null Gurun opissa: Miten elää toisten kanssa loukkaantumatta heihin?

Hengellisyys

Gurun opissa: Miten elää toisten kanssa loukkaantumatta heihin?

- Aloita miettimällä sitä, mikä sinua itseäsi vaivaa, neuvoo munkki Poemen.

Sanoilla voi siunata ja niillä voi kirota. Sanoilla voi avata oven tai paiskata sen kiinni. Yksi paha sana myrkyttää hyvän ilmapiirin. Hyvä sana oikeassa paikassa voi katkaista pahan kierteen.

Munkkiyhteisössä elänyt isä Poe­men tiesi, mikä voima sanoilla on. Jos ihminen muistaisi, että hän on vastuussa sanoistaan, hän oppisi vaikenemaan ja kuuntelemaan, Poemen muistutti.

Poemen on yksi tunnetuimmista Egyptin autiomaassa 300–400-luvuilla eläneistä erämaaisistä. Suuri osa erämaaisien viisauksista on peräisin häneltä tai kulkee hänen nimissään.

 

Isä Poemen koki olevansa enemmän kotonaan maanläheisissä kuin taivaallisissa asioissa. ”Hengellisistä asioista minä en tiedä”, hän saattoi puuskahtaa. Jos joku tuli hänen luokseen ja halusi esitellä omaa tietämystään uskon­asioista, hän vaikeni tyystin – olipa vieras, miten arvostettu tahansa. Mutta jos joku tuli hänen luokseen sielunsa hädässä ja halusi puhua toiveistaan, tarpeistaan, haluistaan tai tavoistaan, hän otti tulijan iloisesti vastaan.

Poemenin mielestä on tärkeää kuunnella, mitä itselle ja toiselle kuuluu.

Kun joku munkeista tuli hänen luokseen, hän halusi kääntää keskustelun koskemaan sitä, mitä toisen sydämellä oli ja mikä häntä vaivasi. Usein se oli jonkun toisen munkin sana tai teko, joka oli jäänyt kalvamaan mieltä. Tai se oli joku sana, jonka tulija oli itse päästänyt suustaan, tai ­teko, jonka hän oli itse tehnyt toiselle ja ­joka oli jäänyt vaivaamaan.

 

Ihmisen heikkouksia isä Poemen ymmärsi hyvin, ja hän suhtautui niihin kärsivällisesti. Hän oli huomannut, että läheskään aina ihminen ei kykene hallitsemaan sitä, mitä mielessä myllertää ja mitä suustaan ulos päästää.

”Mitä sydän on täynnä, sitä suu puhuu”, sanoi Jeesus. Tämä lause mielessään Poemen sanoi usein oppilailleen: ”Opeta suusi sanomaan se, mitä on sydämelläsi.” Aloita siitä, mikä sinua vaivaa. Älä aloita siitä, mitä vikoja toisessa ihmisessä on tai mitä vikaa olosuhteissa on.

Itse hän näki paljon vaivaa, että oppisi olemaan tuomitsematta toisia. Hänestä kerrotaan, että ennen kuin hän lähti viikoittaiseen kokoukseen toisten munkkien kanssa, hän istui tunnin hiljaa yksinään ja tutki ajatuksiaan. Sitten hän oli valmis kohtaamaan toiset ilman arvostelun henkeä.

 

Paitsi taipumuksemme tuomita muita isä Poemen tunsi hyvin myös halumme vaatia muita katumaan ja tekemään parannusta virheistään.

Katumusta ei voi kuitenkaan vaatia toisilta, vaan ainoastaan itseltään.

Poemen muistutti, että on parempi itkeä omia kuin toisen syntejä. Silloin ei ole myöskään niin kärkäs oikomaan toisia. ”Jos ihminen moittii itseään, hän on turvassa kaikin puolin,” Poemen sanoi. Outo lause tässä ­ajassa.

Valitse oma mietiskelylauseesi

Kun ihmiset tulivat kysymään erämaaisiltä neuvoa, he antoivat yleensä vastaukseksi lyhyen ohjeen tai mietelmän. Mikä seuraavista isä Poemenin viisauksista puhuttelee sinua juuri nyt?

- Ole hiljaa, äläkä aina vertaa itseäsi toisiin.

- Jos vaikenet, sinulla on rauha, missä ikinä elät.

- Älä pidä niin tarkkaa lukua itsestäsi, niin sinulla on rauha, missä ikinä olet.

- Kun näet jonkun tekevän syntiä, mene hänen luokseen nuhtelematta häntä.

- Kevennä vähän vanhurskauttasi, niin saat levon vähiksi päiviksesi.

Voit myös kirjoittaa oman mietelmäsi tai elämänohjeesi ja mietiskellä sitä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Gurun opissa: Erämaaäiti Saara opettaa, että kiire ja melu ovat sisäisen matkan vihollisia

Hengellisyys

Naiset hakeutuivat erämaahan miesten lailla, vaikka heidän puheitaan on säilynyt paljon vähemmän.








Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.