Gurun opissa: Voiko Jumala unohtaa?

Gurun opissa: Voiko Jumala unohtaa?

Jumala ei kärsi muistinmenetyksestä, vaikka sinusta joskus siltä tuntuisi.

Paasto on itsetutkiskelun aikaa. Jos haluat tutkia, mitä sinulle kuuluu, voit tehdä sen vaikkapa paastonajan psalmin 25 avulla. Lue se rauhassa muutaman kerran ja kuuntele ja katsele sen lauseiden valossa itseäsi.

Psalmin rukoilija kääntyy sydämensä tuskassa Jumalan puoleen ja pyytää häneltä apua. ”Sinun apuusi minä luotan”, hän toistaa itselleen. Hän toivoo, ettei Jumala muistaisi hänen pahoja tekojaan, ja pyytää: ”Muista minua, osoita ikiaikaista hyvyyttäsi.”

Ei kukaan, joka luottaa Jumalan apuun, jää hänen apuaan paitsi. Tosin teitä ja polkuja, joille harhautua, on monia. Siitä nousee pyyntö: ”Osoita minulle tiesi. Opeta kulkemaan polkujasi.”

Kun luet psalmia, muistutat itseäsi Jumalan hyvyydestä. Hän ei kärsi muistinmenetyksestä, vaikka sinusta joskus siltä tuntuisi. Sen kertoo hasidilainen tarina.

”Lapsi tuli itkien kotiin. Isoisä, joka oli rabbi, kysyi, mitä oli tapahtunut. Lapsi sanoi: ’Leikimme piilosta. Sitten tuli minun vuoroni seisoa ja laskea. Kun olin laskenut loppuun, toiset olivat unohtaneet leikin, ja minä jäin yksin.’ Silloin rabbi alkoi itkeä ja sanoi: ’Samoin käy Jumalalle. Leikimme hänen kanssaan piilosilla oloa, mutta hetken päästä unohdamme leikin. Jumala jää yksin ja jatkaa etsimistä.’

Jumala etsii ja odottaa meitä, vaikka me olemme aikaa sitten unohtaneet leikin. Hän on kuin paratiisikertomuksen Luoja, joka käyskentelee puutarhassa ja etsii häntä väisteleviä ihmisiä. Tai hän on kuin vertauksen isä, joka odottaa kotoa lähtenyttä tuhlaajapoikaansa ja juoksee häntä vastaan, kun näkee hänen vihdoin tulevan. Tai hän on kuin kuvanveistäjä, joka ei voi unohtaa taideteostaan.

Paastonaika muistuttaa sinua, mihin ja kenen puoleen kääntyä. Kun katselet elämääsi, tutkistele myös, mistä olet lähtöisin ja kenen kuvaksi sinut on luotu. Mieti, keneen apuun sinä luotat.

Jumala ei ole lähtenyt mihinkään. Hän vain odottaa, että sinä muistaisit hänet.

Jaa tämä artikkeli:

Kommentoi