null Graffititaiteilija EGS maalasi piristystä vankilaan

Graffititaiteilija EGSin teos koristaa Vantaan vankilan pääsisäänkäyntiä.

Graffititaiteilija EGSin teos koristaa Vantaan vankilan pääsisäänkäyntiä.

Hyvä elämä

Graffititaiteilija EGS maalasi piristystä vankilaan

Vantaan vankilassa on Suomen ehkä kansainvälisesti tunnetuimman graffititaiteilijan teoksia.

Vantaan vankilan pääportin vieressä on komeillut viime syksystä saakka suuri graffititeos. Muurien sisäpuolella on vielä kaksi muuta graffitia, jotka näkyvät vain vangeille ja henkilökunnalle. Teokset ovat EGSin, yhden Suomen kansainvälisesti tunnetuimman graffititaiteilijan käsialaa.

Valtion taidetoimikunta halusi vankilaympäristöön graffitia. Vantaan vankilasta näytettiin idealle vihreää valoa. Kun EGS pääsi tutustumaan vankilaan, häneen teki vaikutuksen vankien yhdessä tekemä purjelaivan pienoismalli. EGS halusi kuvata teoksissaan saaria, pilviä, merta ja matkan tekoa. Teosten muotokieli viittaa vankilan alkuperäiseen sijaintiin Katajanokalla.

– Toivon, että vankila olisi vangeille pysähdyspaikka matkalla kohti parempaa, EGS sanoo.

Muurien sisäpuolella EGSillä oli klaustrofobinen olo. Toisaalta paikka oli ihanteellinen maalaamiseen. Tarjolla oli valtava määrä tyhjää betonipintaa. EGS ei halunnut tehdä teosta, joka ahdistaa tai alkaa ärsyttää.

– Toivon, että teokset toisivat iloa ja väriä.

Taiteeni isoin viesti liittyy matkustamiseen, maailman näkemiseen ja ihmisten kohtaamiseen.

EGSin teos löytyy myös Kansallisgalleriasta

EGS ei esiinny julkisuudessa kasvoillaan. Vuonna 1974 syntynyt EGS aloitti graffitin tekemisen 1980-luvun lopulla. Hän imi vaikutteita kotikaupunginosansa graffitipioneereilta.

– En ollut mikään kovis tai kauhea rajojen rikkoja. Graffitien tekeminen tarjosi minulle tarpeeksi seikkailuja ja salamyhkäisyyttä, hän sanoo.

Useimmat lopettivat graffitihommat jossain vaiheessa. EGSille maalaamisesta on tullut koko ajan tärkeämpää. Hänen teoksensa löytyy Kansallisgallerian kokoelmista ja ensi vuonna Taidehallissa nähdään hänen näyttelynsä.

EGSin mielestä on hyvä, että kaupunkitila on vapautunut ja graffitin tekijöillä on mahdollisuuksia toteuttaa itseään ilman oikeudellisia seuraamuksia. Liian kesytettyä hän ei graffitista halua. Hän toivoo, että graffitissa säilyy myös spontaani ja luvaton puoli, joka on osa graffitikulttuuria.

Reissuilla graffiteista syntyy matkapäiväkirja

Teoksen suhde ympäröivään tilaan on EGSille aina tärkeä. Hän on maalannut yli 50 maassa, muun muassa hylätyllä rautatieasemalla Kosovossa. Työt maailmalla ovat hänelle eräänlainen matkapäiväkirja.

– Taiteeni isoin viesti liittyy matkustamiseen, maailman näkemiseen ja ihmisten kohtaamiseen. Ajassa, jossa kansallisuudet haluavat käpertyä itseensä, haluan olla maailmankansalainen ja kohdata ihmisiä, kulttuureja ja historiaa, EGS kertoo.

Esimerkiksi kun hän löysi Albaniassa sopivan seinän, hän soitti ovikelloa ja kysyi, omistatteko seinän ja sopiiko siihen maalata. Lupa heltisi.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Paleface kertoo, miksi menehtynyttä toimittaja-muusikko Perttu Häkkistä muistetaan graffiteilla – tältä muistograffitit näyttävät

Hyvä elämä

Häkkinen kuoli tapaturmaisesti Hakaniemessä, jossa kiveykseen kirjoitetun tekstin ympärille on muodostunut katualttari.






Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.