null Espoon seurakunnissa aletaan kerätä mobiilikolehtia – jokaisesta lahjoituksesta menee 0,40 euroa maksunvälittäjälle

Yhä harvempi kantaa mukanaan käteistä, joten kolehdin keruuseen on etsitty vaihtoehtoisia tapoja.

Yhä harvempi kantaa mukanaan käteistä, joten kolehdin keruuseen on etsitty vaihtoehtoisia tapoja.

Ajankohtaista

Espoon seurakunnissa aletaan kerätä mobiilikolehtia – jokaisesta lahjoituksesta menee 0,40 euroa maksunvälittäjälle

Espoon seurakunnissa otetaan käyttöön QR-koodiin pohjautuva kolehdin maksutapa. Järjestelmän etuna on, että lahjoitukset voidaan jäljittää tiettyyn aikaan ja paikkaan.

Espoon seurakunnissa voi pian lahjoittaa rahaa kolehtiin myös puhelimella. Lahjoitus tapahtuu QR-koodia käyttämällä, eikä vaadi sovelluksen lataamista puhelimeen. QR-koodi liitetään esimerkiksi messujen käsiohjelmiin.

Toisin kuin vaikkapa Helsingin ja Vantaan seurakunnissa, Espoossa käyttöön ei olla ottamassa suosittua MobilePay-sovellusta, vaan Vitec Oy:n Katrina-ohjelmisto, joka on luotu nimenomaan kolehdin keräämistä varten. Itse maksut ohjautuvat Paytrail-palvelun kautta.

– Seurakunnat ovat toivoneet järjestelmää, jolla voisi sähköisesti kerätä kolehtia. Katrina täyttää lain asettamat vaatimukset, eli maksu voidaan jäljittää tiettyyn aikaan ja paikkaan, Espoon seurakuntien talousjohtaja Harri Hakulinen kertoo.

Mobiilikolehdin keruu alkaa Espoossa vielä kevään aikana, mahdollisesti pääsiäiseen mennessä.

Ohjelmiston hankintakustannukset ovat tarjouksen perusteella 3 500 euroa, joka jaetaan kaikkien Espoon seurakuntien kesken. Tämän lisäksi palvelun ylläpitokustannus on 145 euroa kuukaudessa.

– Se on sen verran pieni summa, että siitä ei ole vielä sovittu, lähdetäänkö sitä pilkkomaan, Hakulinen kertoo.

Näiden kulujen lisäksi Paytrail veloittaa jokaisesta rahansiirrosta 0,40 euroa. Tämä summa on pois seurakuntalaisen lahjoituksesta.

Nykyään kolehti menee yleensä ensin seurakunnan tilille, josta se tilitetään lyhentämättömänä varsinaiselle kolehdin saajalle. Se voi olla vaikkapa jokin lähetysjärjestö.

– Henkilökohtainen mielipiteeni on, että pitäisi mennä siihen suuntaan, että raha menisi suoraan kohteisiin eikä niin, että ne kulkevat seurakuntien kirjanpidon kautta. Se vähentäisi kustannuksia ja rahan käsittelyä, mutta se vaatisi toimia koko kirkon tasolla.

Hakulisen mukaan seurakunnat voivat itsenäisesti päättää siitä, millä tavalla mobiilikolehti kerätään, mutta rahankeräyslaki ja rahanpesulaki asettavat tietyt raamit rahankeruulle.

Kolehtiin voi edelleen lahjoittaa myös käteistä, mutta rinnalle on kaivattu myös muita vaihtoehtoja, sillä yhä harvempi kantaa mukanaan käteistä rahaa.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Mobiilikolehti yleistyy vauhdilla myös pääkaupunkiseudun seurakunnissa

Ajankohtaista

Käteisen käyttö on vähentynyt nopeasti, joten lahjoitus puhelinsovelluksen kautta on monille luontevin tapa lahjoittaa.



Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.