null Kesäkanttori ei soita liukuhihnameiningillä kiireisenäkään päivänä

Eero Hoikkalalle Pyhän Laurin kirkon urut ovat tutut jo aiemmilta kesiltä.

Eero Hoikkalalle Pyhän Laurin kirkon urut ovat tutut jo aiemmilta kesiltä.

Hyvä elämä

Kesäkanttori ei soita liukuhihnameiningillä kiireisenäkään päivänä

Eero Hoikkalalle jokainen työtehtävä on ainutlaatuinen. 1.7. alttarille asteli Pyhän Laurin kirkossa viisi paria, mutta joskus häämarssin saa soittaa yhdeksänkin kertaa.

Jo hyvissä ajoin ennen ensimmäistä toimitusta kesäkanttori Eero Hoikkala tulee Pyhän Laurin kirkolle. Hän soittaa vielä päivän vaikeimman kappaleen ja varmistaa, että kaikki soitettavat nuotit ovat mukana. Sää on ihanteellinen: noin 20 astetta lämmintä ja pilvipouta. Kirkon urkuparvella ei ole kuuma, eikä saatto- ja vihkiväellekään nouse hiki liiaksi pintaan.

Ensimmäinen toimitus ovat hautajaiset. Sen jälkeen alkavat hääparien vihkimiset. Pareja on viisi. Ensimmäisen parin häämarssi on elokuvasta Katariina ja Munkkiniemen kreivi. Usein Romanssi kuullaan häissä lauluesityksenä, mutta Hoikkala soittaa sen ensimmäistä kertaa uruilla marssina. Loppumarssiksi pari on valinnut Rocky-elokuvasta tutun Gonna Fly Now -kappaleen, jonka Hoikkala saa soittaa yleensä muutaman kerran kesässä.

Tämä on yhdestoista kesä, jolloin Hoikkala toimii kanttorin lomasijaisena Tikkurilan seurakunnassa. Talvikaudet Hoikkala asuu Oulussa, jossa hän opiskelee kirkkomusiikkia. Hoikkala on myös oikeustieteen opiskelija.

Kesäkanttori ihmettelee päivän tyhjiä vihkivuoroja, vaikka päivämäärä on maaginen 1.7.17. Hän odotti, että pareja olisi enemmän. Yleensä kesälauantaisin Pyhän Laurin kirkossa vihitään yhdeksän hääparia.

Kädet melkein maitohapoilla

Jokainen työtehtävä on Eero Hoikkalalle ainutlaatuinen. Liukuhihnameininkiä Hoikkala ei koe, sillä hän on aina täysillä mukana. Sen huomaa heti, kun hän istuu urkujen ääreen ja alkaa soittaa. Mies on yhtä hymyä.

Pieni määrä hermostuneisuutta ennen soittamista tekee Hoikkalan suorituksesta hyvän. Nuorempana, perfektionismiin taipuvaisena, Hoikkala pelkäsi virheitä. Nykyisin hän ymmärtää niiden mahdollisuuden, mutta virheiden pelko on muuttanut muotoaan ja sen kanssa on oppinut elämään. Pahoja mokia ei tänään ole sattunut.

Hoikkala ei ole kieltäytynyt yhdestäkään häämarssitoiveesta, koska musiikki on makuasia. 

Kolmen hääparin jälkeen Hoikkala on flow-tilassa ja huojentunut. Päivän haastavin Charles-Marie Widorin Toccata on soitettu. Se on nopea urkukappale, jossa kädet meinaavat mennä maitohapoille.

Taukojen aikana Hoikkalan mieli valmistautuu seuraavaan tehtävään. Joskus hän lähtee urkujen äärestä ulos jaloittelemaan. Hoikkala saattaa myös vilkuilla somea, mutta jos ilmassa on kovin tunteita herättäviä kamalia, esimerkiksi terrorismiin liittyviä uutisia, hän välttää kännykän katsomista ja sulkee itsensä pois uutismaailmasta.

Pauliinasta tuli Paju, kun hänet vihittiin 1.7.17 Pyhän Laurin kirkossa Mikko Pajun kanssa.

Pauliinasta tuli Paju, kun hänet vihittiin 1.7.17 Pyhän Laurin kirkossa Mikko Pajun kanssa.

Monitorista näkee eteisen tapahtumat

Papin kanssa Eero Hoikkala on ennakkoon sopinut, mihin kohtaa toimitusta tulee virsi tai musiikkiesitys, muutoin hän ajoittaa soittonsa kameran kautta. Hoikkala seuraa monitorista, mitä kirkon eteisessä tapahtuu. Kun suntio nostaa käden ja vilkuttaa, pari on valmiina astelemaan sisälle. Ennen suntio antoi lähtömerkin urkuparvelle summerilla.

Joskus, jos hääpari kävelee nopeasti ja häämarssi on pitkä, joutuu kanttori improvisoimaan tavan, jolla hän lyhentää kappaleen. Kun pappi sanoo hääparille "lähtekää rauhassa ja palvelkaa Herraa", tietää kanttori, että nyt on loppumarssin aika.

Hoikkala ei ole kieltäytynyt yhdestäkään häämarssitoiveesta, koska musiikki on makuasia. Sitä paitsi eivät nykyisin perinteiset häämarssitkaan ole alun perin olleet kirkkomusiikkia. Hoikkala on sitä mieltä, että musiikkikappale sopii kirkkoon, jos se ei ole ristiriidassa kirkon sanoman kanssa.

Monta eri häämarssia

Ensimmäinen päivä heinäkuuta tänä vuonna on kesäkanttorin näkökulmasta poikkeuksellisen vaihteleva, mitä parien valitsemiin häämarsseihin tulee. Melko tavallista on, että kanttori saa soittaa päivän aikana useita kertoja Erkki Melartinin Prinsessa Ruususen. Kolmen parin jälkeen Hoikkala on soittanut sen vain kerran. Tulossa on vielä muun muassa Game of Thrones -sarjan tunnusmusiikki ja Toivo Kuulan Häämarssi.

Kun viimeinen hääpari on lähetetty matkaan, Hoikkala panee urut pois päältä, ottaa nuotit kainaloonsa ja lähtee kotiin. Tosin tänään hän suuntaa kulkunsa Helsinkiin Evankeliumijuhlille.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.