null Ehtoollisen voi poikkeusoloissa nauttia etänä – onko näin?

Puheenvuorot

Ehtoollisen voi poikkeusoloissa nauttia etänä – onko näin?

Marja Heltelä, Terhi Paananen ja Jouni Turtiainen ottavat kantaa ajankohtaiseen kysymykseen.

Ehtoollispöytä on pyöreä, mutta me näemme siitä vain puolikaaren. Toiselle puolelle polvistuvat taivaan joukot ja kaikki he, jotka eivät ehtoolliselle fyysisesti pääse.

Olemme oppineet, että ehtoollista on tarjolla useasti viikossa. Aina on ollut myös heitä, jotka eivät ole ehtoolliselle päässeet vaikkapa sairauden vuoksi. Nyt myös terveempi kirkkokansa on pakotettu pysymään kotosalla. He liittyvät niiden arkeen, jotka eivät aikoihin ole ehtoolliselle päässeet.

Kristus on siellä, missä ikinä ihminen elää omaa arkista elämäänsä. Poikkeustilanne ei kestä loputtomiin. Vielä koittaa aika, jolloin pääsemme taas joukolla myös sen näkyvän puolikaaren ääreen. Siihen asti saamme polvistua ehtoolliselle yhdessä taivaan joukkojen kanssa.

- Marja Heltelä, Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra, tuomiorovasti

Marja Heltelä.

Marja Heltelä.

Täyttä ehtoollista ei voi viettää etänä. Ehtoollisen sakramentissa aine, eli leipä ja viini, ovat tärkeitä. Ne kertovat, että Jumala ei ole idea tai virtuaalihahmo, vaan hän sitoutuu aineeseen. Siksi hän sitoutuu myös meihin ruumiillisiin ihmisiin. Tarvitsemme kehoa vastaanottaaksemme Kristuksen leivässä ja viinissä.

Television tai suoratoiston ääressä voi kokea ehtoollisesta jotain: kaivata Kristuksen läsnäoloa tai läheisyyden kokemusta ehtoollispöydässä. Ehtoollisen viettoa katsellessa voi samalla nauttia leipää ja viiniä, mutta teologisessa mielessä se ei ole ehtoollinen. Jonkinlainen muistoateria se voi olla.

Suoran verkkolähetyksen äärellä ei olla yksin. Kaipaavia kristittyjä on erilaisten laitteiden ääressä tänä pääsiäisenä kaikkialla maailmassa.

- Terhi Paananen, jumalanpalveluksen ja hengellisen elämän asiantuntija, Kirkkohallitus

Terhi Paananen.

Terhi Paananen.

Kirkko on siellä, missä "evankeliumi puhtaasti julistetaan ja sakramentit oikein toimitetaan" (Augsburgin tunnustus). Aika- ja kulttuurisidonnaiset tavat eivät vaikuta näihin kirkon tuntomerkkeihin.

Jaan piispojen näkemyksen, että poikkeusolot eivät tuo mitään uutta siihen kirkon näkemykseen, että ehtoollinen on nautittava tilassa, jossa se asetetaan. Näin sakramentti toimitetaan oikein, vaikka sen inhimilliset muodot (papin vaatetus, liturginen laulu yms.) olisivat erilaiset eri kirkoissa.

Ehtoollinen voidaan nauttia myös yksityiskodeissa – erityisesti siellä, missä on sairaita tai kuolemanvaarassa olevia. Silloinkin sakramentin asettava pappi on samassa tilassa kuin ehtoollista nauttiva seurakuntalainen. Ja heidän keskellään on Kristus.

- Jouni Turtiainen, Espoonlahden seurakunnan kirkkoherra

Jouni Turtiainen.

Jouni Turtiainen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.