null Erosta voi toipua

Kuva: Thinkstock

Kuva: Thinkstock

Hyvä elämä

Erosta voi toipua

Eroryhmässä opitaan kertomaan, miltä tuntuu.

Kun perheneuvoja Lauri Anttilalta kysyy, miksi pariskunnat eroavat, hän harkitsee tovin ennen kuin vastaa.

– Ei eroihin ole yhtä syytä. Mutta varmaan erilaiset pettymykset ja vuorovaikutusongelmat ovat yleensä niitä ongelmia, jotka johtavat eroon.

Joskus parisuhteessa negatiiviset asiat alkavat kasaantua, ja puolisot alkavat pikkuhiljaa etääntyä toisistaan. Suhteesta katoaa hellyys ja fyysinen läheisyys. Ei ymmärretä, mitä toinen sanoo tai ymmärretään väärin.

– Ei pystytä enää avoimin mielin kuuntelemaan toista, vaan aletaan tulkita toisen sanomisia ja siitä alkaa loukkaantumisten, pettymysten, epäkunnioituksen ja valtakysymysten kierre, joka ajaa puolisot erilleen, Anttila toteaa.

Esimerkiksi tilanne, jossa toinen vanhemmista on pesemässä lasten kanssa hampaita ja lapset alkavat kiukutella. Toinen pölähtää paikalle ja sanoo hoitavansa tilanteen ”kun sinä et osaa”. Toinen loukkaantuu, siitä ei puhuta ja asia jää vanhempien välille.

– Puolisot eivät malta luottaa ja kunnioittaa toisiaan, tai he eivät ole yhdessä sopineet, miten tilanteita hoidetaan. Tai vaikka on sovittu, siinä ei pysytä. Niistä tulee pettymyksiä ja niihin palataan, että ”silloinkin sinä…”, Anttila kuvailee.

Kertomisen ja kuuntelemisen vaikeus

Puolisolle pitäisi osata puhua asioista, jotka loukkaavat ja tuottavat pettymyksiä. Pitäisi myös osata kuunnella.

– On vaikea kuunnella tunteita, omia tunteita ja toisen tunteita. Ei ole helppoa sanoa, että olen kauhean pettynyt, tai että minua loukkaa, tai että olen turhautunut. Pelottaa, että jos sanon näin, mitä toinen tekee. Tunteita voi olla myös vaikea tunnistaa, antaa niille nimiä ja vielä sanoa ääneen ne toiselle, Anttila valaisee.


 

Eroon johtaa usein parisuhteen negatiivinen kierre: "Ei pystytä enää avoimin mielin kuuntelemaan toista, vaan aletaan tulkita toisen sanomisia. Ja siitä alkaa loukkaantumisten, pettymysten, epäkunnioituksen ja valtakysymysten kierre, joka ajaa puolisot erilleen", Lauri Anttila toteaa.

Toisinaan saa kuulla, että ero on tullut miehelle täysin yllättäen. Mies rakasti vaimoaan ja luuli suhteessa kaiken olevan hyvin. Nainen taas oli miettinyt eroa jo pitkään.

Anttila kertoo miesten usein selitykseksi toteavan, että vaimo oli kyllä joskus sanonut, että näin ei voi jatkua. Tai että viisi vuotta erosta oli puhuttu, mutta mies ei ollut tajunnut vaimon olevan tosissaan, eikä ymmärtänyt asioiden olevan niin huonosti.

– Parisuhteessa voi olla vaikeaa keskustella niin, että se otettaisiin tosissaan, ettei se menisi jankutuksen tai nalkutuksen piikkiin tai toisaalta uhkailuksi, joka menee riidaksi tai mökötykseksi.

– Pitäisi päästä keskusteluyhteyteen, jossa kerrotaan, mitkä asiat ovat huonosti ja mitä toivotaan.

Anttila huomauttaa vielä, että yllätysero voi tapahtua toisinkin päin, niin että ero tulee vaimolle puun takaa. Yllättäen voi tulla myös tietoon se, että puolisolla on toinen.

Eroryhmässä käydään läpi tunteiden koko kirjo

Erosta toipuneen mieleen voi tulla ajatus uudesta suhteesta, mutta samoja virheitä ei haluaisi tehdä.

– Eroryhmässä käydään paljon läpi tunteita, joita ero aiheuttaa. Eroryhmiin osallistuneet ovat kertoneet, että on hyödyllistä, helpottavaa ja avartavaa kuulla, kuinka monenlaisissa tilanteissa eronneet ovat.

Ryhmässä asia on kaikille yhteinen.

– Samankaltainen tilanne poistaa häpeää: olen ihminen, olen mies tai nainen edelleen, vaikka olen eronnut. Tilanne normalisoituu, Anttila sanoo.

Lauri Anttilan yhdessä Paula Ruotsalaisen kanssa luotsaaman eroryhmän pääsykriteerinä on, että ero on selvä, eikä yhteen palaaminen ole enää mahdollista. Myös shokkivaiheen tulee olla ohi. Akuutissa erokriisissä käydään yksilökeskusteluissa.

– Eron shokkivaihe on ohi, kun pystyy kuuntelemaan muita. Toki surua, kiukkua, vihaa ja hylätyksi tulemisen kokemusta ja kaikenlaisia tunteita on edelleen, mutta kun niistä pystyy keskustelemaan ja pystyy antamaan tilaa muillekin, voi tulla ryhmään.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Avioerosta elokuvan ohjannut Mia Halme: Seksuaalisuus on parisuhteessa tärkeää

Hyvä elämä Ajankohtaista

Ero puolisosta muuttaa koko perheen kuviot. Dokumentti Joka toinen pari on nyt elokuvateattereissa.