null Pääkirjoitus: Jumala tuli tähän maailmaan rääpäleenä

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Jumala tuli tähän maailmaan rääpäleenä

Mahtoivatko Maria ja Joosef tajuta, kuinka suuren symbolisen teon he tekivät peitellessään lapsensa ruoka-astiaan?

Seimi on syöttökaukalo. Kätevä emäntä tekee siitä tarpeen vaatiessa vaikka vauvansängyn, vähän niin kuin äitiyspakkauksen pahvilaatikosta.

Kun kaikki näyttää menevän mönkään, tärkeintä on varmistaa vauvan hyvinvointi. Neitsyt Maria kapaloi lapsen ja pani hänet seimeen makaamaan, koska heille ei ollut tilaa majapaikassa.

Jeesuksen elämän alku ei ollut kovin loistokas. Ensimmäiseen jouluun kuului paljon käytännön sanelemaa pakkoa, huolta, murhetta ja muuttuneita suunnitelmia. Sellaisia ovat monen ihmisen joulut olleet siitä pitäen.

Ensimmäiseen jouluun kuului silti paljon rakkautta. Sitä oli ainakin neljää sorttia. Ensinnäkin sitä kaikkein suurinta rakkauden lajia, Jumalan rakkautta ja hyvää tahtoa koko ihmiskuntaa kohtaan. Toiseksi ensimmäiseen jouluun kuului Marian ja Joosefin keskinäistä rakkautta. Kolmanneksi siihen kuului Marian äidinrakkautta ja neljänneksi Joosefin isällistä rakkautta Jeesusta kohtaan.

Ensimmäiseen jouluun kuului paljon käytännön sanelemaa pakkoa, huolta, murhetta ja muuttuneita suunnitelmia.

Mahtoiko rakastunut nuoripari ollenkaan aavistaa, miten järisyttävän symbolisen teon he tekivät peitellessään vastasyntynyttä vauvaansa seimeen eli ruoka-astiaan?

He pusuttelivat ja paijasivat hänet siihen meidän sielujemme ravinnoksi, meidän elämämme leiväksi.

Seimen pahnoilla näkyy se omituinen kristillinen kaksoiskierre, että antaminen ja saaminen, halpa ja arvokas, arkinen ja pyhä, jumalallinen ja inhimillinen, maallinen ja taivaallinen kiertyvät yhteen.

Ihmiseksi syntynyt Jumala tuli tähän maailmaan kaikkivaltiudestaan tyhjentyneenä, toisten hoivasta riippuvaisena rääpäleenä.

Keskiaikaisessa jouluvirressä – nykyisen virsikirjan virressä numero 19 – joulun suuri salaisuus ilmaistaan näin: Äidin rintaa tarvitsee, hän ken kaikki ravitsee.

Seimen pahnoilla Jumala vetoaa kaikkien apua ja turvaa etsivien ihmisten puolesta: ”Kaiken, minkä te olette tehneet yhdelle vähimmistä, te olette tehneet minulle.”

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin päätoimittaja jaakko.heinimaki@kirkkojakaupunki.fi

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Mielikuva Jeesus-lapsesta tallin seimessä voi olla väärä – aasi ja muut eläimet puuttuvat jouluevankeliumista

Ajankohtaista Hengellisyys

Raamatun kertomus ensimmäisen jouluyön tapahtumista on yllättävän niukka. Enkeli, paimenet ja seimi mainitaan, mutta missä ovat aasi, härkä ja talli?

Taivaan tähden: Ahdas lantio

HengellisyysLöydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.