Espoon vanhassa kivikirkossa soi kesämusiikki – luvassa intiimejä musiikkihetkiä, kantaesitys ja kansainvälisiä artisteja
Urkuyö ja Aaria -konsertit ovat kaikuneet Espoon tuomiokirkossa kesätorstaisin vuodesta 1986. Suvisunnuntain iltamusiikki -konsertteja on kuultu yli 20 kesänä.
Isojen puiden katveessa komean kylänmäen rinteellä kohoaa yksi Espoon tunnetuimmista symboleista: kivistä rakennettu Espoon tuomiokirkko, joka on seisonut ylväänä paikoillaan jo yli 500 vuotta. Se täyttyy kesäisin jumalanpalvelusten ja kirkollisten toimitusten lisäksi musiikista vähintään kaksi kertaa viikossa.
Tuomiokirkkoseurakunnan kanttori Petri Koivusalo kehuu Tuomiokirkkoa konserttitilana.
– Meillä on ikivanha kivikirkko, joka on käsittämättömän hieno ja tunnelmallinen konserttipaikka. Usein ei tule edes ajatelleeksi, miten hienossa miljöössä se sijaitsee. Se on akustisesti ja kooltaan kotoisa, ja siksi siellä voi tehdä monenlaista musiikkia ilman, että se menee puuroksi. Rakennus on muodoltaan sellainen, että yleisö on alttarin luona olevan esiintyjän ympärillä. Myös urkuparvi sijaitsee melko lähellä yleisöä, Koivusalo sanoo.
Kaksi vakiintunutta kesäkonserttisarjaa kerää tänäkin kesänä musiikin ystäviä Espoosta ja lähialueelta nauttimaan konserteista.
Neljätoista Urkuyö ja Aaria -konserttia
Urkuyö ja Aaria -festivaali täyttää Espoon tuomiokirkon torstai-iltaisin kesäkuun alusta elokuun loppuun. Neljätoista konserttia sisältävä festivaali tarjoaa pääasiassa kotimaisten laulajien, kuorojen ja orkestereiden esityksiä. Konsertit ovat maksullisia Juhannusiltamia lukuun ottamatta.
Kesän avajaiskonserttina on Messiah. Kyse on Händelin Messias-oratorion ohjatusta versiosta, joka toteutetaan ohjaaja Aleksi Barrièren ja hänen taiteilijakollektiivinsa dramatisoimana. Kauden päättää Aleksi Barrièren dramatisoima esitys The King is Dead – Kuningas on kuollut!
Urkuyö ja Aaria -festivaalin taiteellinen johtaja Tuomas Katajala halusi kirkastaa festivaalin ydintä monipuolisena, yllättävänä ja tunnelataukseltaan ainutlaatuisena tapahtumakokonaisuutena. Sen ytimeen kuuluu rakkaus laulu- ja urkumusiikkiin.
Meillä on ikivanha kivikirkko, joka on käsittämättömän hieno ja tunnelmallinen konserttipaikka.
Tämän kesän ohjelmistoa suunniteltaessa hän halusi myös tiivistää yhteyksiä Tapiola Sinfoniettaan, joka on yksi festivaalin yhteistyökumppaneista. Se esiintyy avajaiskonsertissa 6.6. Espoon tuomiokirkossa ja 7.6. Tapiolan kirkossa.
– Kauden ensimmäinen ja viimeinen teos ovat kauden pääteokset ja eräänlaiset vastaparit toisilleen. Messiah-teoksen teksti perustuu kristinuskon ydinkohtiin, nimenomaan teoksen säveltämisen aikaisiin teologisiin kiistakysymyksiin ja Raamatusta niihin haettuihin vastauksiin, Tuomas Katajala sanoo.
– Viimeisessä konsertissa on kaksi 1900-luvun mestariteosta, jotka aikansa kauhun kuilusta havaitsevat lintujen laulun. Saksalaisessa vankileirissä vuonna 1941 kantaesitetty Aikojen lopun kvartetto kertoo valosta pimeyden keskellä. Teos löytää synkän peilin Kahdeksasta laulusta, joissa eläydymme järkensä menettäneen ruhtinaan tragikoomiseen kohtaloon.
Kotimainen kantaesitys tänäkin kesänä
Katajala on halunnut omalla kaudellaan ohjelmistoon kirkko-oopperoita ja kamarioopperoita sekä joka vuosi suomalaisen kantaesityksen.
Tänä vuonna kantaesitys on Jyrki Linjaman säveltämä teos De Profundis, joka on sävelletty itävaltalaiselle sopraanolle Ursula Langmayrille ja uruille. Konsertissa kuullaan myös Oskar Merikannon sävellyksiä. Merikannon kuolemasta tulee tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta.
Kansainvälistä väriä festivaalille tuovat myös lontoolainen kokoonpano English Chamber Orchestra Ensemble ja virolainen lauluyhtye Vox Clamantis.
