null Hallamaa: Seimen äärelle sopivat myös härkäpäät ja laumasielut

Puheenvuorot

Hallamaa: Seimen äärelle sopivat myös härkäpäät ja laumasielut

Seimen ääreen ei kutsuttu ylväitä kotkia tai rohkeita leijonia, vaan sitä ympäröi arkisempi näky.

Keskieurooppalainen jouluseimiperinne on levinnyt meillekin. Kirkoissa on seimikuvaelmia, joiden varaan joulun ajan tilaisuudet rakentuvat. Monien liikkeiden ikkunaa koristaa näyttävä seimiasetelma. Karjasuojaan majoittuneet joulun päähenkilöt saa omaan kotiinsa vaikka askartelemalla. Jotkut ovat tehneet yksityiskohdista koostuvasta seimikokonaisuudesta joulukalenterin. Aluksi tyhjälle alustalle lisätään joka päivä jokin osa, kunnes asetelma on jouluna täydellinen.

Kunnon jouluseimessä on Jeesus-lapsen, Marian, Joosefin ja paimenten lisäksi myös eläimiä, tulihan eläinsuojasta turvapaikka myös ihmisille ja syöttökaukalosta vauvan vuode. Seimen ympärille ilmestyvät arkiset hyötyeläimet aasi, härkä ja lammas. Toisin kuin esimerkiksi leijona ja kotka ne eivät ole päätyneet koristamaan vallanpitäjien vaakunoita ja viirejä viitteeksi voimasta, rohkeudesta ja ylväydestä. On kunnia tulla rinnastetuksi leijonaan tai kotkaan, mutta aasiksi, häräksi tai lampaaksi leimaaminen on loukkaus.

On kunnia tulla rinnastetuksi leijonaan tai kotkaan, mutta aasiksi, häräksi tai lampaaksi leimaaminen on loukkaus.

Aasi on tyhmä ja laiskakin, mutta sopivasti viekastellen se saadaan kantamaan vieraita kuormia. Itsenäiseen harkintaan se ei kykene, vaan sen tavoitteet rajautuvat pyrkimykseen saada porkkana mutta välttää keppi. Aasimaisuudessa toteutuu hitauden ja tylsämielisyyden liitto, kun taas härässä voima yhdistyy joustamattomuuteen. Härkäpäinen pitää vankkumatta kiinni sellaisesta, johon on joskus tullut päätyneeksi. Olosuhteiden muuttuminen ei johda uuteen harkintaan vaan lujittaa omaksuttua vakaumusta entisestään. Aasin ja härän kanssa toimiessa on tärkeää suunnata niiden huomio haluttuun tehtävään. Lampaat sen sijaan seuraavat laumansa kellokasta, joten riittää, että se saadaan kulkemaan oikeaan suuntaan. Muut seuraavat perässä yhtenä joukkona määkien.

Seimen ääreen ei kutsuttu rohkeita leijonia ja ylväitä kotkia vaan paikka oli varattu karjasuojan vaatimattomille eläimille. Niihin yhdistetyt ominaisuudet eivät mairittele, mutta kertovat joulun sanomaa: mekin mahdumme mukaan.

Kirjoittaja on sosiaalieetikko ja lähiöisoäiti.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.