null Harras hetki: Inna Vintturi kokee rauhoittavan kelttimusiikin pulssia tasaavana

Inna Vintturia kiehtoo kelttiläisessä musiikissa ihmisen ikivanha sielunyhteys luontoon ja Jumalaan.

Inna Vintturia kiehtoo kelttiläisessä musiikissa ihmisen ikivanha sielunyhteys luontoon ja Jumalaan.

Hengellisyys

Harras hetki: Inna Vintturi kokee rauhoittavan kelttimusiikin pulssia tasaavana

Melodisen ja meditatiivisen kelttimusiikin soittaminen tyynnyttää muusikkoa kiireen keskellä.

Tuomasmessun musiikkia johtavaan Inna Vintturiin oli aina vedonnut kelttiläisen musiikin rytmikkyys, raikkaus ja ilmavuus. Hän oli myös huomannut, että maalaileva, melodinen ja meditatiivinen kelttimusiikki sopii kirkkomusiikiksi. Niinpä Vintturi alkoi ottaa irkkuhenkisiä lauluja ohjelmistoon Mikael Agricolan kirkon Tuomasmessuissa sekä retriiteissä.

Erityisen paljon tällaista musiikkia kuitenkin kuulee Vintturin ja hänen Juha-miehensä Kallion kirkossa vetämissä Ehtookellot-tilaisuuksissa. Niissä luetaan myös kelttiläisiä rukouksia.

Vintturin mukaan kelttimusiikin laulaminen ja soittaminen tyynnyttää kiireen keskellä. Se vie ikään kuin toiseen maailmaan. Pulssi tasaantuu, hengitys kulkee vapaasti ja mieli rauhoittuu. Hän uskookin, että hengellisyys voi liittyä jokapäiväiseen arkeen yksinkertaisena kuin hengitys.

Inna Vintturia kiehtoo se, miten Iona-yhteisön lauluissa kuuluu ihmisen ikivanha sielunyhteys luontoon, ympäristöön ja Jumalaan.

Kelttiläisessä musiikissa on vaikutteita muun muassa Irlannin, Skotlannin ja Walesin kansanmusiikkiperinteistä. Ehtookellojen innoittajana on toiminut Länsi-Skotlannissa sijaitsevan karun kauniin Iona-saaren ekumeeninen yhteisö, sen laulut ja rukoukset.

Inna Vintturia kiehtoo se, miten Iona-yhteisön lauluissa kuuluu ihmisen ikivanha sielunyhteys luontoon, ympäristöön ja Jumalaan. Pyhä ja maallinen kietoutuvat toisiinsa. Yhteisö myös tuottaa koko ajan uusia lauluja ja puhuu ihmisille tämän päivän kielellä.

Kelttimusiikkia voi soittaa monenlaisilla soittimilla. Ehtookelloissa näitä lauluja lauletaan yleensä kuoron, huilun, sellon ja pianon säestyksellä.

Iona-yhteisön kelttihenkisistä lauluista on tehty Ehtookelloihin -vihkonen, jossa on suomennettuna parikymmentä kappaletta. Esimerkiksi Anna-Mari Kaskisen suomentamasta irlantilaisesta säveltämästä May the road rise to meet you on tullut hyvin suosittu. Tämä Tulkoon tie -laulu löytyy nykyään myös virsikirjasta.

Toista video

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.