Suvisunnuntain iltamusiikki -konsertit pidetään Espoon tuomiokirkossa. Espoon tuomiokirkkoseurakunnan ja Espoon ruotsinkielisen seurakunnan yhteinen konserttisarja sai alkunsa seurakuntalaisten toiveesta kuulla Urkuyön ja Aarian lisäksi vielä muutakin musiikkia. Muutamasta konsertista alkanut sarja on vuosien mittaan kasvanut 11 ilmaiskonsertin kokonaisuudeksi.
– Haluamme pitää konsertit pienimuotoisina iltatuokioina, jotka kestävät alle tunnin. Ne ovat ilmaisia, ja käsiohjelmasta voi maksaa vapaaehtoisen summan seurakunnan musiikkityön hyväksi. Vaikka meillä on käytettävissä melko pieni budjetti, saamme paljon esiintymistarjouksia, Petri Koivusalo sanoo.
– Teemme yhteistyötä Urkuyön ja Aarian kanssa esimerkiksi siinä, ettei ohjelmistoissamme ole päällekkäisyyksiä.
Kesän ensimmäisessä Suvisunnuntain iltamusiikki -tilaisuudessa esiintyy lapsikuoro CandoMini, joka esittää tarinoita matkustamisesta, etsimisestä ja luonnosta. Kesäkaudella esiintyvät muun muassa 60-vuotisjuhlavuottaan viettävä Maria Kalaniemi, kamarikuoro Novena ja Espoon barokin yhtye. Juhannuskonsertin ohjelmistossa on Sibeliuksen, Melartinin, Merikannon ja Kuulan lied- ja pianomusiikkia.
Voimalauluja ja elokuvamusiikkia
Elokuun ensimmäisessä konsertissa kuullaan Voimalauluja, jotka pohjautuvat Anna-Mari Kaskisen teksteihin. Kaskinen kertoo tilaisuudessa laulujen taustoista. Heinäkuun viimeisessä konsertissa Petri Koivusalo ja Lasse Leppänen esittävät elokuvamusiikkia urkusovituksina.
Heinäkuussa esiintyy nuoren suomalaisen urkuripolven näkyvimpiin nimiin kuuluva Eerik Ohtamaa, joka aloitti syksyllä 2021 opiskelun Sibelius-Akatemian solistisella linjalla. Petri Koivusalo ihastui hänen soittotaitoonsa kuultuaan hänen esiintyvän ja halusi kutsua urkurilupauksen mukaan kesäkonserttisarjaan.
Suvisunnuntain iltamusiikit päättyvät yhteistyössä Radalla-kamarimusiikkifestivaalin kanssa toteutettavaan duettokonserttiin, jossa esiintyvät Artturi Aalto, sello ja David Munk-Nielsen, piano.
Kesän musiikkisarjat
Espoonlahden kirkossa keskiviikkoisin Kesäillan musiikkia -konsertit 5.6., 12.6., 19.6. ja 24.7. Ohjelma 10 e.
Leppävaaran kirkossa keskiviikkoisin klo 12 Soiva kesäkahvila -konsertit 12.6., 26.6., 17.7. ja 31.7. Vapaa pääsy, vapaaehtoinen kahvimaksu.
Tapiolan kirkossa Musiikkia puolenpäivän jälkeen -konsertit tiistaisin 4.6.–13.8. Vapaa pääsy, ohjelma Yhteisvastuukeräykseen.
Espoon tuomiokirkossa Suvisunnuntain iltamusiikki -konsertit sunnuntai-iltaisin 2.6.-11.8. klo 19. Vapaa pääsy. Urkuyö ja Aaria -festivaali (konserttipaikkana 6.6. ja 7.6. Tapiolan kirkko ja 8.8. Espoon kulttuurikeskus) torstaisin 6.6.–29.8. klo 21 (klo 19 konsertit 6.6., 7.6. ja 8.8.) Liput 15-55 e, (Juhannusiltamiin 20.6. vapaa pääsy).
Kauniaisten kirkossa kesäkonsertti 19.6., 1.8. ja 14.8. Vapaa pääsy, ohjelma 10 e Kirkon Ulkomaanavulle.
Kokeile vaikka näitä konsertteja
Tuomas Katajalan Urkuyö ja Aaria -vinkit:
6.6. ja 7.6. Avajaiskonsertti Messiah.
18.7. The Deer´s Cry – Vox Clamantis -konsertti.
22.8. Poème – English Chamber Orchestra Ensemble -konsertti.
Petri Koivusalon Suvisunnuntain iltamusiikki -vinkit:
2.6. Vaellus-konsertti, lapsikuoro CandoMini.
16.6. Suvisäveliä, Maria Kalaniemi, harmonikka ja laulu, Timo Alakotila, piano.
28.7. Movie magic, Petri Koivusalo ja Lasse Lehtonen, urut. Elokuvamusiikkia urkusovituksina.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Metrolla musiikkiin: kesäinen konserttisarja kaikuu Itä-Helsingin kirkoissa
Hyvä elämäMetrolla musiikkiin -konserttisarjassa kuullaan muun muassa käsikello-orkesteria ja barokkiyhtyettä sekä klavikordin soittoa. Sarjan aiheena on Rauhaa!