null Gurun opissa: Muutos alkaa omien heikkouksien myöntämisestä

Hengellisyys

Gurun opissa: Muutos alkaa omien heikkouksien myöntämisestä

Jos tahdot muuttua, riisuudu kaikesta turhasta. Uimarikin sukeltaa mereen alastomana löytääkseen helmen, sanoo munkki Iisak Niniveläinen.

”Ajattele aina itsestäsi, ettet tiedä mitään”, kehotti erakkoelämää viettämään lähtenyt Niniven piispa kanssaveljiään. Ja jos arvelet olevasi pätevä neuvomaan toisia, lankeat helposti ylpeyden ansaan, hän varoitti.

600-luvulla eläneen Iisak Niniveläisen tarina alkaa Qatarista, mistä hän on syntyisin. Kristinuskolla oli siellä jo pitkä historia. Siellä oli ollut luostareita ja oma piispa jo pari sataa vuotta. Sieltä kristinusko levittäytyi Silkkitietä pitkin aina Intiaan ja Kiinaan asti.

Iisak meni jo varhain munkiksi kotiseutunsa luostariin. Hän opetti myös kirkkonsa kouluissa. Sieltä hänet löysi pohjoisesta tullut itäsyyrialaisen kirkon johtaja Isä Giwargis.

Isä Giwargis oli tullut sovittelemaan Persianlahden piispojen ja kirkon johdon välisiä skismoja. Hän näki Iisakin opettajanlahjat, otti tämän mukaansa ja vihki Niniven piispaksi. Hän halusi siten vahvistaa kirkon ykseyttä.

Yritys kuitenkin epäonnistui. Iisak halusi pysyä kaukana oppikiistoista. Hän kyllästyi nopeasti juonitteluihin ja ristiriitoihin. Viidessä kuukaudessa hän sai piispan tehtävistä tarpeekseen ja pyysi eroa. Hän näki kutsumuksensa olevan muualla.

Iisak lähti takaisin kohti kotiseutujaan ja asettui asumaan Matut-vuorelle lähelle tuttua erakkoyhteisöä. Siellä hän eli hiljaisuudessa mietiskellen ja rukoillen. ”Kukaan ei voi päästä lähelle Jumalaa muutoin kuin etääntymällä maailmasta”, oli yksi hänen iskulauseistaan.

Iisak opetti, että hiljaisuudessa opimme, miten syvin sitein olemme kiinni kaikessa siinä, mitä maailma tarjoaa – tavaroissa, kunniassa, vallassa, hekumassa ja esillä olemisessa. Tärkein taistelu käydään sielun sisimmässä. ”Ole rauhassa oman sielusi kanssa, niin taivas ja maa ovat rauhassa kanssasi. Tee kaikkesi päästäksesi siihen aarrekammioon, joka on sisälläsi, niin saat nähdä sen, joka on taivaissa”, Iisak kirjoittaa.

Ole rauhassa oman sielusi kanssa, niin taivas ja maa ovat rauhassa kanssasi.

Omaa elämäntapaansa Iisak vertasi helmenkalastajiin, joita hän oli nuorena läheltä seurannut: ”Uimari sukeltaa mereen alastomana löytääkseen helmen, ja viisas munkki kulkee luomakunnan läpi riisuttuna löytääkseen helmen, Jeesuksen Kristuksen itsestään. Sen löydettyään hän ei tarvitse mitään muuta.”

Iisak kirjoitti erämaassa asuville munkeille. Hänen kirjoituksissaan on silti viisautta myös tälle ajalle.

Meille, jotka mieluusti mestaroimme muita, hän sanoisi: Jos et ole löytänyt tasapainoa oman ruumiisi, sielusi ja mielesi välille, älä lähde neuvomaan toisia siinä, miten he voisivat löytää rauhan. Ja jos et tunne omaa sairauttasi, älä lähde parantamaan muita.

Meille, joilla on kiusaus puuttua toisten heikkouksiin, Iisak muistuttaa: ”Siunattu on se ihminen, joka tuntee oman heikkoutensa.” Sen tuntemisesta alkaa muutos.

”Sairas, joka tuntee sairautensa, on helpompi parantaa; ja joka tunnistaa kipunsa, on jo lähellä terveyttä”, Iisak jatkaa. Oman haavoittuvuutensa tajuamisesta alkaa uuden etsiminen.

Silloin on tarve pohtia omaa elämäänsä. Silloin tietää tarvitsevansa apua. Silloin löytää aikaa rauhoittua, riisuutua kaikesta turhasta ja rukoilla. Silloin oma sydän pehmenee, nöyrtyy ja avartuu.

Muistuta minua, Vapahtaja

”Aina kun haluan alkaa opettaa toisia,

muistuta minua, että sinä yksin olet Mestari.

Aina kun minun tekisi mieli ojentaa toisia,

palauta mieleeni, että sinä ojennat minua.

Aina kun minun tekisi mieli luetella toisen heikkouksia,

näytä minulle oma heikkouteni.

Aina kun kimmastun toisen pahoista teoista,

kiivastun uskon puolesta tai alan huutaa oikeutta,

muistuta minua siitä, missä vaarassa oma sieluni on.

Armahda minua, sinä, Vapahtajani."

Ohjaajana Iisak Niniveläinen

Iisak Niniveläinen syntyi 600-luvulla Qatarissa. Hän kuului itäsyyrialaiseen kirkkoon, joka eli tuolloin kukoistuskauttaan. Iisak oli munkki ja opettaja. Muutaman kuukauden hän toimi myös Niniven piispana, mutta kyllästyi kirkolliseen juonitteluun ja erosi tehtävästä. Hän vetäytyi erämaan hiljaisuuteen Matut-vuorelle, joka on nykyisen Iranin alueella Basran koillispuolella. Ninive puolestaan tunnetaan nykyisin sodan runtelemana Mosulina Irakissa.

Iisak kuoli 700-luvun alussa. Hän on edelleen ajankohtainen mystiikan opettaja. Ortodoksisessa kirkossa hän on yksi lainatuimmista pyhistä isistä. Kreikkalais-slaavilaisessa maailmassa hänet tunnetaan Iisak Syyrialaisena. Suomen kielellä hänen opetuksiinsa voi tutustua kirjaa Pyhä Iisak Niniveläinen (Valamon luostarin julkaisuja 102) lukemalla. Sen on alkukielestä kääntänyt munkki Serafim.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Gurun opissa: Miten elää toisten kanssa loukkaantumatta heihin?

Hengellisyys

- Aloita miettimällä sitä, mikä sinua itseäsi vaivaa, neuvoo munkki Poemen.


Gurun opissa: Kulkijan rukous

Hengellisyys


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.