null Gurun opissa: Mitä krusifiksi kertoo?

Gurun opissa: Mitä krusifiksi kertoo?

Kun katsot ristiinnaulittua, katsot kärsivää Jumalaa ja kärsivää ihmistä.

Olet nähnyt ehkä satoja krusifikseja. Ristiinnaulitun kuvia on kirkkojen tauluissa ja veistoksissa. Niitä on kaula- ja korvakoruissa ja tatuoinneissa.

Risti ei ole vain koriste. Ristiinnaulitun kuvassa voit nähdä niiden tuhansien ja tuhansien ihmisten kärsimyksen, jotka teloitettiin rikollisina ja kapinallisina ajanlaskumme alkuaikoina. Se oli miehitysvallan teloitusmuoto köyhille, orjille ja rikollisina pidetyille. Ristiinnaulitun kuva muistuttaa kaikista hirvittävistä kidutuksen ja häväistyksen muodoista, joita ihminen on ikinä keksinyt ja yhä keksii.

 

Risti on kristinuskon peruskuva. Kristinuskon ytimessä on kärsivä Jumala.

Ristillä roikkuva Jumala on yhä provokaatio. Kun katsot ristiinnaulittua, katsot kärsivää Jumalaa ja kärsivää ihmistä.

Liitämme luonnostamme Jumalaan sellaisia ominaisuuksia kuin ylivertainen valta, tieto, kauneus, hyvyys ja oikeudenmukaisuus. Ristillä katsot Jumalaa, joka on luopunut kaikesta tuosta ja astunut kärsimyksen ja kurjuuden pohjalle. Katsot Jumalaa, joka tietää nahoissaan, mitä kipu ja tuska ovat.

Samalla katsot ristillä Jumalaa, joka sanoo vastalauseen kaikelle kärsimykselle ja panee lopun kaikelle tuomitsemiselle. Jos sanoilla myötätunto ja kärsimys on vielä jokin merkitys, siitä kertoo risti.

 

Kun katselet ristiä kirkossa tai korussa, saat katsoa sitä kaikkien omien kysymystesi, kipujesi ja väärien tekojesi kanssa. Et tarvitse edes sanoja. Sydämesi saa sopertaa samaa, mitä ristiinnaulittu huusi: ”Miksi minut hylkäsit?” Saat uskoa, että kukaan ei enää huuda niitä sanoja yksin, sillä yksi on jo huutanut ne Jumalansa korviin syvemmältä kuin kukaan.

Ristin äärellä hiljentyessäsi saat rukoilla: Jumala, sinun käsiisi minä uskon henkeni – kaiken, mitä minussa on. Kaiken, mitä mielessäni huokaan. Kaiken, mitä kadun, ja kaiken, mitä vielä jaksan toivoa. Sinun käsiisi jätän kaiken sen, mikä ylittää voimani ja mikä minussa huutaa taivaaseen saakka.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Gurun opissa: Matka universumin salaisuuksiin

Hengellisyys

Paleontologi Teilhard de Chardinin matkasta maan ja universumin historiaan ja ihmisen alkuperään tuli samalla hengellinen matka kosmoksen, ihmisen ja lopulta Jumalan sisimpään.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.