Gurun opissa: Mihin sanoihin heräät ja nukahdat?

Gurun opissa: Mihin sanoihin heräät ja nukahdat?

Kun nukahdat rukoussanoihin, sinulla on aamulla rukous sydämessäsi.

Johannes Cassianus -niminen nuori munkki etsi 300-luvulla Egyptin erämaista itselleen hengellistä opettajaa. Hän kaipasi opastusta rukouksessa. Hän halusi löytää rukouksen, joka valaisisi koko hänen elämänsä ja joka olisi silti niin yksinkertainen, että siitä voisi pitää kiinni kaikissa tilanteissa. Cassianuksesta tuli myöhemmin lännen luostarilaitoksen isä.

Cassianus ihastui ohjaajaan nimeltä Iisak. ”Anna minulle edes yksi sana tai yksinkertainen ohje, joka auttaisi minua pitämään kiinni Jumalasta”, pyysi Cassianus. Hänellä oli kokemusta siitä, miten ajatukset harhautuvat, mieli vaeltaa ja sydän eksyy.

Iisak katsoi kysyjää ja lupasi antaa tälle ohjeen, jonka oli itse saanut ensimmäisiltä erämaan opettajilta.

”Muista, että nämä rukousta ohjaavat sanat ovat niin kalliit, että ne annetaan vain tosi etsijöille”, Iisak totesi.

Hän antoi Cassianukselle sanat, jotka sopivat kaikkiin tilanteisiin ja mielialoihin. Niiden avulla voi huutaa avuksi Jumalaa kaikessa hädässä. Ne muistuttavat rukoilijaa hänen heikkouksistaan mutta samalla myös siitä, kehen hänen kannattaa luottaa. Sanat antavat suojamuurin pahoja ajatuksia ja kiusauksia vastaan. Ne ovat lääke masennukseen ja ahdistukseen. Onnen hetkissä ne muistuttavat, ketä tulee kiittää.

Sanat, jotka Iisak antoi, löytyvät Psalmista 70: ”Jumala, pelasta minut, Herra, riennä avukseni.”

Jos sana ”Herra” kiusaa sinua, jätä se pois, ei rukous siitä vähene. Sano rukous ääneen ja toista sitä sitten hiljaa mielessäsi. Ota se aluksi mukaasi vaikka viikoksi. Se muistuttaa sinua siitä, että tarvitset Jumalan apua.

Kirjoita rukous vaikka muistilapulle yöpöydälle. Kun heräät, rukoile sen sanoilla. Kun lähdet töihin, pyydä noilla sanoilla apua päivän tehtäviin. Kun menet kokoukseen, muista sanat. Kun tunnekuohu uhkaa vallata sinut, turvaudu niihin.

Kun käyt illalla nukkumaan, toista sanoja kuin tuudittaisit itseäsi uneen. Nukahda noihin sanoihin ja herää aamulla rukous
sydämessäsi.

Jaa tämä artikkeli: