null Gurun opissa: Voisiko kävellessä meditoida?

Gurun opissa: Voisiko kävellessä meditoida?

Onnistuneen kävelymiestiskelyn jälkeen olo on tyynempi ja selkeämpi.

Thich Nhat Hanh, vietnamilainen runoilija ja zen-mestari, on kirjoittanut hienon kirjan nimeltä Opas kävelymeditaatioon (Basam Books 2012). Kun jotkut pitävät ihmeenä tulisilla hiilillä, naulojen päällä tai veden päällä kävelyä, hänestä maan päällä käveleminen on ihme. Sen näkee lapsesta, joka ottaa ensi askeleitaan. Sinäkin voit vielä tavoittaa sen.

Kävelet vain rauhallisesti ja avaudut kaikelle, mitä näet ja kuulet. Maa on ihme ja jokainen askel on ihme, kun vain avaudut niille, Thich Nhat Hanh opettaa.

Kävelymietiskelyä voit harjoittaa missä ja milloin tahansa. Varsinkin kesäaamut, kun ilma on vielä raikasta, antavat siihen oivan tilaisuuden.

Kun alat kävellä, voit ajatella, että tie tai polku jota kävelet, on pyhää maata. Ota rauhallisia askeleita. Kuuntele askeltesi ääntä. Tunne maa, joka kantaa sinua. Hengitä rauhallisesti sisään ja ulos. Anna aistiesi herätä, tunne ilma, jota hengität. Joka askeleella voit vähän kerrassaan päästää irti huolistasi ja murheistasi. Tunne rauha, joka leviää kehoosi ja askeliisi. Tunne Luojan läsnäolo.

Jos tunnet levottomuutta, voit rauhoittaa itsesi seuraamalla askeleitasi ja hengityksesi rytmiä.

Kävellessäsi voit katsella ympärillesi, nähdä sinisen taivaan ja kesän vihreyden, tuntea sen tuoksut ja lämmön tai virkistävän sateen. Voit pysähtyä kuuntelemaan lintujen laulua. Avaudu käyttämään kaikkia aistejasi. Kiitä ja iloitse niistä. Mitä elämä olisi ilman niitä?

Jos tunnet levottomuutta, voit rauhoittaa itsesi seuraamalla askeleitasi ja hengityksesi rytmiä. Voit samalla toistaa mielessäsi esimerkiksi psalmin säettä: ”Sinä olet kallio, olet kilpeni, sinulta saan avun ja suojan.” Tai voit valaa itseesi tyyneyttä toistamalla: ”Jumala, sydämeni on levollinen, mieleni on tyyni.”

Et kävele yksin. Kuljet kaikkien rukoilevien ihmisten kanssa rauhan, ilon ja tyyneyden polulla. Kuljet Kristuksen, rauhantekijän, askelissa.

 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Käveleminen on yksinkertaista vapautta – Beethoven, Zelenskyi, Gandhi ja muut kuuluisat kävelijät osoittavat, että kävely voi järisyttää maata jalkojemme alla

Hengellisyys

Keskivertoaktiivinen ihminen kävelee elämänsä aikana kaksi kertaa maapallon ympäri. Käveleminen kuuluu myös melkein kaikkien maailmanuskontojen harjoittamiseen, kirjoittaa pappi Kaisa Kariranta esseessään.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.