null Gurun opissa: Kun ahdistaa, mene veden äärelle

Kuva: Matti Pikkujämsä

Kuva: Matti Pikkujämsä

Hengellisyys

Gurun opissa: Kun ahdistaa, mene veden äärelle

Rauhoitutko sinä meren rannalla vai metsäpolulla? Mielikuvissasi voit vaeltaa rauhanpaikkaasi milloin vain.

Egyptissä, Palestiinassa ja Syyriassa koettiin 300–400-luvulla jonkinlainen erämaahan vetäytymisen buumi. Monet muuttivat asumaan kaupunkien ja kylien ja itse asiassa koko järjestäytyneen yhteiskunnan ulkopuolelle. Toiset lähtivät omasta tahdostaan rauhoittumaan ja yksinkertaistamaan elämäänsä, toiset olivat pakolaisia.

Egyptin erämaihin löysivät tiensä myös naiset. Heitä oli vähemmän kuin miehiä ja heistä on vähemmän tietoa kuin miehistä. Erämaan ei katsottu sopivan naisille, sillä heidän ei uskottu selviävän siellä.

Sinne he silti lähtivät. Moni meni tervehtimään erämaahan lähtenyttä puolisoaan, isäänsä, poikaansa tai muuta sukulaistaan. Toiset tulivat kysymään neuvoa elämäänsä ja hakemaan apua sairauksiinsa. Joillakin naisilla ei ollut muuta paikkaa mihin mennä. Joistakin tuli yhteisönsä hengellisiä ohjaajia.

Syncletica oli yksi Egyptin erämaaäideistä. Kun hänen vanhempansa kuolivat, hän myi perintönsä ja antoi rahat köyhille. Hän otti sokean siskonsa mukaansa ja siirtyi asumaan synnyinkaupunkinsa Aleksandrian ulkopuolelle hautausmaalle, vanhempiensa perhehaudan läheisyyteen.

Siellä hän asui karuissa olosuhteissa suurimman osan elämästään. Pian hän sai ympärilleen muita naisia, jotka ottivat hänet hengelliseksi opettajakseen.

Aleksandrian sataman laivat olivat Syncleticalle lapsuudesta ja nuoruudesta tuttu näky. Hän vertasi usein ihmisen elämää purjehtimiseen.

Tyynelläkin säällä on hyvä muistaa, kuka elämäämme loppujen lopuksi ohjaa. Muuten lankeamme helposti välinpitämättömyyteen ja ylimielisyyteen.

Matka Jumalan seurassa voi alkaa suotuisalla tuulella ja täysin purjein, mutta tuulet vaihtuvat. Välillä ne muuttuvat vastaisiksi. Toisinaan nousee myrsky, niin että ihminen on tuulten heiteltävänä, kunnes myrsky asettuu ja elämä on taas tasaisempaa. Tyynelläkin säällä on hyvä muistaa, kuka elämäämme loppujen lopuksi ohjaa. Muuten lankeamme helposti välinpitämättömyyteen ja ylimielisyyteen.

Erämaassa Syncletica oppi, että oman elämän kuntoon saaminen ei tapahdu hetkessä. Itselle ja Jumalalle pitää antaa aikaa. Kukaan ei voi heti tietää, mikä hänelle on hyväksi ja mihin Jumala tahtoo häntä elämässä viedä.

Usein tuntuu tärkeältä päästä heti kertomaan, mitä uutta on löytänyt elämänsä voimaksi ja ruveta neuvomaan sen perusteella muita. Syncletica kehottaa kuitenkin etenemään rauhassa.

Monella meistä on myös tarve etsiä koko ajan jotakin uutta sielunravinnoksi. Se saattaa johtaa siihen, ettei kykene ikinä kiinnittymään mihinkään eikä kehenkään.

Syncletica oli nähnyt monia, jotka kulkivat paikasta toiseen osaamatta pysähtyä mihinkään. Hän muistuttaa, että voit olla erämaassa ja elää kuin kaupungissa tai olla keskellä väenpaljoutta ja säilyttää sisäisen mielenrauhasi. Olennaista on, että elämässäsi on kiintopisteitä ja rauhanpaikkoja. Mitä lujemmin sydämesi on kiinni Luojassasi, sitä enemmän olet kotonasi kaikkialla, missä sitten oletkin.

Kotona kaikkialla -harjoitus

•Äiti Syncletica löysi paikan, jossa hän sai olla rauhassa itsensä ja Jumalansa kanssa yllättävästä paikasta, hautausmaan reunalta. Puheissaan hän matkasi usein myös lapsuutensa ja nuoruutensa merimaisemaan.

•Missä sinä rauhoitut? Se paikka voi esimerkiksi veden äärellä, metsäpolulla, mökin pihalla tai puistossa.

•Vaella mielikuvissasi siihen paikkaan, kuuntele itseäsi ja Jumalaasi ja aisti, mitä sinussa tapahtuu.

Ohjaajana Äiti Syncletica

Syncletica syntyi vuonna 380 Aleksandriassa ja kasvoi kristityssä kodissa. Vanhemmat yrittivät taivuttaa häntä avioliittoon, mutta hän päätti pysyä naimattomana ja valitsi jo nuorena askeettisen elämäntavan. Vanhempiensa kuoltua hän lähti siskonsa kanssa Egyptin erämaan reunalle, jossa hänen ympärilleen syntyi naisyhteisö.

Syncletica on tunnetuin Egyptin erämaassa opettaneista naisista, eli erämaaäideistä. Hän kuoli noin 80-vuotiaana. Häneltä on säilynyt 27 hengellistä neuvoa. Hänestä kirjoitettiin jo varhain myös pyhimyselämäkerta.

Lue tästä lisää Gurun opissa -juttuja

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Gurun opissa: Itseään ei pääse pakoon edes erämaassa

Hengellisyys

Älä pakene, vaan pysähdy katselemaan elämääsi siinä, missä juuri nyt olet, neuvoo 300-luvulla elänyt munkki Sisoes.



Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.