null Kuula: Arvio hiljaisen viikon hittituotteesta – krusifiksista

Puheenvuorot

Kuula: Arvio hiljaisen viikon hittituotteesta – krusifiksista

Ruma kuin mikä, ei sovi heikkohermoisille. Esittää jykevän eettisen haasteen. Parasta huuto ristiltä. Näin puntaroi uusi kolumnisti Kuula.

Krusifiksi. Kuva ristiinnaulitusta Jeesuksesta. Tunnetaan kristinuskon ykkössymbolina. Herättää vahvoja tunteita.

Aloitetaan huonoista puolista. Ristiin kompastuu seuraavista syistä:

 

  1. Krusifiksi on ruma kuin mikä. Uskonnon keskeiseksi symboliksi nostetaan kiduttamalla surmattu mies. Epäesteettinen ratkaisu.
  2. Moraalisesti vastenmielistä. Väkivalta on väärin. Sitä henkivät symbolit sopivat kehnosti uskonnon merkeiksi. Tyhjä risti on hieman neutraalimpi näky. Onneksi Jeesusta ei tapettu AK47:lla.
  3. Teologinen probleema. Ristinkärsimyksellään Jeesus hankki ihmiskunnalle armon ja anteeksiannon, sanotaan. Tosi vaikea käsittää, mitä tämä oikein tarkoittaa. Saattaa Jumalankin outoon valoon. Eikö hän voisi olla ihmisen puolella ilman viattoman rääkkäämistä hengiltä?
  4. Ei sovi lapsille ja heikkohermoisille.

Kaikesta huolimatta krusifiksista tuli hittituote. Sen voi siis tulkita toisellakin tavalla. Plussia ovat seuraavat:

 

  1. Viestinnällisesti mainio. Hätkähdyttää ja pakottaa miettimään. Jumalan Poika kärsii kuten kuka tahansa ihminen. Erittäin poikkeuksellinen idea. Ei tulisi heti mieleen, jos perustaisin uutta uskontoa.
  2. Lohdullinen ”message”. Jumala kokee ihmisen tuskan ja toivottomuuden kuolemaan saakka. Siksi hän on äärimmäisen myötätuntoinen. Aina ihmisen puolella.
  3. Esittää jykevän eettisen haasteen: Asetu kärsivien puolelle. Taistele vääryyttä vastaan. Krusifiksi tuo kristinuskoon melkoisen sosiaalieettisen latauksen.
  4. Kutsuu nöyryyteen. Krusifiksi suorastaan huutaa: pois komeileva mahtipontisuus. Pienessä on suurta.
  5. Parasta huuto ristiltä ‒ ”miksi minut hylkäsit?” Pelastaja kantoi myös epäuskomme. Hän ei hylkää sitäkään, jolle ristinusko ei kolahda koskaan.
  6. Pääsiäisen jälkeen jää tyhjä risti. Se on helppo piirtää. Vain kaksi viivaa.

Krusifiksi vaatii siis jonkin verran pureskelemista. Oikein tulkittuna siitä löytyy kuitenkin aika hienoja pointteja. Siksi tyylikäs kaulakorunakin.


Kirjoittaja on ahaa-elämyksiin addiktoitunut etsijä. Ja löytäjä. Taipumusta yläpilviajatteluun. Pappi, teologian tohtori ja tietokirjailija.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.