null Gurun opissa: Menisinkö kiirastorstaina ehtoolliselle?

Gurun opissa: Menisinkö kiirastorstaina ehtoolliselle?

Ehtoollinen muistuttaa Jeesuksen jäähyväisateriasta. Silloinkin tarjolla oli leipää ja viiniä

Ennen kuolemaansa Jeesus antoi erikoisen lupauksen. Hän sanoi, että joka kerta kun syömme leipää ja juomme viiniä hänen muistokseen, hän on läsnä.

Ennen kuolemaansa Jeesus vietti oppilaidensa kanssa jäähyväisaterian. Hän otti leivän, siunasi ja mursi sen ja sanoi: ”Tämä on minun ruumiini, joka annetaan teidän puolestanne. Tehkää tämä minun muistokseni.” Sitten hän otti viinimaljan ja sanoi: ”Tämä malja on uusi liitto minun veressäni, joka vuodatetaan teidän puolestanne.”

Jäähyväisaterialla oli koolla tuttua väkeä. Siellä oli Pietari, joka oli valmis vaikka kuolemaan Mestarinsa puolesta ja kuitenkin kielsi hänet tosi paikan tullen. Siellä oli Jeesuksen rakkain opetuslapsi Johannes. Siellä oli myös Juudas, Jeesuksen kavaltaja, joka leivänpalan syötyään poistui yöhön.

Kaikki he pakenivat, kun Jeesuksen vangitsemisen hetki tuli.

Tällaiseen joukkoon me liitymme, kun ehtoollisen leipälautanen ja viinimalja kohotetaan ja meille sanotaan: ”Tehkää tämä minun muistokseni.”

Kuljemme kirkon alttarille kaikkien Jeesuksen seuraajien kanssa. Kuljemme niiden lasten kanssa, jotka Jeesus siunasi, niiden nälkäisten kanssa, jotka Jeesus ruokki, ja niiden elämäntarkoitusta kyselevien naisten kanssa, jotka olivat hänen haudallaan.

Kun valmistaudut ehtoolliselle, voit mielessäsi toistaa vanhaa ehtoollisen muistamisrukousta: ”Kristus kuoli, Kristus nousi ylös, Kristus on saapuva takaisin.” Koko pääsiäisen salaisuus on läsnä leivässä ja viinissä. Joka kerta ehtoollista nauttiessasi tulet osalliseksi tuosta pyhästä salaisuudesta ja joka kerta se muuttaa sinua.

Saat kävellä alttarille kaikkien arkojen ja epäilevien kanssa. Saat polvistua yhdessä toisten repaleisten ja keskeneräisten kanssa. Saat jakaa hetken niiden kanssa, jotka ikävöivät sitä, että ehtoollisen leipä ja viini yhdistäisivät meidät.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Ehtoollisen voi poikkeusoloissa nauttia etänä – onko näin?

Puheenvuorot

Marja Heltelä, Terhi Paananen ja Jouni Turtiainen ottavat kantaa ajankohtaiseen kysymykseen.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.