null Maaliskuussa juhlitaan Pyhää Patrickia, joka eli erikoisen elämän – hän joutui orjaksi ja palasi Irlantiin unen vuoksi

Hassut hatut ja vihreä väri kuuluvat Pyhän Patrickin päivän juhlintaan. 

Hassut hatut ja vihreä väri kuuluvat Pyhän Patrickin päivän juhlintaan. 

Hyvä elämä

Maaliskuussa juhlitaan Pyhää Patrickia, joka eli erikoisen elämän – hän joutui orjaksi ja palasi Irlantiin unen vuoksi

Pyhään Patrickiin liittyy useita kertomuksia, joista vain osa on totta.

Vihreää väriä, hassuja hattuja, olut­tarjouksia ja kolmi­apiloita. 17. maaliskuuta vietettävän Pyhän Patrickin päivän kuvasto on tullut tutuksi myös suomalaisille, jos ei muuten niin mutkan – amerikkalaisen viihteen – kautta. Pyhän Patrickin päivää vietetään ­Yhdysvalloissa näyttävästi, kiitos lukuisien irlantilaistaustaisten siirtolaisten. Mutta kuka tämä irlantilaisten käännyttäjäksi kutsuttu Patrick oikeastaan oli?

Pyhään Patrickiin liittyy paljon kertomuksia, joista vain osa on totta. Totta on ensinnäkin se, että hän todella oli olemassa. Hän ei kuitenkaan ollut alkujaan irlantilainen vaan todennäköisesti syntyjään Walesista, ja hänen äidinkielensä oli Britannian kelttiläinen kieli britti.

Irlantiin Patrick päätyi, kun hänet vietiin sinne orjaksi noin 16-vuotiaana. Hänen elinaikanaan, 400-luvulla, ei ollut sellaisia valtioita kuin nyt tunnemme vaan pienempiä hallinnollisia ­alueita. Ryöstöretkiä tehtiin puolin ja toisin.

– Myös irlantilaiset kävivät ryöstelemässä Britannian puolella, ja samalla saatettiin ottaa ihmisiä orjiksi, kertoo uskontotieteen dosentti Katja ­Ritari.

Patrick eli orjana Irlannissa kuusi vuotta lampaita paimen­taen. Tuolloin hänen kerrotaan löytäneen Jumalan.

– Hän oli ilmeisesti kristitty jo ­orjaksi joutuessaan, mutta Irlannissa hänen uskonsa syveni. Hän sai siitä tukea ja lohdutusta. Hän myös koki, että Jumala auttoi häntä löytämään laivan, jolla hän pääsi pois Irlannista, Ritari sanoo.

Kun Patrick vapautui ja palasi kotiin, hän näki unen, jossa Jumala kutsui hänet takaisin Irlantiin levittämään kristinuskoa. Hän ei kuitenkaan ilmeisesti ollut ensimmäinen, joka toi kristin­uskoa saarelle.

Yhdysvalloissa Pyhän Patrickin päivää vietetään näyttävästi. Chigagossa myös joki on värjätty vihreäksi. 

Yhdysvalloissa Pyhän Patrickin päivää vietetään näyttävästi. Chigagossa myös joki on värjätty vihreäksi. 

Tunnetun tarinan mukaan Patrick myös karkotti Irlannista käärmeet. Tosiasiassa Irlannissa ei käärmeitä tuolloin ollutkaan, sillä maayhteys Irlannin ja Britannian välillä oli katkennut, eivätkä käärmeet olleet ehtineet levitä niin laajalle. Sekään ei todennäköisesti pidä paikkaansa, että hän selitti kolminaisuusoppia käyttäen esimerkkinä apilaa. Keskiaikaisissa legendoissa tästä ei ole mainintaa, vaan apilat ovat myöhempää sepitettä.

Ainutlaatuista on, että Patrickilta on säilynyt jopa kaksi kirjoitusta. Toinen, Confession eli Tunnustus, keskittyy puolustelemaan hänen toimiaan Irlannissa. Toisessa hän tuomitsee ­Coroticus-nimisen paikallishallitsijan, joka oli ryöstänyt Patrickin kastamia kristittyjä orjiksi.

Irlannissa Patrickia muistetaan hyvällä, ehkä osittain siksi, että irlantilaisilla on yhä vahva katolinen identiteetti eikä kristinusko tullut sinne osana ­valloitusta.

Pyhän Patrickin muistopäivä on myös Irlannin kansallispäivä. Niitä vietetään 17.3.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Harras hetki: Inna Vintturi kokee rauhoittavan kelttimusiikin pulssia tasaavana

Hengellisyys

Melodisen ja meditatiivisen kelttimusiikin soittaminen tyynnyttää muusikkoa kiireen keskellä.