null Gurun opissa: Kuuntele kaipaustasi

Kuva: Matti Pikkujämsä

Kuva: Matti Pikkujämsä

Gurun opissa: Kuuntele kaipaustasi

Etsi yksi sana, joka ilmaisee syvintä kaipaustasi. Kiinnitä sitten rukouksessa mielesi siihen.

Jumalan voi tavoittaa tässä elämässä vain rakkauden ja kaipauksen, ei ymmärryksen tai tiedon kautta. Näin väitti 1300-luvulla Englannissa elänyt nimeltä tuntemattomaksi jäänyt mystikko. Hänet tunnetaan parhaiten kirjastaan Tietämättömyyden pilvi, jonka hän kirjoitti nuorelle oppilaalleen. Tämä nuori mies oli ilmeisesti munkki, joka aikoi ryhtyä elämään erakon yksinäistä elämää.

Miehen aie ei ollut kummallinen tuon ajan Englannissa. Erakkoelämä ja hengellisyys elivät uutta kukoistustaan satavuotisen sodan, talonpoikaiskapinoiden ja mustan surman aikana. Tietämättömyyden pilven kirjoittaja opastaa nuorta ystäväänsä tutkimaan sisäisiä vaikuttumiaan ja miettimään, onko hänen kokemansa kutsumus aito.

Hän kehottaa oppilastaan kääntymään suunnitelmansa kanssa rohkeasti Jumalan puoleen: "Kohota sydämesi Jumalan puoleen nöyrää rakkautta tuntien. Keskity häneen, älä hänen lahjoihinsa. Käännä ajatuksesi pois kaikesta muusta, niin että vain hän vaikuttaa mielessäsi ja tahdossasi."

Oikea päätös syntyy kyllä aikanaan.

Oppaamme radikaalin ohjeen voisi kiteyttää näin:

Jos etsit Jumalaa, käännä katseesi pois kaikesta muusta. Unohda itsesi ja mielitekosi. Älä mieti sitä, mitä haluaisit olla. Jätä sekin, mitä olet tehnyt tai haluaisit tehdä tai mitä sinulle on tehty.

Älä mieti edes Jumalan hyviä tekoja tai hänen suopeuttaan. Älä ala muistella Kristuksen kärsimystä tai kuolleista nousemista tai neitsyt Mariaa. Älä kuuntele enkelten siipien havinaa. Älä myöskään ala juuri nyt pelastamaan ketään.

 

Jumalan teot voit kyllä tunnistaa, mutta et Jumalaa itseään. Hän on verhoutunut tietämättömyyden pilveen.

 

Kaiken tuollaisen Tietämättömyyden pilven kirjoittaja kehottaa sinua unohtamaan silloin, kun haluat etsiä Jumalaa kaiken takaa.

Kirkkainkaan äly ei tavoita Jumalaa. Jumalan teot voit kyllä tunnistaa, mutta et Jumalaa itseään. Hän on verhoutunut tietämättömyyden pilveen. Siksi kirjan kirjoittaja neuvoo sinua jättämään kaiken älyllisen ajattelun ja suuntaamaan rakkautesi ja kaipauksesi häneen, jota et voi ajattelullasi tavoittaa. Vain kaipaavan rakkauden terävät nuolet voivat läpäistä pilven, jonka sisälle Jumala on kätkeytynyt.

Paradoksi on, että et voi puristaa mistään tuota rakkautta ja kaipausta Jumalaa kohtaan. Kaipaus on jo sinussa, niin kaikki mystikot sanovat. Rukous ja meditaatio ovat herkistymistä tähän kaipaukseen.

Mutta miten virittää sielun sisäinen antenni? Oppaamme sanoo, että pelkkä sydämesi halu ja paljas pyrkimys riittävät.

Entä sitten kun tuhannet ajatukset ryntäävät mieleesi heti, kun asetut aloillesi? Tietämättömyyden pilven kirjoittaja antaa vain yhden neuvon: Mieti yksi lyhyt sana, joka ilmaisee syvintä kaipaustasi. Kiinnitä sitten mielesi siihen.

Hän ehdottaa sanoja "Jumala" (God), "Rakkaus" (Love) tai "Olla" (Be). Jokainen voi löytää oman rukous- ja meditaatiosanansa. Sen sanan alle voi koota kaikki muut ajatukset ja unohtaa ne.

"Kiinnitä se sana sydämeesi äläkä luovu siitä mistään hinnasta. Se sana on sinulle keihäs ja kilpi, vallitsipa ylläsi sota tai rauha."

Kaipaus-harjoitus

Varaa vartin verran aikaa. Etsi rauhallinen paikka, istuudu ja hengitä rauhallisesti. Anna ajatustesi tulla ja mennä ilman että takerrut niihin tai vastustat niitä.

Sano sisimmässäsi: "Tässä olen, sinä olet, Jumalani. Kaikki minussa kaipaa sinua. Kuuntelen kaipaustani puoleesi."

Jos voit kiteyttää kaipauksesi yhteen sanaan, tee niin. Istu hiljaa, hengitä, toista sanaa mielessäsi ja kokoa kaikki sen alle. Vähitellen tämä sana kokoaa sinut ja luo yhteyden tilan sisällesi.

Ohjaajana tuntematon mystikko

Englantilaisen kristillisen mystiikan kulta-aika oli 1300-luku. Nykyään tuon ajan tunnetuin mystikko on aikanaan tuntemattomaksi jäänyt mestari, joka on kirjoittanut kirjat Tietämättömyyden pilvi ja Yksityisen opastuksen kirja. Ne on suomentanut Paavo Rissanen.

Kirjat on kirjoitettu 1370-luvulla. Ne ovat sisäisen hiljaisen rukouksen ja meditaation oppaita. Kirjoittaja neuvoo etsimään Jumalaa ajatusten, tunteiden ja opinkappaleiden takaa rakkauden ja kaipauksen avulla. Hän on vaikuttanut moneen nykyiseen rukouksen ja meditaation opettajaan, muun muassa Thomas Mertoniin ja Thomas Keatingiin. Myös monet zen-opettajat tuntevat hänet.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: