null Entinen uusnatsi varoittaa El Pason iskun jälkeen: ”Pahin on vasta edessä”

El Pason asukkaat kokoontuivat rukoilemaan joukkoampumisen tapahtumapaikalle Cielo Vista Mall WalMart -tavaratalon edustalle.

El Pason asukkaat kokoontuivat rukoilemaan joukkoampumisen tapahtumapaikalle Cielo Vista Mall WalMart -tavaratalon edustalle.

Ajankohtaista

Entinen uusnatsi varoittaa El Pason iskun jälkeen: ”Pahin on vasta edessä”

Monien valkoisen ylivallan kannattajien maailmankuva on peräisin uusnatsikirjailija William Luther Piercen romaanista Turnerin päiväkirjat.

Entinen uusnatsi ja Life After Hate -järjestön toinen perustaja Christian Picciolini varoittaa useissa amerikkalaismedioissa, että El Pason joukkoampujan, 21-vuotiaan Patrick Crusiusin tekemän iskun kaltaisia tekoja voi olla luvassa lisää.

Picciolini on entinen uusnatsi ja skinhead, joka soitti 1990-luvulla rasistista punkrockia. El Pason iskun yhteydessä hän kommentoi valkoisen ylivallan aatetta muun muassa CNN-kanavalle ja The Atlantic -lehdelle.

CNN-kanavalle antamassaan haastattelussa Picciolini kommentoi El Pason joukkoampumista, että tällä hetkellä valkoista ylivaltaa edustavat ääriryhmät kilpailevat keskenään, kenen isku tulee olemaan tuhoisin.

– Se kaikki perustuu salaliittoteorioihin, mutta näissä [ryhmissä] on samanlaista se, että ne yrittävät syrjäyttää toisensa. Luulen, että kuolonuhrien määrä tulee kasvamaan, Picciolini kommentoi CNN:lle.

Hänen mielestään valkoisen ylivallan kannattajien teot ovat käytännön johtopäätöksiä siitä tavasta, jolla presidentti Donald Trump puhuu maahanmuuttajista.

– Joten nyt he [valkoisen ylivallan kannattajat] ovat muslimien perässä, ja he ottavat tämän asian omiin käsiinsä. Tilanne vain pahenee. He yrittävät päihittää Timothy McVeighin ja Oklahoma Cityn pommituksen, Picciolini arvioi.

McVeigh oli entinen armeijan sotilas, jolla oli yhteyksiä äärioikeistoon. Hänen toteuttamassaan Oklahoma Cityn pommi-iskussa vuonna 1995 sai surmansa 168 siviiliä.

Uusnatsihenkinen kaunokirjallisuus inspiraation lähteenä

Ennen veritekoaan Patrick Crusius julkaisi internetissä manifestin otsikolla Epämiellyttävä totuus. Siinä puhui muun muassa latinojen ”invaasiosta”.

”He ovat yllyttäjiä, en minä. Minä puolustan vain kotimaatani siihen kohdistuvan invaasion aiheuttamaa kulttuurista ja etnistä korvaamista vastaan”, Crusius kirjoitti. Hän myös viittasi viimekeväiseen Uuden-Seelannin Christchurchin moskeijaiskun tekijään Brenton Tarrantiin, joka niin ikään jätti ennen iskuaan oman manifestinsa.

– Arvelen, että manifestit ovat olleet hyvin samankaltaisia siitä lähtien, kun vuonna 2009 James von Brunn käveli sisään Washington D.C:n holokaustimuseoon ja jätti sinne manifestin, Christian Picciolini toteaa The Atlantic -lehdessä.

He yrittävät päihittää Timothy McVeighin ja Oklahoma Cityn pommituksen. – Christian Picciolini

Picciolini viittaa tapaukseen, jossa 88-vuotias valkoisen ylivallan kannattaja von Brunn käveli aseistettuna sisään Yhdysvaltain viralliseen holokaustimuseoon ja surmasi vartijan.

Tyypillistä kielenkäyttöä manifesteissa on puhe ”maahantunkeutujista”, mistä seuraa ”väestönvaihto”.

Christian Picciolinin mukaan myös presidentti Donald Trumpin puhetapa on madaltanut kynnystä turvautua väkivaltaan. Kuva: kuvakaappaus CNN-kanavan videolta.

Christian Picciolinin mukaan myös presidentti Donald Trumpin puhetapa on madaltanut kynnystä turvautua väkivaltaan. Kuva: kuvakaappaus CNN-kanavan videolta.

Kyseessä on alun perin Ranskan äärioikeiston, erityisesti kirjailija Renaud Camus’n esittämä näkemys siitä, että maahanmuutosta seuraa kantaväestön korvaaminen muualta tulevalla väestöllä. Omassa manifestissaan Uuden-Seelannin moskeijaiskun tekijä Brenton Tarrant julisti, että meneillään on etninen, rodullinen ja kulttuurinen ”korvaaminen” ja ”valkoisten kansanmurha”. Vuonna 2017 Charlottesvillen uusnatsit julistivat, että ”he eivät korvaa meitä”.

Monet äärioikeistolaiset saavat innoitusta myös uusnatsikirjailija William Luther Piercen (1933–2002) vuonna 1978 salanimellä Andrew MacDonald kirjoittamasta romaanista Turnerin päiväkirjat. Siinä Yhdysvalloista on tullut diktatuuri, joka takavarikoi kansalaisten aseet. Diktatuuri suosii kaikkia ei-valkoisia, jotka sortavat valkoisia amerikkalaisia. Lopulta valkoinen rotu saavuttaa maailmanvallan.

Tutkijoiden mukaan Turnerin päiväkirjat on inspiroinut uusnatseja vuosikymmenten ajan, sillä myös Myös Timothy McVeigh viittasi Turnerin päiväkirjoihin. Itse teoksessa kertoja ihailee Hitleriä.

Keskustelu aselaeista vie väärille raiteille

The Atlantic -lehden haastattelussa Christian Picciolini toteaa, että kun 1990-luvulla tietyt rasistiset ajatukset olivat hyvin marginaalisia, nykyään niistä on tullut valtavirtaa. Hän näkee alt-right- ja uusnatsiliikkeessä myös yhtymäkohtia Isisin nettipropagandaan.

– Kolmekymmentä vuotta sitten syrjäytyneiden, rikkinäisten ja vihaisten nuorten ihmisten täytyi kohdata kasvokkain tullakseen rekrytoiduksi liikkeeseen, hän sanoo.

Tosielämän sijaan he löytävät yhteisön netissä, jossa he keskustelevat väkivallan edistämisestä. – Christian Picciolini

– Nykyään miljoonat ja miljoonat nuoret ihmiset elävät suurimmaksi osaksi netissä, mikäli heillä ei ole yhteyksiä tosi elämässä. Tosielämän sijaan he löytävät yhteisön netissä, jossa he keskustelevat väkivallan edistämisestä, hän sanoo.

Picciolini sanoi CNN:lle, että keskustelu aselakien kiristämisestä ei tavoita ongelman ydintä.

– Meillä keskustellaan aseista, ja tarvitsemme parempia ja järkevämpiä aselakeja, mutta siinä käy niin, että he [ääriliikkeiden kannattajat] vain löytävät muita tapoja jatkaa samaa, joten me tarvitsemme paljon kokonaisvaltaisemman lähestymisen asiaan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.