Päästöjen vähentämistä kannattaa vielä yrittää, vakuuttaa ilmastotutkija Laura Riuttanen
Ilmastotutkija Laura Riuttasen johtama työryhmä haluaa kirkosta hiilineutraalin.
1. Onko kirkko valmis liittymään edelläkävijöihin ilmastonmuutoksen torjumisessa, Laura Riuttanen?
– Tämä testataan kirkkohallituksen täysistunnossa ensi viikolla sekä seurakunnissa tulevina vuosina. Kirkon energia- ja ilmastostrategiaa valmistelleen työryhmän saama palaute on ollut hyvin myönteistä: ihmiset ovat kokeneet toivoa herättävänä, että kirkko sitoutuu ilmastonmuutoksen hillintään. Konkreettiset tavoitteet myös motivoivat. Tapaamisissa olen havainnut, että ilmastotavoitteilla on piispojen ja kirkon muun johdon tuki.
– Ilmastonmuutoksen torjuminen on kaikin puolin kannattavampaa kuin sen torjumatta jättäminen ja siinä tarvitaan kaikkia. Kirkko on merkittävä yhteiskunnan toimija, jolla on noin 6 000 rakennusta, 170 000 hehtaaria metsää ja neljä miljoonaa jäsentä.
2. Mihin asiaan pääkaupunkiseudun seurakuntien pitäisi tarttua ensimmäiseksi, jos ne haluavat olla hiilineutraaleja vuonna 2030?
– Suurin osa seurakuntien päästöistä tulee kiinteistöjen lämmittämisestä. Öljylämmityksestä pitäisi luopua ja seurakuntien tulisi siirtyä fossiilittomiin energianlähteisiin myös sähkön kulutuksessaan. Ruoan ja liikkumisen ilmastoystävällisyyteen pitäisi kiinnittää huomiota kaikessa toiminnassa.
Voimme pelastaa korallit, eikä Grönlannin peruuttamaton sulaminen välttämättä käynnisty.
3. Käydäänkö poliittista ilmastokeskustelua oikeista kysymyksistä?
– Puolueiden tavoitteista löytyy hiilineutraali Suomi vuoteen 2030 mennessä. Tämän saavuttaminen vaatii konkreettisia toimia ja poliittista ohjausta, esimerkiksi tukien uudelleenohjausta.
– Monet kaupungit ja kunnat ovat lähteneet ilmastotalkoisiin tosissaan. Tahtoa on ja edelläkävijöitä kuunnellaan.
4. Kirkko haastaa suomalaisia kampanjalla, joka kutsuu tekemään henkilökohtaisen ekopaastolupauksen. Kannattaako ilmastokatastrofin torjumista enää yrittää?
– Kannattaa yrittää, sillä jokainen aikaansaatu päästövähennys on pois ilmakehää lämmittämästä. Jos ilmaston lämpeneminen saadaan rajattua 1,5 asteeseen kahden asteen sijaan, sadat miljoonat ihmiset säästyvät inhimilliseltä kärsimykseltä. Voimme myös pelastaa korallit ja monta muuta eliölajia, eikä Grönlannin peruuttamaton sulaminen välttämättä käynnisty.
– Itse en ole vielä ehtinyt tehdä ekopaastolupausta, mutta voisin ehkä olla ostamatta mitään, mikä ei ole aivan välttämätöntä. Muutenkin olisi hyvä keskittyä olennaiseen ja karsia turha häly.
5. Millainen on iltarukouksesi?
– Siunaan lapset joka ilta, kun he menevät nukkumaan. Se on rakkauden osoitus.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Tutkija Laura Riuttanen: Monimuotoisuus suojaa luontoa, kun ilmasto lämpenee
AjankohtaistaRetkeilyä harrastava ilmastotutkija Laura Riuttanen havahtui koronakuukausina siihen, että Suomen luonto on täynnä ihmisen jälkiä.