null Gurun opissa: Mistä kiitollisuus syntyy?

Gurun opissa: Mistä kiitollisuus syntyy?

Jeesus ei pitänyt mitään itsestään selvänä. Hän koki, että koko elämä on lahjaa.

Maaliskuisesta aamuhiihdosta lammen jäällä tulee kiitosrukousta. Öinen pakkanen on luonut hankikannon – pääsee, mihin mieli tekee.

Hiljainen tuulenvire heiluttaa rantakaisloja. Talitiaiset pitävät aamukonserttia. Ihmettelen ketun jälkiä, jotka katoavat ruovikkoon. Katse osuu punatulkkuun kaislojen keskellä. Sen punainen rinta loistaa aamun valossa kuin kertoisi pääsiäisen sarastuksesta. Eihän se sitä tiedä, mutta juuri nyt se on kiitoksen kantaja.

Jeesus näki elämän kaikki värit. Hän ei pitänyt mitään asioita itsestään selvinä. Oli päivä millainen tahansa, hän luotti Jumalan huolenpitoon ja uskollisuuteen. Hän näki Jumalan ruokkivan taivaan linnut, saavan luonnon viheriöimään ja pitävän huolta ihmisistä.

Jeesus koki, että koko elämä on lahjaa ja siunausta. Hän näki kaiken Jumalan rakkauden läpi. Hänellä oli kiitollinen sydän.

Raamatusta löytyy kolme Jeesuksen kiitosrukousta. Kukin niistä pysäyttää.

Matteus ja Luukas kertovat, miten Jeesus ylistää Isäänsä siitä, että tämä on ilmoittanut valtakuntansa salaisuuden oppimattomille ja yksinkertaisille, joilla ei ole tilaisuutta tutustua pyhiin kirjoituksiin. Jeesus kiittää heidän kanssaan Jumalaa tämän ihmeellisestä laupeudesta.

Ystävänsä Lasaruksen haudalla Jeesus kiittää Jumalaa siitä, että tämä aina kuulee häntä. Eikä hän ainoastaan kiitä, vaan tahtoo olla ”ylösnousemus ja elämä”. Kaikki murheelliset voivat kiittää hänen kanssaan siitä, että Jumala on voittanut kuoleman. Pääsiäisen valo kajastaa jokaiseen hautaan.

Kun Jeesus asettaa ehtoollisen, murtaa leivän ja jakaa viinin, hän kiittää Jumalaa. Hän kiittää, vaikka tietää, mikä häntä odottaa. Hänen elämästään ja kuolemastaan tulee eukaristia eli kiitosuhri.

Sydämestä nouseva kiitos keventää mielen ja auttaa tunnistamaan siunauksen elämän varjoissakin. Vain kiitollisessa sydämessä syntyy voimaa ja rohkeutta muuttaa asioita.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Hyvät kuskit, taloyhtiön pyykkitupa, kaunis talvipäivä – toimittaja Rauli Virtanen ja oppilaitospappi Marjut Mulari kertovat arkensa kiitollisuudenaiheista

Hyvä elämä Hengellisyys

Toimittaja Rauli Virtanen ja oppilaitospappi Marjut Mulari kirjasivat tammikuussa asioita, joista he ovat kiitollisia. He ilahtuivat ihmisistä, jotka toimivat toisten hyväksi tai saavat osaamisellaan arjen luistamaan.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.