null Hallamaa: Maria, Joosef ja vanhemmat heidän jälkeensä miettivät, kuinka ottaa vastaan uusi elämä

Puheenvuorot

Hallamaa: Maria, Joosef ja vanhemmat heidän jälkeensä miettivät, kuinka ottaa vastaan uusi elämä

Me kaikki vaikutamme siihen, miltä lasta odottavista tuntuu.

On aiheita, jotka ovat sekä ikuisia että ajankohtaisia. Keskustelu niistä vuoroin vaimenee, vuoroin vilkastuu. Viime aikoina eri puolilla maailmaa mutta myös meillä on puhuttu abortista. Harva kannattaa lainsäädäntöä, joka estää abortit, kun raskaus uhkaa äidin henkeä ja vaarantaa hänen terveytensä. Mielipide-erot ja torjuva suhtautuminen tulevat esiin, kun keskustelu kääntyy mahdollisuuteen keskeyttää raskaus sosiaalisista syistä.

Sosiaaliset syyt johtivat Joosefin päätökseen hylätä raskaana oleva kihlattunsa Maria, mutta tehdä se salaa nuoren naisen säästämiseksi. Sosiaaliset syyt vaikuttivat siihen, ettei Marialle ja Joosefille löytynyt kunnollista majapaikkaa heidän saavuttuaan Betlehemiin. Suurella rahasummalla yösija sisätiloissa olisi kyllä järjestynyt. Sosiaaliset syyt pakottivat Marian ja Joosefin pakoon Herodeksen vainoa. Isän merkittävä asema tai äidin mahtisuku olisivat turvanneet Jeesus-lapsen hengen.

Sosiaaliset syyt eivät tarkoita ihmisen yksilöllisiä haluja vaan meidän kaikkien tapaa huolehtia toisistamme.

Korostamalla avioliittoon vihkimisen merkitystä kirkko pönkitti sosiaalisia syitä, joiden nojalla avioliitossa syntyneitä vauvoja on pidetty kunniana ja aviottomia lapsia häpeänä. Sosiaalisista syistä kirkko ei ole asettunut yksin lapsiaan huoltavien tueksi vaan vahvisti yhteisöllistä syrjäyttämistä leimaamalla äidit moraaliltaan löyhiksi ja heidän lapsensa muita huonommiksi.

Aborttikeskustelussa sosiaaliset syyt yhdistetään naisen mukavuudenhaluun ja itsekkyyteen, jotka tuomitaan väärinä perusteina keskeyttää raskaus. Raskauden ja lapsen saamisen seurauksia pohtimaan joutuvaa naista tarkastellaan irrallisena yksilönä. Kuvasta rajataan pois mies ja läheiset ihmiset. Työ- tai opiskeluympäristöstä ei puhuta, ja ollaan sokeita yhteiskunnan olosuhteille.

Sosiaaliset syyt eivät tarkoita ihmisen yksilöllisiä haluja vaan meidän kaikkien tapaa huolehtia toisistamme. Me yhdessä vaikutamme siihen, tukevatko sosiaaliset syyt mahdollisuutta ottaa vastaan uusi elämä. Sosiaalisista syistä riippuu, voimmeko suuntautua tulevaisuuteen luottaen vai peläten.

 

Kirjoittaja on sosiaalieetikko ja lähiöisoäiti.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Gurun opissa: Joulun tähti loistaa kaiken yllä

Hengellisyys

Maailma, jonka yltä Betlehemin tähti sammuu, on kylmä ja pimeä, kirjoittaa pappi Juhani Rekola.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.