null Gurun opissa: Kuka Lauri?

Gurun opissa: Kuka Lauri?

Laurentius-pyhimys nimesi köyhät ja kerjäläiset kirkon aarteeksi.

Laurin nimipäivää vietetään elokuun kymmenentenä päivänä. Sitä edeltävänä lauantaina voit lähteä pyhiinvaellukselle Pyhän Laurin kirkolle. Kirkon nimikkopyhimys on Laurentius. Laurentius muistetaan Rooman keisarille Valerianukselle vuonna 258 tekemästä kepposesta, joka maksoi hänen henkensä.

Valerianus vainosi kristittyjä. Silloisen paavinkin piti paeta vainoja maan alle katakombeihin. Sieltä hän johti seurakuntaansa Laurentiuksen avulla. Laurentiuksen tehtävänä oli huolehtia Rooman kerjäläisistä ja köyhistä.

Paavin olinpaikka paljastui keisarin vakoojille. Paavi ja seurakunnan neljä diakonia surmattiin. Laurentius pelastui, koska hän ei ollut piilopaikassa. Ystäviensä kohtalon järkyttämänä Laurentius ilmoittautui itse keisarin joukoille. Laurentiuksen tiedettiin olevan kirkon rahastonhoitaja ja häneltä tivattiin kirkon piilotettuja rikkauksia. Tosiasiassa Rooman seurakunta oli silloin köyhä ja vallanpitäjien vainoama.

Laurentius pyysi kolme päivää aikaa. Hän kokosi ympärilleen kaikki tuntemansa köyhät, kerjäläiset, mielenvikaiset, raajarikot ja ryysyläiset ja vei heidät määräpäivänä oikeussaliin. Laurentius osoitti heitä ja sanoi viranomaisille: ”Tässä on kirkon aarre.”

Tarinan mukaan Laurentius poltettiin halstarilla. Laurentiusta on sitten pidetty muun muassa köyhien, kirjastonhoitajien, palomiesten, kokkien, leipureiden, mehiläistenhoitajien ja majatalonpitäjien pyhimyksenä.

Köyhät ovat edelleen kirkon aarre. Loistoautot ja kalliit asunnot eivät ole Jumalan siunauksen merkki. Jeesus julisti autuaiksi köyhät, murheelliset ja kärsivälliset.

Jos etsit Jeesuksen seuraa, kysy, missä tänään ovat kaikesta osattomat, syrjään jätetyt, nälkäiset, äänettömät, toisia armahtavat ja rauhaa etsivät. Etsi sitä kirkkoa, joka elää maan hiljaisten ja kärsivien kanssa ja ikävöi sitä, että taivaan tahdosta häivähdys näkyisi jo maan päällä.


Pyhän Laurin vaellus la 9.8. klo 13 alkaen. Katso vaellusreitit www.pyhanlaurinvaellus.fi.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: