisia näkemyksiä?

– Emme järjestönä ota kantaa samaa sukupuolta olevien vihkimiseen emmekä kirkkojen aukaisemiseen tätä toimintaa varten. Kirkossamme päätökset tekee kirkolliskokous ja pyrimme elämään ja toimimaan kirkon voimassa olevien päätösten mukaisesti. Kukin järjestömme jäsen tai toiminnassamme mukana oleva henkilö on täysin vapaa muodostamaan oman kantansa. Joukostamme löytyy siis asiaa eri näkökulmista tarkastelevia ja erilaisia näkemyksiä edustavia ihmisiä.

ELY on nuorin kirkon kanssa sopimuksen tehneistä lähetysjärjestöistä. Sillä on 643 jäsentä ja 870 000 euron budjetti. Nimikkosopimuksia pääkaupunkiseudulla on tällä hetkellä kaksi. Järjestö tekee työtä Sambiassa, Kongossa ja Virossa sekä raamatunkäännöstyötä Kaakkois Aasiassa. Sillä on työntekijöitä myös Inkerin kirkossa Venäjällä. ELY ei kuitenkaan tällä hetkellä välitä rahaa Venäjälle.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.