null Kaaso, bestman tai muuten vain häävieras? Näin häikäiset puheellasi!

Hyvin suunniteltu ja harjoiteltu puhe vähentää esiintymisjännitystä.

Hyvin suunniteltu ja harjoiteltu puhe vähentää esiintymisjännitystä.

Hyvä elämä

Kaaso, bestman tai muuten vain häävieras? Näin häikäiset puheellasi!

Kesähäiden kuumin sesonki alkaa olla käsillä. Jos sinua pääset vaikkapa kaason tai bestmanin ominaisuudessa puhumaan juhlaan, nappaa talteen seuraavat vinkit.

1. Puheen pääpaino hääpariin

Kun sinua pyydetään puhumaan hääjuhlaan, siihen on syy. Sinulla on erityinen suhde hääpariin. Ammenna siitä kokemuksesta. Saat toki puhua itsestäsikin, mutta niin, että pääpaino on hääparissa ja heidän elämässään.

2. Tee itsesi näköinen puhe

Häissä pidettävän puheen ei tarvitse olla repäisevän hauska. Tärkeintä on, että se on sinun itsesi näköinen. Jos olet armoitettu humoristi, ota toki taidot käyttöön. Jos taas olet rauhallinen pohdiskelija, pidä rauhallisen pohdiskelijan puhe. Näin puheisiin saadaan vaihtelua.

3. Eilen, tänään, huomenna

Helppo ja toimiva hääpuheen kaava: muistele hääparin menneisyyttä, kerro mitä koet nyt avioitumisen hetkellä, kuvaa millainen hieno tulevaisuus heillä tulee olemaan ja toivota onnea.

Häissä pidetään monta puhetta, ja jos jokainen niistä ylittää aikansa, kokonaisuudesta muodostuu helposti pitkästyttävä.

4. Suunnittele, harjoittele, käytä muistiinpanoja

Suunnittele puheesi huolella ja harjoittele sitä etukäteen. Tämä ohje ehkäisee myös esiintymisjännitystä. Monesti hääpuheet pidetään ilman paperia ja muistiinpanoja, mutta ei ole mikään synti pistää asioita myös paperille tai jopa kirjoittaa koko puhetta, jos et ole tottunut puhuja.

5. Mieluummin liian lyhyt kuin liian pitkä

Pidä mieluummin vähän odotettua lyhyempi kuin liian pitkä puhe. Häissä pidetään monta puhetta, ja jos jokainen niistä ylittää aikansa, kokonaisuudesta muodostuu helposti pitkästyttävä. Pidentämällä puheet eivät parane juuri koskaan, yleensä päinvastoin. Mene asiaan, ole napakka, ole iloinen ja tuota kaikille kuulijoille puheestasi mukava muisto.

Juttua varten haastateltiin retoriikan ja puhetaidon ammattilaista.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Riisinheitto kielletty – monissa häissä heitellään ruusun terälehtiä tai puhalletaan saippuakuplia

Ajankohtaista

Riisin heittäminen on nykyään kielletty pääkaupunkiseudun suosituimmissa vihkikirkoissa, kuten Espoon tuomiokirkossa ja Vantaan Pyhän Laurin kirkossa. Poikkeuksen tekee Helsingin tuomiokirkko.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.