Vantaa saa Suomen ensimmäisen graffitialttaritaulun
Graffititaiteilija Pete "Hende" Niemisen mukaelma viimeisestä ehtoollisesta on rennon yhdessäolon juhlaa. Siirrettävä alttaritaulu valmistuu Vantaakosken seurakunnan 50-vuotissyntymäpäivän kunniaksi.
https://www.youtube.com/watch?v=zr0GBf4pKN0Myyrmäen kirkon puutyöhuoneessa ei pöllyä puru. Sahat ja sorvit on siirretty sivuun ja seinän viereen on raivattu tilaa viiden metrin levyiselle ja noin kahden ja puolen metrin korkuiselle levyseinälle. Spraymaalipurkki ropisee, kun Pete ”Hende” Nieminen ravistelee sitä tottuneesti. Suihkauksia sinne, suhautuksia tänne ja levyille luonnostellut hahmot syttyvät eloon.
”Tässä on väljästi mukailtu viimeisen ehtoollisen kuvateemaa”, Nieminen esittelee.
Valmistumassa on Suomen ensimmäinen graffitialttaritaulu. Alttaritaulun tilaaja, Vantaankosken seurakunta, oli antanut toiveen kuvateemasta, mutta jättänyt muuten täysin vapaat kädet teoksen työstämiseen. Nyt kuvaan rakentuu iloinen puistopiknikporukka, jonka keskellä hymyilee Jeesus synttärikakku käsissään.
Työ on tilattu Vantaankosken seurakunnan 50-vuotisjuhliin ja sen voi nähdä valmiina ensimmäisen kerran Suvivirren sunnuntaina 29.5. Myyrmäen Monttumessussa. Myöhemmin alttaritaulu kulkee erilaisissa tapahtumissa mukana, muuan muassa Pride-viikon tempauksissa.
”Halusin välittää iloista fiilistä ja hyvää tuulta. Tärkeää oli myös se, että kuvassa näkyy monenlaisia tyyppejä, ihan niin kuin oikeassakin seurakunnassa”, Nieminen esittelee.
Positiivista rajojen rikkomista
Hende Nieminen on pitkän linjan graffittitaiteilija, joka on maalannut viime aikoina erityisesti erilaisissa purkukohteissa. Kirkollista kuvastoakin Nieminen on ehtinyt maalata: nyt jo purettuun Kaivokselan kirkkoon Nieminen kävi maalaamassa graffiti-Jeesuksen vain muutama päivä ennen rakennuksen purkamista. Lisäksi hän vetää paljon nuorten maalauspajoja ympäri Suomen.
Oliko Vantaankosken seurakunnan tarjoukseen helppo tarttua?
”No, tämähän oli niin inspiroiva mahdollisuus, että tottakai olin mukana.”
Graffiti on usein nähty ala- tai vastakulttuurina, toimintana joka tapahtuu osin lain ja asetusten rajamailla. Niemisellekin tämä on tuttua vastakkainasettelua.
”Varmaan tämä on joillekin kirkkotyypeille liian rajua ilmaisua ja toisaalta, joitakin graffitigenren tekijöitä voi ihmetyttää, että miksi mennä kirkon juttuja maalaamaan”, Nieminen miettii.
”Itse en ole koskaan tykännyt erityisesti luokittelemisesta, mutta ehkä tämä on sellaista positiivista rajojen rikkomista.”
Teos kasvaa kerroksittain
Alttaritaulun rakentaminen vie aikaa. Mielikuvat graffitista nopeasti loihdittuina teoksina ei pidä paikkaansa.
”Graffiti rakennetaan kerroksittain ja lukemattomin erilaisin suihkutustekniikoin. Luonnostelun päälle rakennetaan värivivahteet, yksityiskohdat ja varjostukset. Kaikkein tarkimmat osiot saattavat vaatia tussaustekniikkaa.”
Suuri alttaritaulu rakentuu neljästä osasta ja se on valmistettu niin, että sitä voidaan tarvittaessa liikuttaa eri tiloihin ja tapahtumiin. Taulun reunimmaiset osat on tarkoitus yhdistää saranoilla, joten taulun luomaa tilavaikutelmaa voi vaihdella. Se on ikonien maailmasta tuttu ratkaisu, samoin kuin taulun yläreunan kaarevat leikkaukset.
”Kaareva leikkaus tuo tähän ilmavuutta ja muovailtavuutta. Ikonien lisäksi hain muotoon inspiraatiota vanhojen kirkkojen ikkunoiden tyylistä.”
Katutaiteen nousukausi
Helsingin kaupungin tiukka Stop töhryille -kampanja hidasti lähes kymmenen vuoden ajan katutaiteen kehittymistä ja esittelemistä Suomessa. Vuonna 2008 päättyneen nollatoleranssilinjan jälkeen on tapahtunut paljon.
”Kaikenlainen kaupunkikulttuuriin kuuluva ilmaisu on nosteessa ja siinä on hienoa olla mukana. Nykyään graffitimaalareitakin kutsutaan mukaan erilaisiin tapahtumiin ja vetämään työpajoja lapsille ja nuorille”, Nieminen iloitsee.
Lisääkin mahdollisuuksia saisi olla.
”Esimerkiksi purkutaloja voisi käyttää nykyistä enemmän väliaikaisina taideprojekteina. Maalausprojekti päättyisi taidenäyttelyyn ennen kuin rakennus lanattaisiin maan tasalle”, Nieminen toivoo.
Graffittitaidetta kirkossa
Vantaankosken seurakunnan graffittialttaritaulu on maailman mittakaavassakin harvinaisuus, ei kuitenkaan ainoa lajissaan. Kööpenhaminalaiseen Brorsonsin kirkkoon valmistui vuonna 2013 pysyvä graffitialttaritaulu, jonka maalasi graffititaiteilija Brandon “Juse One” Lewis. Alttaritaulu on perinteinen tekstigraffiti, joka on rakennettu triptyykin muotoon. Alttaritaulussa lukee: God Is Love.
Washington D.C.:ssä sijaitsevasta baptistikirkosta tuli jättimäinen veistos, kun seurakunta antoi taiteilija Alex ”Hence” Brewerin maalata rakennukselle uuden ulkomuodon. Hence kumppaneineen maalasi huonoon kuntoon päässeen kirkon ylle värikkään muraalin.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Suomen Kristillinen Rauhanliike palkitsi graffititaiteilija Pete ”Hende” Niemisen
AjankohtaistaNieminen on maalannut graffiteja muun muassa purettavien kirkkojen seiniin, viimeksi lokakuussa Tikkurilan kirkon alttariseinään. Hän on tehnyt rauhantyötä erityisesti nuorten kanssa.