null Tämä kolahti: Kuinka vihapuhe muuttuu terroriksi – kevään uutiset osoittavat Patrioottien maailman pelottavan ajankohtaisuuden

Ajankohtaista

Tämä kolahti: Kuinka vihapuhe muuttuu terroriksi – kevään uutiset osoittavat Patrioottien maailman pelottavan ajankohtaisuuden

Kun vihapuheen kanssa tarpeeksi kauan flirttailee, joku ottaa sen todesta. Uutiset maailmalta ja Suomesta osoittavat, että Patrik Engmanin fiktio ei ole kaukana todellisuudesta.

Seuraavat asiat ovat faktaa.

Oulussa tapahtuneet seksuaalirikokset, joissa on syytettyjen penkillä ulkomaalaistaustaisia miehiä, ovat lisänneet rasistista vihapuhetta Suomessa.

Vihapuhe verkossa on ollut arkea jo vuosikausia. Yksi erityisen herkästi vihapuhetta aiheuttava aihe on maahanmuutto. Naiset ovat miehiä rajumman vihapuheen kohteena.

Samat henkilöt, jotka ilmoittavat olevansa huolissaan raiskauksista, kohdistavat verbaalista seksuaalisista väkivaltaa esimerkiksi naistoimittajiin.

Keskustelu asioista on käynyt vaikeaksi. Myös viharikokset ovat lisääntyneet.

Uudessa-Seelannissa valkoiseen ylivaltaan uskova terroristi hyökkää kahteen moskeijaan ja tappaa viisikymmentä ihmistä. Hän julkaisee norjalaisen terroristin Anders Behring Breivikin tapaan harhaisen manifestin, jolla hän perustelee kammottavaa tekoaan. Siinä mainitaan myös Oulun tapahtumat.

Oulussa moskeijaan heitettiin savukranaatti. Helsingin Mellunmäessä moskeijan seinään töhritty teksti viittaa Uudessa Seelannissa tehtyyn terrori-iskuun.

Eri puolueiden eduskuntavaaliehdokkaat, erityisen paljon maahanmuuttajataustaiset, ovat joutuneet vihapuheen ja uhkailun kohteeksi. Ulkoministeri Timo Soinia yritettiin lyödä Korson maalaismarkkinoilla. Vasemmistoliiton ehdokkaan Suldaan Said Ahmedin kimppuun käytiin metroasemalla.

Liittouman tukemat kurdijoukot valloittavat viimeisen terroristijärjestö Isiksen hallussaan pitämän alueen. Järjestöä ei vielä ole tuhottu. Sen ääri-islamilaisessa propagandassa muslimeihin kohdistettu viha on oikein hyödyllistä uusien terroristien rekrytoinnin kannalta. Ääripäät ruokkivat toisiaan.

Ryhmän johtajan Carl Cederhjelmin keskeinen ajatus on, että Ruotsi kuuluu vain ruotsalaisille.

Seuraavat asiat ovat fiktiota

”Carlin pitäisi kirjoittaa oma manifestinsa. Hän ei ollut pelkästään soturi ja strategi, vaan myös ajattelija.”

Entisen Expressen-lehden toimittajan Patrik Engmanin kirja Patriootit kertoo siitä, miten vihapuhe muuttuu todeksi. Pieni joukko äärikansallismielisiä, etnonationalisteja tai uusnatseja, millä nimellä heitä sitten haluaakin kutsua, sillä oikeita patriootteja he eivät ole, perustaa kirjassa kaupunkisissien ryhmän.

Ryhmän johtajan Carl Cederhjelmin keskeinen ajatus on, että Ruotsi kuuluu vain ruotsalaisille. Maa on hänen mielestään miehitetty, kun sinne on tullut turvapaikanhakijoita muslimimaista. Cederhjelm puhuu ”partalapsista”, vastustaa ”monikulttuurisuuden myrkkyä”, ”massamaahanmuuttoa” ja ”länsimaisen kulttuurin tuhoa”. Maahanmuuttajat ovat kaikki raiskaajia ja sossun elättejä.

Syyllisiä Ruotsin tilanteeseen ovat toimittajat, poliitikot ja muut maahanmuuttajia ymmärtävät kulttuurimarksistit. Ryhmä ottaa kohteekseen toimittajat, sillä heitä murhaamalla se uskoo pystyvänsä parhaiten vaikuttamaan yleiseen ilmapiiriin. Tämä ei vielä yksin riitä, vaan tyttärensä opinnot ahkeralla työnteolla mahdollistanut taksinkuljettaja Ibrahim Chamsai pakotetaan mahdottomaan valintaan. Ryhmä tarvitsee nimittäin propagandaansa syntipukin. Mihin? Se selviää lukemalla kirjan.

Engmanin romaanissa parasta on sen uskottava perusjuoni ja yhteiskunnallisen tilanteen kuvaus. Kirjan action-sankarin hahmo hieman ontuu, mutta häntä tarvitaan jännittävän loppuratkaisun vuoksi.

Tämä on faktaa

Suomen uskontojohtajat antoivat 26.3. yhteisen julkilausuman, jossa he yhdessä tuomitsivat maailmalla eri uskontojen edustajiin kohdistuneet väkivallanteot. Samoin he tuomitsivat vihapuheen, jota harjoitetaan uskonnon tai ideologian nimissä. Uskontojohtajat korostavat, että kaikkien ihmisten ihmisarvoa tulee kunnioittaa. Julkilausuman on allekirjoittanut seitsemän uskontojohtajaa: kristittyjen, muslimien ja juutalaisten johtajat.

 

Toimittajan fiilikset:

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.