null Hallamaa: Onko yhden ihmisen ilmastovalinnoilla väliä? On!

Puheenvuorot

Hallamaa: Onko yhden ihmisen ilmastovalinnoilla väliä? On!

Yhdestä tulee hetkessä monta, kun jokainen tunnustaa vastuunsa ja ryhtyy toimeen.

Hallitusten välisen kansainvälisen ilmastopaneelin 8.10. julkaisemasta uusimmasta raportista kerrottiin laajasti tiedotusvälineissä. Asiantuntijat pohtivat, millaisia vaikutuksia ilmaston lämpenemisellä on. On esitetty malleja, kuinka lämpenemistä voitaisiin hidastaa ja viimein estää kokonaan ja kuinka kauan tavoitteiden saavuttaminen vie.

Niin sanotut ilmastoskeptikot, jotka kiistävät ihmisen toiminnan merkityksen ilmastonmuutoksessa, ovat vuosien kuluessa käyneet yhä harvalukuisemmiksi. Hallitusten edustajat eivät enää kiellä tutkijoiden esittämiä malleja, jotka selittävät, millaisia ilmastomuutoksia ihmisen toimet ovat saaneet aikaan. Ongelmien tunnustaminen ei kuitenkaan ole vielä synnyttänyt yksimielisyyttä parhaista tavoista ratkaista ne. Siitäkin kiistellään, kuinka vastuu lämpenemisen pysäyttämiseen tähtäävistä toimista olisi jaettava.

Kaikki merkittävät uudistukset ovat alkaneet yhden ihmisen oivalluksesta.

Maailmanluokan muutoksiin tarvitaan hallitusten päätöksiä, mutta myös kuluttajien valinnoilla on merkitystä. Energiaratkaisut, liikennemuodot ja ruokavaliovalinnat kuormittavat ympäristöä eri tavoin. Oman arjen ja elintapojen muuttaminen on kuitenkin vaikeaa. Verkkokeskusteluissa osa kertoo jo pyöräilevänsä ja välttävänsä lentämistä. Toiset ilmoittavat suoraan, etteivät aio vaivautua. Jotkut kuittaavat elintapojen muutosvaatimukset sillä, ettei yhden ihmisen valinnoilla ole merkitystä: suomalaiset eivät pysty sen paremmin tuhoamaan kuin pelastamaankaan maapalloa.

Onko sillä, mitä minä teen väliä? Oma panos vaikuttaa mitättömältä, jos sitä vertaa muutokseen, joka pitäisi saada aikaan. Näkökulma muuttuu, kun katsoo toiseen suuntaan. Kaikki merkittävät uudistukset ovat alkaneet yhden ihmisen oivalluksesta. Yhdestä tulee hetkessä monta, kun jokainen tunnustaa vastuunsa ja ryhtyy toimeen odottamatta, että joku toinen tekee ensin tai hoitaa muutoksen minunkin puolestani.

Kristillisessä perinteessä tällaisesta asennoitumisesta kumpuavaa elämää kutsutaan parannuksen tekemiseksi ja kilvoitteluksi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.