null Riisinheitto kielletty – monissa häissä heitellään ruusun terälehtiä tai puhalletaan saippuakuplia

Hääparia voidaan juhlia kirkon edustalla vaikka saippuakuplia puhaltamalla.

Hääparia voidaan juhlia kirkon edustalla vaikka saippuakuplia puhaltamalla.

Ajankohtaista

Riisinheitto kielletty – monissa häissä heitellään ruusun terälehtiä tai puhalletaan saippuakuplia

Riisin heittäminen on nykyään kielletty pääkaupunkiseudun suosituimmissa vihkikirkoissa, kuten Espoon tuomiokirkossa ja Vantaan Pyhän Laurin kirkossa. Poikkeuksen tekee Helsingin tuomiokirkko.

Helsingin tuomiokirkon pääsuntion Petri Oittisen mukaan häiden riisinheitosta on ajoittain ollut seurakunnassa keskustelua. Sitä ei kuitenkaan ole missään vaiheessa kielletty, vaikka riisin on myös epäilty olevan vaarallista pikkulintujen ruoansulatukselle.

– Vihkiharjoituksissa hääpari saattaa puolivarovasti kysyä suntiolta, voiko vihkiäisissä heittää riisiä. Sallimme sen kohtuudella. Riisinheitto tapahtuu kirkon portailla, ei heti ovensuussa, Oittinen kertoo.

– Tilaisuudessa on jaettu pieniä puolen desin riisipussukoita tai jokainen on voinut ottaa korista riisiä kourallisen.

Oittinen ei usko silloin tällöin tapahtuvan riisinheiton houkuttelevan paikalle rottia. Hän toteaa olleensa Tuomiokirkossa pääsuntiona 36 vuotta eikä ole tähän mennessä nähnyt kirkonmäellä yhtäkään rottaa.

– Kirkon edustaa ja portaita siivotaan joka päivä. Kesälauantaisin voi olla viisikin vihkimistä, ja paikat pyritään saamaan puhtaiksi ennen kuuden iltakirkkoa.

Riisinheitto on kuitenkin viime vuosina vähentynyt Tuomiokirkon vihkiäisissä. Tilalle ovat tulleet ruusun terälehdet, saippuakuplat, viljanjyvät ja paperisilppu.

Riisinheitto sotkisi kirkon pihan

Espoon tuomiokirkon vihkiäisissä riisinheittoa ei sallita. Ylivahtimestari Harri Ahdesmäen mukaan kielto johtuu sen aiheuttamasta sotkusta.

– Meillä voi olla kesälauantaisin peräkkäin 5–6 vihkimistä, ja olisi noloa seuraaville pareille, jos piha olisi sotkuinen. Pihan siivoaminen taas on hankalaa, koska kirkon edusta on rakennettu mukulakivistä. Sen vuoksi siellä ei voi heittää myöskään ruusun terälehtiä tai paperisuikaleita.

Pelkona on lisäksi se, että elintarvikejäte houkuttelee paikalle lintuja ja rottia. Tuomiokirkon alueella liikkuu jonkin verran rottia, minkä vuoksi niille on viritelty ansoja.

Meillä voi olla kesälauantaisin peräkkäin 5–6 vihkimistä, ja olisi noloa seuraaville pareille, jos piha olisi sotkuinen.

– Espoon tuomiokirkon ylivahtimestari Harri Ahdesmäki

– Vihkiparithan haluaisivat heitellä häissään vaikka mitä, pehmolelujakin. Kerran jossain häissä käytettiin ilmapalloja, mutta se ei toiminut siksi, että tuuli vei osan niistä hautausmaalle, kertoo Ahdesmäki.

– Tuomiokirkossa voi kuitenkin juhlistaa häitä saippuakuplilla, aplodeilla, tiukujen kilistelyllä ja sädetikuilla. Niistä ei ole mitään haittaa.

Vantaan Pyhän Laurin kirkossa ollaan samoilla linjoilla, sillä myös siellä on riisinheitto kielletty.

– Kieltoon vaikuttavat ympäristösyyt eli lintujen ja jyrsijöiden välttäminen. On myös sula mahdottomuus siivota pihaa, kun vihkimisiä on parhaimmillaan 45 minuutin välein, selvittää ylivahtimestari Tapani Timoskainen.

– Lisätekijänä on vielä se, että jotkut pikkulinnut eivät pysty sulattamaan elimistössään riisiä ainakaan isoja määriä.

Pyhän Laurin kirkon vihkiäisissä sallitaan nykyään ainoastaan saippuakuplat.

– Voihan riisiä ja ruusun terälehtiä heittää myöhemmin vaikka juhlapaikan tiloissa, jos se on siellä sallittua, Timoskainen sanoo.

 

 

 

Riisi ei ole vaarallista pikkulinnuille

BirdLife Suomen toiminnanjohtaja Aki Arkiomaa tyrmää yleisen käsityksen siitä, että riisi olisi vaarallista pikkulintujen ruoansulatukselle.

– Meillä ei ole tiedossa, että pikkulintuja olisi kuollut riisiä syötyään. Toki teoriassa on mahdollista, että jos lintu syö kupunsa täyteen kuivaa riisiä, se ei pysty sulattamaan sitä. Ei kuitenkaan tiedetä tapauksia, että kirkkojen ympäriltä olisi löytynyt kuolleita lintuja.

Arkiomaa arvelee, että tästä on saatu seurakunnissa hyvä selitys riisinheiton kieltämiseen, koska se on paremmin ihmisten ymmärrettävissä kuin jokin muu syy.

Arkiomaan mukana valkoista riisiä ei toki voi suositella lintujen ravinnoksi, koska se on niin vähäravinteista.

– Riisinviljelyalueilla linnut syövät riisiä aivan luonnostaan. Se on kuitenkin täysjyväriisiä, jossa on mukana kuituja ja ravinteita.

 

 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Hääyössä saa astella vihille syysyönä kivikirkossa

Ajankohtaista

Mutkattomat joukkovihkimiset järjestetään Pyhän Laurin kirkossa Vantaalla jo yhdeksättä kertaa.

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.